vrijdag 27 april 2018

En toen kwam er een voedingsdeskundige op bezoekIn het kader van mijn Danone ambassadorship kreeg ik de opportuniteit om een voedingsdeskundige op bezoek te krijgen, haar deskundige oog  over de eetgewoonten van mijn gezin en mezelf te laten werpen en een persoonlijk plan te krijgen wat we nog allemaal kunnen verbeteren. En waar ik dacht dat we vlotjes zouden slagen en ik enkel complimenten van de jury ging krijgen ben ik, euh laten we het zo noemen, beetje verbaasd dat er toch nog best wat werkpunten zijn. Want niemand moet mij nog overtuigen dat je beter bruin dan wit brood eet, dat je beter je dag start met bijvoorbeeld yoghurt, granen en fruit dan een witte boterham met choco of dat je beter geen suikerrijke dranken drinkt. Maar blijkbaar liggen onze valkuilen op andere domeinen.

De eerste fase van mijn traject bestaat uit een het intake-gesprek en het het bekijken van onze huidige eetgewoonten om van daaruit een plan op te maken om je voedingsgewoonten te verbeteren. Daarna is het de bedoeling dat je de tips in praktijk probeert te zetten. Maar dus beginnen met het begin: we hadden best wat valkuilen. Hieronder het verdict van de voedingsdeskundige:

- Breng structuur via 3 hoofdmaaltijden en 2 tussendoortjes 

Alhoewel er ergens wel een soort van structuur is in onze dagen (hoe krijg je anders 5 kinderen op tijd op school) ligt het iets uitdagender dan dat als het op eten aankomt. 's Ochtends tijdens de week eet iedereen als hij klaar is met zich klaar te maken, middageten is op school en 's avonds zijn er regelmatig activiteiten voor een paar onder ons waardoor we ook zelden alle zeven samen aan tafel zitten (ook al doen de foto's op de blog je soms het omgekeerde denken)
Weekenden zijn vaak ook een aaneenrijging van afspraken en activiteiten, gecombineerd met vroege en late vogels wat het ook dan nog uitdagend maakt om gestructureerd iedereen aan tafel te krijgen. Dus check, structuur en 5 maaltijden: werkpunt 1 :-)

- Gevarieerd weekmenu

Ondanks de vaak goede voornemens blijven we vaak hangen bij dezelfde snelle recepten en merken we dat we vaker niet dan wel op tijd een gevarieerd weekmenu hebben gepland. Met als gevolg dat we niet alles in huis hebben en vaak last-minute oplossingen moeten zoeken wat dan niet altijd resulteert in de meest voedzame keuzes.

- Eetgewoonten van de kinderen

Ons Ella is vegetarisch en ik moet toegeven dat we niet altijd actief bezig zijn of ze dan wel al haar voedingstoffen binnen krijgt. Maar evengoed bij de vier anderen is het soms gissen of ze wel voldoende water drinken, groenten en fruit eten of niet teveel tussendoor snacken. Zou maar even kunnen dat er iemand zonder dat ik het weet een hele week door de mazen van het 'eet-je-groeten-op' net valt.

- Sporten

Ja, dat wist ik ergens wel. Om één of andere reden associeer ik sporten met de lente en de zomer. En lig ik dus de herfst en de winter helemaal stil. Dus no excuse anymore! We moeten terug starten. En de onsportieve kinderen die moet ik dan maar mee op sleeptouw nemen.

Bij deze zijn dit dus onze werkpunten en start mijn challenge. Ik ga dus mijn best doen de komende weken met de opgesomde punten aan de slag te gaan. Lees: op een gestructureerde manier gevarieerde menu's aan te bieden aan mijn kinderen en als beloning mogen we dan sporten :-D. Kan dus keihard zijn dat dat niet gaat lukken. Maar dan laat ik het ook wel weten! Keep you posted!!


Deze post kwam er in samenwerking van Danone waar ik samen met Isabelle en Nathalie ambassador mag zijn om een gezonde levensstijl te promoten.

3 opmerkingen:

 1. Succes! Ik ben er zeker van dat de werkpunten snel een gewoonte gaan worden :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Cool! Koos Ella zelf om vegetarisch te worden? Plan je zoiets makkelijk in je routine?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het lijkt me 't lastigst om ervoor te zorgen dat Ella verantwoorde vleesvervangers eet. Gestructureerd eten en een gevarieerd menu moeten wel te doen zijn, al kost het vast moeite. Wij ontbijten in twee ploegen: een vroege (om half 7) en een late (om half 8) 's morgens. Bij de ene is mijn man, met de andere ploeg eet ik zelf mee. 's Avonds lukt het hier vrijwel altijd om gezellig met z'n allen (10 personen) te eten.
  Succes met de challenge!

  BeantwoordenVerwijderen