maandag 14 november 2016

In 1,2,3 zelf pepernoten maken

 In mijn jeugd kende ik dit niet...bij Sinterklaas hoorde er marsepein, chocolade mannetjes en mandarijen. Van pepernoten daarentegen had ik nog nooit gehoord. Maar kijk de Hema's en Kruitvatten drukken toch wel degelijk een stempel op onze tradities :-). Voor mijn kinderen zijn pepernoten al even vanzelfsprekend verbonden met het sinterklaasfeest als de zak vol cadeautjes. Dus waarom niet eens proberen ze zelf te maken. En wat blijkt...dit is een ongelooflijk eenvoudig receptje. Ik denk dat de pepernoten in minder dan 10 minuten klaar waren. Al zal het feit dat er tien handen aan meewerkten misschien ook wel wat geholpen hebben :-) De gezellige geur krijg je er gratis bovenop.

Ingrediënten:


 • 250 gr zelfrijzend bakmeel
 • 125 gr bruine basterdsuiker
 • 100 gr roomboter of margarine
 • 50 ml melk
 • 1,5 eetlepel speculaaskruiden
 • snufje zout
Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 170 graden
 2. Doe de boter in een beslagkom en mix tot de boter zacht is.
 3. Voeg het meel, suiker, speculaaskruiden, zout en melk bij de boter en meng en kneed goed met je handen tot een mooi deeg.
 4. Bekleed een bakplaat met bakpapier en maak kleine bolletjes van het deeg ter grootte van een pepernoot (kruidnootje)
 5. Leg de bolletjes op het bakpapier en druk de bolletjes iets aan zodat ze de vorm van een pepernoot krijgen
 6. Bak de pepernoten ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven.
Smakelijk!!

12 opmerkingen:

 1. Dit topic kwam tot stand met de winkel van de streepjes truien.... hihihihihihi (van waar zijn die met mini kolletje???)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. oh bolletjes draaien, dat vindt mijn kleuter vast ook leuk. bedankt voor recept.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh heerlijk, laatste keer heb ik dit op school gedaan. Misschien toch maar eens hier thuis ook gaan doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. dit is het!! Ik kan ze hier over the ocean duur kopen of ik maak ze zelf!
  En ja, vele handen maken licht werk. Mss kan ik speculaas kruiden ook zelf maken, even googlen dus.
  Thanks a lot!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Pepernoten zijn dan ook typisch Hollands en hoort helemaal bij Sinterklaas daar. Onze moeder is Hollands, vandaar dat wij dat wel in ons schoentje kregen. En Hema en Kruidvat zijn Nederlandse ketens! Het geeft idd een heerlijke bakgeur..

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Voor mij als Hollandse wordt er inderdaad geen Sinterklaas gevierd zonder (zelfgemaakte) pepernoten. Gezellige foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik probeerde het al eens zelf met een receptje van op internet, maar dat was niet echt een succes. Merci voor dit recept dus, dat moet eens getest worden!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. mmmm...zien er zo lekker uit. Ga ik ook eens proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hier zijn de laatste zelfgebakken pepernoten vanmorgen meegegaan naar school!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ga ik ook eens proberen....als ik de tijd vind...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik kreeg daarnet nog het verzoek om nog eens koekjes te bakken. En hiervan krijg ik zelf ook zin om eraan te beginnen. Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wil me er als Nederlander toch even mee bemoeien. Hetgeen je hebt gebakken zijn geen pepernoten, maar kruidnootjes. Pepernoten zijn een soort " brokjes". Zoek het maar eens op op Google ofzo. Verder lees ik met veel plezier iedere blog die je schrijft! En ben stiekem een beetje jaloers dat ik uit praktische overweging niet heb gekozen voor het " grote " gezin dat ik graag had willen hebben. ;)

  BeantwoordenVerwijderen