woensdag 13 februari 2019

Waarom wij heel bewust flexitariër zijn

Mij ga je nooit extremistische taal horen spreken, in geen enkele richting. Altijd ben ik bereid om mijn mening te nuanceren, mijzelf in vraag te stellen of naar andere meningen te luisteren. Harde keuzes zijn niet aan mij besteed. Maar toen ik een jaar of tien geleden meer begon te lezen over vegetarisme en de impact dat vlees eten heeft op het milieu was het voor niet meer dan logisch om mijn eigen eetpatroon, en dat van mijn gezin onder de loep te nemen. En wat begon met één dagje vleesloos eten werd door de jaren heen eigenlijk bijna organisch 4 tot 5 dagen. Al was het maar omdat er veel vegetarische kookboeken in huis begonnen rondslingeren en ik dus heel veel inspiratie opdeed om zonder vlees te koken. Bijkomend voordeel was dat onze winkelkar in de winkel beduidend goedkoper werd en dat de kinderen helemaal niet meer de gewoonte hadden om een stuk vlees te eten. Ideaal om te experimenteren. Al gaat dat met veel vallen en opstaan, zeker als ik met 7 smaken en goestingen moet rekening houden. Maar er zijn enkele toppers, bloemkoolsteaks bijvoorbeeld, curry's, vegetarische lasagne en groentenburgers. En dan vooral de groentenburgers van The Bio Veggie Company (de enige gekochte groetenburgers die ik écht lekker vind, vooral de spinazieburgers! als ik instagram mag geloven ben ik niet de enige :-)) maar daarbovenop is het een Belgisch lokaal bedrijf met aan het roer topmadam Delphine Van Goethem die haar bedrijf en tegelijkertijd een gezin van vier runt. Ondernemen, work/life balans onder controle krijgen en de wereld een stukje beter maken. Moet je niet vertellen zeker dat zo'n mensen mij ongelooflijk inspireren :-)

Maar dus, wij blijven nog even flexitariëren en misschien zeg ik ooit vlees volledig vaarwel. Maar zoals ik zei...ik maak niet graag harde keuzes en een lekkere serranoham, balletjes van de ikea of een stukje zalm kan ik maar moeilijk weerstaan.

Benieuwd hoe jullie daartegenover staan :-) Flexitariën jullie ook?


4 opmerkingen:

 1. Hoihoi,

  Jazeker, hier ook ruim een jaar vleesloos. Ik heb nog een zwak voor vis. Ongeveer 1 keer per week eten we zalm of een lekker witvisje. Rustig afbouwen heet dat ;) Goed bezig Anne!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier ook amper vlees, voornamelijk omwille van de impact op het milieu, en omwille van het dierenleed. Ik vind vegetarisch koken ook veel toffer, er zijn veel meer mogelijkheden, het is veel creatiever en kleurrijker. We doen wel nog salami op de pizza voor de kinderen, hesp bij croque monsieurs, occasioneel eens worst bij wortelstoemp en gehakt bij de spaghetti bolognese. Maar dat is het ook ongeveer. En nooit meer dan 1 keer per week (liefst minder).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij delen helemaal jouw mening.En doen het net zo. Het receptje op de foto ziet er trouwens heerlijk uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij zijn vegetariërs en onze kinderen ook. Wij zijn wat betreft kant en klaar gek op de Vegetarische Slager. Aanrader!

  BeantwoordenVerwijderen