zaterdag 13 april 2019

Betaalbaar skiën met een groot gezin? Dat kan!


Ok, skivakanties blijven elke keer weer een stevige hap uit het vakantiebudget te nemen. Zeker wanneer je niet enkel jezelf een skipas moet verzien maar ineens ook eentje voor al je bloedjes. Slik. Zijn skivakanties dan geen optie meer van zodra je lid bent van de bond van de grote gezinnen? Gelukkig niet :-) En wel dankzij onderstaande tips. Tips waar wij al heel vaak dankbaar van gebruik maakten.

1. Ga voor comfort waar je kan

Met kinderen op skivakantie moet je sleuren, wat zei ik? Sleuren? Ik bedoelde Sleueueueueueuren :-). Dus ja als het enigzins kan zorg dat je logeert aan de pistes zelf, of nog beter op wandelafstand van waar de kinderen op de skischool zitten. Want je wil echt geen handschoen vergeten zijn en dan terug de auto te moeten inspringen naar het hotel.
En uit ervaring weten we dat dit in Oostenrijk zo goed als onbetaalbaar is. Zeker in het hoogseizoen. Maar nu komt het goede nieuws. In Frankrijk heb je gebieden zoals Les Menuires waar alle (ook de betaalbare) accomodaties aan de pistes liggen.
Wij logeerden hier

2. Maar durf er ook op besparen

Je huisje geboekt aan de piste? Ideaal want dan kan je 's middags gewoon in je appartementje gaan lunchen zonder dat je je elke dag blauw betaalt aan het eten op de piste zelf. De frieten en andere vettige troep zijn hun prijs meestal niet waard dus hier bespaar je al een flinke duit als je deze kost skipt.

3. Koop een skipas voor één gebied.

Tenzij je echt 600 km pistes ter beschikking hebben ben je met een skipas voor één gebied, in ons geval Les Menuires helemaal gesteld. Kost een stuk minder per persoon en je hebt toch maar mooi 150 km pistes waar je kan afroetsjen. Wel goed opletten dat je niet toevallig in een andere vallei terechtkomt want dan moet je wel een forfait betalen om weer terug te kunnen. (spreek uit ervaring :-))

4. Sla een voorraad eten in

Voor de echt die hards, zorg dat je auto vol met proviand zit die je aan normale prijzen inslaat want in het skistation zelf durven ze best doorvragen. En dan maak je 's avonds gewoon een pot spaghetti, pannenkoeken, doe je een raclette of maak je een zelfgemaakte lasagne. En dan zal je zien dat het qua foodkost echt nog wel heel goed meevalt.

5. Leen skikleren voor de kinderen van je vriendinnen

Skikleren zijn ideaal om uit te lenen want je draagt ze maar één week per jaar en als je kind het jaar erna een groeispurt doormaakt kan je zo elk jaar een nieuw skipak kopen.  Als je dan wat afspraken maakt met vriendinnen kan je jaar om jaar de kost van skikleren uitsparen. Ik doe het zo met Lobke en dat werkt prima!


6. Zorg dat je kinderen kunnen skiën 

Of probeer een privéles te regelen met de kinderen van vrienden. Wij huurden met ons zeven één voormiddag een snowboardleraar in en als je deze kost door 7 zou delen dan is dat een stuk goedkoper dan de gewone skischool.

7. Doe eens zot

Heb je genoeg bespaard dan kan er misschien wel eens een uitspatting af. Zo heb je in het skigebied van Les Menuires een heus attractiepark op de piste, of huur je voor iedereen een slee en ga je met je hele gezin rodelen. Het blijft ten slotte nog altijd vakantie :-)

En last but not least...neem een goede verzekering! Want ja de kans dat er eentje zijn of haar been breekt is natuurlijk wel reeël. Check onderstaande foto's anders maar eens. Gelukkig alles goed gekomen!3 opmerkingen:

  1. Veel beterschap aan ella! Wij zijn net terug van een heel betaalbare (op skilessen na) vakantie in Oostenrijk, met huisje op de piste. In onze ervaring is Oostenrijk net veel goedkoper dan Frankrijk (al kan les menuieres een uitzondering zijn). Oostenrijk is ook stukken charmanter, naar mijn mening. Alles hangt af van smaken en goesting, maar zomaar Oostenrijk als duurder omschrijven gaat volgens mij niet op :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Mies, kan je ons iets meer vertellen over je huisje in Oostenrijk?

    BeantwoordenVerwijderen