zondag 17 september 2017

Waarom me-time voor mama's (en papa's) een goed idee is

Het blijft mij verbazen hoe mensen reageren als ze horen of zien dat ik af en toe wat me-time in mijn agenda plan. Vaak is het een soort mix van ongeloof, goesting, nieuwsgierigheid en soms ook afwijzing en jaloezie. Niet dat ik er heel erg van wakker lig. Maar indirect voel je wel steeds die druk om je te verantwoorden, ja mijn man kan alleen voor de kinderen zorgen, neen hun kleren liggen niet klaar, neen ik weet niet wat ze gaan eten en ja ze blijven hun naschoolse activiteiten doen.

En natuurlijk reageren de kinderen, oh mama, mogen wij niet mee en mama ik ga je missen. En natuurlijk kom ik thuis in een huis dat een paar dagen zonder mij heeft gedraaid, wat dus wil zeggen dat de kinderen in zotte tenues naar school zijn gegaan en dat ze wat meer frietjes hebben gegeten en dat ze hun zak om op bosklassen te vertrekken helemaal alleen hebben gemaakt. Maar of dat daarom slechter zou zijn? Verre van! Want hierdoor vinden de kinderen het heel normaal dat je als mama of papa een eigen agenda mag hebben, worden ze zelfstandig en hoor je hen dromen van carrières als journaliste of modeontwerper waar ze de wereld voor willen rondreizen zonder dat ze zelf in vraag stellen of dit combineerbaar zou zijn met een gezin.

En dat kleine beetje schuldgevoel dat alsnog naar binnen sluipt smelt helemaal als sneeuw voor de zon als ik mijn dochters hoor vertellen tegen hun vriendjes dat ze, als ze later groot zijn, ze net zoals hun mama willen worden <3<3<3

17 opmerkingen:

 1. Ik denk dat ik wat van je kan leren in verband met loslaten :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Daar zal ik toch ook eens hard op moeten oefenen !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Eén van de belangrijkste zaken die je je kinderen kan meegeven, is inderdaad dat het dik oké is dat je aan zelfzorg doet. Pas als je goed voor je zelf zorgt, kan je namelijk maar goed voor anderen zorgen. Zowel mijn man als mezelf plannen regelmatig van die aparte tripjes in en onze kids vinden dan doodgewoon. Dus, laat de rest maar denken wat ze willen, je doet dat goed :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind dat de max! Ik doe dat ook ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind het super wat je doet! Je kids hebben echt een mama om naar op te kijken! Af en toe een beetje me-time is ook nodig denk ik om de supermama te kunnen zijn die je bent tijdens de vele andere momenten wanneer je wel bij je kids bent. En ondertussen krijgen wij ook af en toe een tip voor een weekendje weg ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gewoon doen, zonder u iets aan te trekken van andere mensen! En er zeker van genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Groot gelijk, het zag er zalig uit. Je bent een voorbeeldmama! en inderdaad super hoe jouw kinderen dromen over later en door jouw voorbeeld het gevoel krijgen dat ze alles kunnen doen en worden. Heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Helemaal gelijk, hoor, ik vind je helemaal geen mindere mama omdat je tijd voor jezelf maakt! Als je naar het gehele plaatje kijkt, lijken je kinderen een fantastische tijd te beleven... Kleine kanttekening toch: helaas hebben niet alle mensen de tijd (vb met 20 dagen verlof op een volledig jaar),het budget of opvangmogelijkheden voor zulke uitstappen - misschien verklaart dat sommige reacties?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ha, groot gelijk gij! Ik ging helemaal alleen naar Malta (yep ;-) tussen Kerst en nieuw en ik doe dat gewoon nòg vele keren opnieuw. Voilà.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zie je! Alles lukt!
  Blij voor jou dat je dat doet. x

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Herkenbaar! Ik vertrek over drie weken een week naar Ierland:)
  Dat is een week lang friet, soep uit blik en spaghetti, mannenfilms (ik heb 4 jongens) en veel computeren. "Mama, wanneer ga je weer?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Sommige moeders hebben het blijkbaar niet nodig, en dat is dan ook dik oké, maar ik wil er ook regelmatig tussenuit, iets helemaal voor mezelf doen. Dat kan me zo deugd doen! En het terugkomen is altijd super genieten van elkaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hier plan ik in de avonden me-time in om even naar de volkstuin zonder de kleine te gaan. 1 het is niet handig om haar mee te nemen en 2 heerlijk om even niet op te hoeven letten.

  BeantwoordenVerwijderen