zaterdag 31 augustus 2019

Onze rondreis door SloveniëSlovenië stond al even op mijn lijstje van landen waar ik graag eens naartoe wou gaan. Ik had gelezen dat het een enorm kindvriendelijk land was waar je als gezin heel makkelijk kan reizen en er een mooie mix aangboden wordt van natuurpracht, cultuur en sportieve uitdagingen en ik kan na onze rondreis dit enkel maar bevestigen. De prijzen zijn normaal, niet spotgoedkoop maar absoluut niet de toeristische prijzen die je bijvoorbeeld in het zuiden van Frankrijk vindt. Wij reisden met de auto. Ideaal want het wegennetwerk is netjes uitgebouwd en de diesel is een stuk goedkoper dan bij ons. Het enige dat je nodig hebt is een vignet dat je in elk tankstation kan kopen voor 15 euro.  Ook de logies zijn heel aangenaam, wij kozen voor een mix van appartementjes, boerderijen en hostels. En het weer was zo goed als de hele week zonnig en de temperatuur schommelde tussen de 25 en 30 graden.

Zoals beloofd op mijn stories hieronder een overzicht van onze route en linken naar alle logies en bezienswaardigheden. Via de highlights in mijn stories op instagram vind je nog meer foto's en filmpjes terug. 

Dag 1: 
Wij reden vanuit België in twee dagen naar Slovenië en maakten een tussenstop in Salsburg. Daarna reden we op ons gemak naar Lake House Bohinj waar we incheckten en eigenlijk onmiddellijk richting het prachtige meer trokken om te genieten van het kristalheldere water en ons te verfrissen van de lange reis. Wij vonden op een paar honderd meter van ons appartementje een stukje waar er niemand was en spendeerden zo goed als de hele avond aan het meer. Wel interessant is om te zorgen dat je eerst wat boodschappen doet want wij kwamen zondag toe en moesten wachten tot de volgende dag om naar de supermarkt te gaan.

Dag 2:
We reden met de auto richting het meer van Bled. Ondanks de waarschuwingen dat het heel toeristisch was vonden wij het heel erg goed meevallen. Misschien omdat het na 15 augustus was? Of misschien omdat ik mij Benidorm toestanden voorstelde :-D. Met het typische Pletna bootje vaarden we naar het eilandje. Volgens Ella was dit het mooiste eilandje dat ze ooit zag. Zeker als je de moeite neemt om de klim naar het kasteel van Bled te maken vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over het volledige meer en het Eiland. En probeer zeker de Bled-specialiteit, de cream cake. Smaakt beetje naar onze tompouzes.

Dag 3:
Aangezien er in heel Slovenië meer dan 300 watervallen zijn kon een waterval niet op ons lijstje ontbreken. Wij gingen voor de dichtsbijzijnde waterval aan het meer van Bohinj, de Savica waterval. Via een 20 minuut durende wandeling bereik je de waterval maar verwacht niet dat je in het riviertje kan zwemmen. Het is allemaal afgeschermd en je betaalt inkom om de waterval te mogen zien. Ik kreeg heel veel reacties op mijn stories dat er wildere en vrijere watervallen zijn in Slovenië om te bezichtigen dus check zeker eerst welke watervallen er in je buurt zijn :-). Daarna reden we door richting Maribor waar we verwacht werden op de Firbas Farm

Dag 4:
Wakker worden deden we in de heerlijke boerderij waar je je als gezin echt welkom voelt. We sliepen in de glampinghutjes en in de authentiek ingerichte hooizolder, douchen kan in de buitendouche. Je mag helpen de dieren voederen, krijgt heerlijk echte gezonde boerenkost aan een schappelijke prijs, je mag mee peren plukken, zwemmen in het zwembad, maïs roosteren, in de hottub dobberen,...Zalig plekje waar we gerust een weekje hadden kunnen blijven.
In de omgeving vind je ook de expo Expano waar ze de bezoekers op een interactieve manier willen laten kennismaken met de geschiedenis en het leven in Slovenië. Je hebt er ook een beetje verder een klim en fitness parcours waar ik mijn kinderen niet meer van weggetrokken kreeg :-)

Dag 5
We reden terug richting Bovec waar er een dagje avontuur op het programma stond. Was wel een stevig tripje terug vanuit Maribor al blijven de afstanden behapbaar in Slovenië. We klommen een paar uur op hindernissen in het avonturenpark om dan rond 16u opwachting te maken voor een raftingavontuur op de prachtige Soca rivier. Was echt een superervaring voor ons allemaal. Van Fee (die 8 is) tot mijn mama die 64 is. Echt een aanrader om te doen en je grenzen te verleggen. Ter info, er gaat een begeleider mee op de boot en je hebt op geen enkel moment het gevoel dat ze de boot niet onder controle zou hebben. Slapen deden we die avond in een eco chalet in de prachtige Soca Vallei.

Dag 6
Vandaag was een stevig gevuld dagje met een bezoek aan de grotten van Postonja Caves, een bezoek aan de burcht van Predjama en een bezoekje aan de Lipica Stoeterij.
En ondanks de toeristische invasie in de Postonja Caves blijft het de moeite. De grotten staan zelf in de top 10 van de mooisten grotten ter wereld en ik kan de schoonheid ervan alleen maar beamen. Je kan dan op de site van de grotten een bus nemen naar het kasteel dat een stuk in de rotsen is gebouwd. Vooral leuk voor de kinderen want ze bouwden echt een ridderkasteel na. En ze bieden audiogidsen aan in het nederlands :-)
De paardenstoeterij was vooral voor ons Ella een hoogtepunt. De Lipizazaner paarden zijn typisch voor de regio en de Slovenen zijn er supertrots op. Je kan tochten maken met de koets (wel direct reserveren want de plaatsen zijn gegeerd), wandelen op het immense terrein en een paardenshow bijwonen. Slapen deden we die avond in de jeugdherberg Pliskovica ergens in the middle of nowhere in een heerlijk rustig dorpje waar de tijd heeft stilgestaan. 

Dag 7
Na ons ontbijt hadden we ons ingeschreven voor een steenkappers workshop dat raar maar waar in dat ingeslapen dorpje wordt ingericht. Was zo zalig. Er woont en werkt daar blijkbaar een steenkapper die heel ambachtelijk werkt en die in samenwerking met de hostel deze workshops aanbiedt. Echt supersuperfijn om te doen.  En zo komt het dat we met elk een gepersonaliseerd stenen magneetje naar huis gingen. Daarna reden we door naar Lublijana voor het sluitstuk van onze reis.

Dag 8
Slapen deden we in Lublijana in het centrum centrum van de stad in ene historisch gebouw waar ze appartementen hadden van gemaakt. Ideaal voor onze ontdekkingstocht door het gezellige stadje. De auto parkeerden we aan de rand van de stad en ondertussen waren we al zo gewoon geraakt om het minimum aan bagage mee te nemen dat ook dat geen probleem vormde. Ook waren we ook al zo slim om op tijd naar een supermarkt te gaan en voorraadje eten in te slaan om te voorkomen dat we te vaak op restaurant moesten met ons zevenen.
We haalden de Lublijana kaart op waarmee heel veel toeristische zaken goedkoper worden dan als je ze afzonderlijk betaalt en maakten een wandeling door de stad. 
Het leukste vonden we de buurt van  Metelkova waar er heel veel streetart te vinden is en je heel fijne foto's kan trekken maar ook het historisch centrum is supergezellig en heel gemoedelijk.


Hopelijk hebben jullie iets aan onze reisplanning en tips. Maar sowieso heel erg de moeite om een bezoekje te brengen aan Slovenië!


1 opmerking: