donderdag 2 mei 2013

En nu den uitleg :-)
Op vraag van een paar mensen die lomography nog niet kennen heb ik wat uitleg samengeraapt vanop andere sites. Ik heb nog geen fotootje van mijn lomography cameraatje kunnen maken maar ik heb er al eentje dus dat is al een goed begin. Nu nog een fotofilmpje en we kunnen starten. Like the good old days :-) (niet dat ik die zo lang gekend heb :-)) De foto's hierboven zijn gedigitaliseerde lomography foto's en geven een beeld van wat het resultaat kan zijn maar zijn dus nog niet helemaal echt :-)

Een toevallige ontmoeting in de vroege jaren '90 was het begin van Lomography...

...toen twee studenten in Wenen (Oostenrijk) per ongeluk de kleine Russische camera Lomo Kompakt Automat tegenkwamen. Zonder veel na te denken schoten zij foto na foto, soms zelfs vanuit de heup! Ze bleven verbaasd over de prachtige foto's die eruit kwamen. De kleuren waren zo levendig! En door de donkere vignetten vielen de diep verzadigde kleuren nog meer op. De studenten hadden nog nooit zoiets gezien. Eenmaal weer thuis wilden al hun vrienden een LOMO LC-A. Dit was de start van een artistieke en experimentele vorm van fotografie, dat wij nu kennen als Lomography!
Nadat de populariteit rondom de introductie van Lomography extreme vormen begon aan te nemen, vlogen de studenten naar St. Petersburg. Hier tekenden zij een contract voor de wereldwijde distributie van die geweldige kleine camera. Al snel werden de 10 Gouden Regels opgezet als richtlijnen voor deze analoge beweging. Daarna volgden tentoonstellingen, congressen, feesten, nieuwe samenwerkingen en evenementen. Nieuwe producten, films en accessoires werden ontwikkeld en Lomography.com werd een ontmoetingsplek voor lomografen over de hele wereld. Tegelijkertijd werden Lomography Gallery Stores over de hele wereld geopend.
De 10 gouden regels:
- Neem je camera overal mee naartoe
- Gebruik hem altijd en overal dag en nacht
- Lomography is geen stoorzender in je leven maar maakt er deel vanuit
- Schiet vanuit de heup
- Schiet je onderwerpen van heel dichtbij
- Denk niet teveel na
- Wees snel
- Je hoeft van tevoren niet te weten wat je vastlegt
- En daarna ook niet
- Neem de regels niet al te serieus.

2 opmerkingen:

  1. Ik bewerk mijn fotos af en toe achteraf in lomo. Niet echt natuurlijk maar ik hou ook van het resultaat. Misschien eens zo'n cameratje aanschaffen. Als ik ooit eens geld over heb.... Het idee in ieder geval vind ik briljant.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Duidelijk :-) Lijkt me een grappige hobby. Ben benieuwd naar het resultaat!

    BeantwoordenVerwijderen