dinsdag 7 maart 2017

Maak eens zelf je eigen wasmiddel

Wij zijn hier al eventjes fan van het boek 'Niets verspillen doe je zo' de bijbel voor iedereen die milieu en prijsbewuster wilt gaan leven. Met een gezin van zeven is dat nogal slim om af en toe eens op je eigen gewoonten onder de loep te nemen. Al was het maar om te voorkomen dat je omvervalt van de prijs van je energiefacturen, je je slecht voelt als je weer eens een verlepte sla weggooit of je je je vragen begint te stellen bij de hoeveelheid plastiek die je wekelijks bij elkaar verzamelt. Niet dat wij hier ineens het roer volledig hebben omgegooid maar we vinden het wel belangrijk, toch zeker naar onze kinderen toe, dat we proberen zo milieubewust mogelijk te leven. En te tonen dat je zelf als klein schakeltje (of toch als een groot klein schakeltje ;-)) een verschil kan maken . Of zoals de dalaï lama himself het verwoordt.

'als je jezelf te nietig vindt om echt iets te kunnen veranderen, probeer dan maar eens te slapen met een mug in de kamer...dan merk je vanzelf wie de ander uit zijn slaap houdt'

Daarmee dat we hier onze mouwen hebben opgestroopt en ons eigen DIY wasmiddel eens een kans wouden geven. Want naast de ecologische voordelen zou je zo maar eventjes 7x goedkoper kunnen wassen dan met standaard producten. Let's try.

Ingrediënten:

- 1 lege fles
- 1 trechter
- 1 zeef
- 1 grote pan
- 1 houten lepel
- 1 garde
- 45 gr castiliëzeep in stukjes
- 3 el soda
- 3 l water
- eterische olie naar keuzemaak je eigen wasmiddelmaak je eigen wasmiddelmaak je eigen wasmiddelmaak je eigen wasmiddel
  Bereiding:

- Laat 1 liter water warm worden in een pan. Haal de pan van het vuur.
- Voeg de Castiliëzeep en de soda toe
- Roer en laat de zeep en soda in een uur oplossen
- Voeg een liter lauw water toe en roer met de garde
- Laat het middel een paar uur rusten. Giet er dan 1l koud water bij. Roer weer goed door
- Zeef het mengsel dat er geen klonters blijven want die kunnen de machine doen verstopppen
- Voeg de etherische olie toe
- Giet met de trechter het mengsel in de fles.
- En nu wassen maar :-D

20 opmerkingen:

 1. Ik heb het gedaan, maar het was hier geen succes ;). Mijn was rook nooit fris en eenmaal de kinderen échte vlekken begonnen maken werkte het helemaal niet meer. Terug overgegaan naar mijn oude vertrouwde ecomerk ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier van hetzelfde helaas... Ik kreeg er de vlekken uit de kinderkleding ook niet mee uit dus ook opnieuw overgeschakeld naar anders wasmiddel.

   Verwijderen
  2. Als je de helpt van de zeepvlokken vervangt door geraspte ossegalzeep krijg je de vlekken er wel makkelijk uit.

   Verwijderen
 2. Waar koop je die leuke fles? Of ook zelf gemaakt? ��

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben ook wel benieuwd naar het resultaat!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik was sinds kort met een 'eco-egg'. Geen wasmiddel meer nodig dus hier ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben je tevreden van de eco erg? Is de was dan proper en ruikt hij lekker?

   Verwijderen
  2. Ik heb ook een eco egg. De was is vrij proper maar ruikt eigenlijk niet. Ik durf er soms wel nog eens een drupje wasverzachter bij te doen puur voor de geur...

   Verwijderen
 5. bedankt voor de tip, ga ik zeker ook es proberen hier. wel benieuwd of ik de vlekken van de chiro en voetbal uit de kleding krijg:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik maak al meer dan 2 jaar ons wasmiddel zelf maar dan wel met Marseillevlokken. En doe er daarna lavendelextract bij. Ruikt heel goed en stevige vlekken wrijf ik nog eens in met D'ORzeep, ook een natuurlijke zeep. Soda voeg je enkel toe voor het wittewasmiddel, zoals Marleen hierboven al zegt. En ik bewaar mijn wasmiddel in glazen flessen. Dan hoef je helemaal niks extra te kopen.:-) En dat is ook mooi en zeker afvalarm.
  Gewoon blijven doen... niet omdat het goedkoper is maar omdat het veel beter is voor ons milieu. En wat maakt dan een vlekje dat er niet uitgaat uit?
  Fijn hier te lezen dat er zoveel mensen bewust omgaan met het milieu.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wil je je recept voor je wasmiddel eens doormailen naar marjan.wens @ telenet.be ?

   Verwijderen
  2. Zie je het zitten om je recept ook door te mailen naar mij?
   Alvast bedankt, Lien
   lien_brosens@hotmail.com

   Verwijderen
 7. Ik denk er al een tijdje over na om zelf eens wasmiddel te maken, maar kwam er nog niet toe. Bedankt voor het steuntje in de rug! Ik lees in andere posts dat hardnekkige vlekken er soms niet uitgaan: ik wrijf die vooraf in met ossegalzeep - fruitvlekken met citroenzeep (allebei bij Dille en Kamille). Dat werkt prima! Al ontsnapt er al eens eentje aan mijn aandacht... :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ik maak hem ook al jaren zelf, wel opletten met donkere was, dan kan het witte vlekken nalaten als je geen extra water toevoegt bij het programma (vnl bij zwarte broeken als het wasbolletje omkiept hierop)...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja heb ik ook wel eens voor maar als je dan even met stoom strijkt, strijk je de witte vlek er gewoon uit.

   Verwijderen
 9. Het staat al lang op mijn 'te proberen' lijstje, maar heb het nog niet gedurfd. Op internet lees ik heel dubbele commentaar, dat zeep alleen de was niet volledig schoon zou krijgen (het is geen detergent). Ook zou het slecht zijn voor de machine, al vraag ik me af of dat geen reclame/marketing stunt is... Wat is jouw idee hierover?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Slecht voor de machine is het zeer zeker niet. Toevallig kennen wij de Miele-hersteller goed en die verzekerde ons dat we daar totaal niet bang voor moeten zijn.

   Verwijderen
 10. Dag Anne, Neem aan dat er ten huize mama van vijf ondertussen al enkele machientjes gedraaid hebben, hoe is de was? Is het een succes? (voor we dat hier zelf ook eens proberen :))

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Mieke, ben aangenaam verrast. De was is proper. Nu is het zo dat ik vlekken altijd al voorbehandel. Maar voor ons is dit zelfgemaakt wasmiddel zeker een alternatief voor de dagelijkse was.

   Verwijderen
 11. hoi , heb jaren gewerkt op de herstel dienst waar oa veel wasmachines voorbij kwamen en neen het kan géén kwaad wel af en toe een was op 90° draaien om vet-luis te voorkomen (dit ontstaat door nooit géén wassen van 90°te draaien en door te veel wasmiddel te gebruiken )dus witte was op 90° met azijn en sodabrokken 1x in de mnd en klaar ben je !
  mvg J

  BeantwoordenVerwijderen