maandag 1 oktober 2018

Brief aan mijn 13 jarige dochter


Lieve, lieve Kato

13 jaar geleden al dat jij van mij een mama maakte,
dat jij die onvoorwaardelijke moederliefde bij mij wakker maakte 
waar ik op mijn 22 ste het bestaan niet van afwist.
Dat jij mij met vallen en opstaan leert hoe het is om een moeder te zijn 
en ik jou help om jouw plaatsje in de wereld te vinden.
13 jaar lang al dat ik van jou mag leren...

Voor jouw verjaardag lieve schat, geef ik je graag een paar bedenkingen mee. Want cadeautjes krijg je meer dan genoeg maar misschien is wijze raad voor als er eens moeilijke momenten komen, veel meer waard. En dan hoop ik dat je op die momenten af en toe deze post zult herlezen.

1. Doe goed lieve schat en als je beter kunt, doe beter. Laat je niet afschrikken doordat je niet alles in één keer goed kunt doen en laat je zeker niet ontmoedigen als je poging tot goed doen daardoor wordt weggelachen. Een olifant wordt in kleine stukjes gegeten. 

2. Zijt gedreven lieve schat in alles wat je doet. Of laten we het gewoon ambitieus noemen. Want tuurlijk mag je zotte dromen hebben en tuurlijk mag je deze proberen waar te maken. Maar weet wel dat ambitie hier in Vlaanderen jammer genoeg niet gezien wordt als een troef. En dat underdogs meer supporters zullen hebben dan winnaars. Maar weet ook lieve schat dat er altijd supporters zullen zijn om jou te ondersteunen in wat je ook doet.

3. Blijf dicht bij jezelf. En dit is een moeilijke omdat je nog aan het begin staat van de zoektocht naar jezelf. Maar als je voelt dat iets je gelukkig maakt en dat je er blij van wordt, is de kans groot dat het de goede weg is. Volg je intuïtie en je komt al een heel eind.

4. Maak fouten. Er bestaat geen betere manier om te leren in het leven dan fouten maken. En iedereen heeft recht op zijn fouten. Ook jij. Meer zelf je zou jezelf zoveel ontzeggen als je angst zou laten regeren om fouten te vermijden. Durf, spring, val, sta op, bots en stuiter verder. Neem risico's, verlaat je comfortzone en leef je leven. En weet dat je papa en ik aan de kant staan om jou op te vangen als je valt. 

5. Wees Mild. Mild voor jezelf en mild voor de anderen. Mildheid is de graadmeter van de menselijkheid van de samenleving. Want als jij fouten mag maken dan mogen de anderen dat ook. 

6. Relativeer. Je weet dat het je mama's slagzin is: hé het is oké. Maar dit kan je zoveel helpen schat. Een kleine tip, schrijf je frustratie, stress of angst eens op en kijk een jaar later naar het papiertje. Kans is groot dat je er dan al niet meer van wakker ligt. En weet dat alles altijd weer goedkomt. 

7. Wees niet perfectionistisch. Je krijgt geen stress omdat je niet perfect bent, je krijgt stress omdat je perfect wilt zijn. 

8. Wees niet jaloers. Echt schat, als er één iets is waarmee je je leven zoveel makkelijker maakt, is door niet te kijken wat anderen hebben en dan boos te zijn omdat jij het niet hebt. Maar te kijken naar de anderen als inspiratiebron en te denken als ik wil hebben of bereiken wat zij hebben bereikt wat moet ik daar dan voor doen. Want weet één ding, succes wordt niet in iemands schoot geworpen.

9. Maak het verschil liefje. Als je altijd doet wat je altijd deed, ga je altijd krijgen wat je al kreeg.  En in de tijden waar jij nu opgroeit, is de enige constante verandering. Dus laat je daar niet door uit het lood slaan en zie het als een kans om zelf richting te geven aan je leven. En no worries, wij staan aan je zijde naar waar je je stuur ook draait.

10. And last but not least. Maak plezier schat, leef het leven en geniet van alle grote en kleine dingen die nog op je pad gaan komen. Want zelf na de grootste regenbui, komt er altijd weer zonneschijn!

Gelukkige verjaardag schat!

10 opmerkingen:

 1. Wat een mooi kafo, mooie ingesteldheid, mooi onder woorsew gebravge. Ik geloof er in dat ze dit alles haar eigen gaat maken, vroeg of laat 😁

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ooh wauw, wat een mooie bedenkingen, het zou fijn zijn als ze hiermee al vroeg mee kan omgaan, en dat leert ze ook door jou daden en niet enkel deze woorden. Ikzelf kan deze 10 wijsheden op mijn 34e ook nog goed gebruiken :-) Bedankt voor deze mooie woorden. Liefs Tinne

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooie en wijze brief. Het mooiste cadeau dat je als mama kan geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ♥️♥️♥️ Wauw!!! Wouden we niet allemaal dat we zo’n brief op ons dertiende hadden gekregen?! Wat ben je wijs @mamavanvijf. Mijn favoriet is nummer 3!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. I love your posts and everything looks wonderful. I love your idea thanks for sharing.
  หนังใหม่

  BeantwoordenVerwijderen