donderdag 2 november 2017

Lissabon met je kroost? Dit zijn alvast onze tips!


Maar echt, hoe een zalig idee was dit? Op vakantie naar de zon in die koude kille maand november? Niet zomaar de zonvakantie, pure strandvakanties zijn nu eenmaal niet helemaal ons ding. Neen, we kozen voor de urban versie, namelijk een zonnige citytrip naar het kleurrijke Lissabon. Een stad waar ik tot nu toe nooit geweest was en dus samen met de kinderen heerlijk kon ontdekken. En voor diegene die het zich afvragen: 1. ja, het lukt om met 5 kinderen een stad te ontdekken 2. ja, je bent poempaf en je bent elke avond blij dat ze weer veilig in hun bed liggen en 3. je kan alleen maar hopen dat ze er iets van opgestoken hebben als je jezelf hoort verkondigen dat Vasco Da Gama, een ontdekkingsreiziger was die in de gouden eeuw leefde en vanuit Lissabon de wereld ging ontdekken :-D. Maar los daarvan...hieronder alvast onze tips:


Wij startten de eerste dag met een ritje op de iconische tram 28 naar Alfama, wel even opletten want het is er superdruk en je moet effe dringen om op de tram te geraken. Andere optie is om te voet te gaan maar dan moet je het heuvelachtige parcours er wel bijnemen. Wij opteerden om de batterijen van onze kroost nog een beetje te sparen :-) en met uitgeruste kinderen van het uitzicht over de stad bovenaan de heuvel te genieten. Ook de tuktuks zijn een optie...toch als jullie met maximum 6 personen zijn.

Alfama is een supermooi en fotogeniek arbeiderswijkje met witte huisjes en vrolijk gekleurde was aan de balkons waar je vlotjes enkel uurtjes in kunt rondkuieren. Zoek zeker de pianotrap waar je leuke foto's kan maken. En met het vooruitzicht van het gegeerde ijsje kregen we de kinderen ook vlot mee. Lissabon is echt een ongelooflijk kleurrijke stad, vol tegelwerk en graffiti en kinderen worden zo goed als overal met open armen ontvangen, ook al is de stad zelf helemaal niet voorzien op kinderen...denk trappen, heuvels, weinig speeltuinen,...Het omgekeerde wat we mochten meemaken in Berlijn en Scandinavië waar er veel meer kinderinfrastructuur aanwezig is maar de inwoners zelf niet warm of koud worden bij het zien van je kroost. Voor beiden valt iets te zeggen by the way :-).

Het eten zelf is betrekkelijk tot zeer goedkoop in Portugal. Het meest decadente dat we deden was Pharmacia, een restaurant dat is ingericht met oude apothekersmeubelen en accescoires.

Je kan niet naar Lissabon gaan zonder Pasteis de Nata te proeven. En zoals bij elke specialiteit is er dan ook één 'huis' waar je de enige echte kan gaan proeven, zo ook voor deze Pasteis de Nata, namelijk Pasteis de Belem. Belem is het vroeger visserdorpje dat je met de trein makkelijk kan bereiken en waar je naast de gebakjes ook het bekende Zeevaardersmonument en de toren kan bezoeken. Maar dus terug over naar de plaatselijke patisserie, ik ben namelijk geen grote fan van toeristische valkuilen wegens niet authentiek, duur en druk. Maar hier moet ik bekennen dat de eerste twee niet van tel waren. Ondanks de drukte krijg je toch het gevoel dat je echte Pasteis aan het eten bent en dat ze er toch in geslaagd zijn iets van de Portugese authenticiteit te hebben behouden. Of zou het de koffie van 0,65 cent zijn :-)

Absoluuuute aanrader en ontdekking van deze citytrip is LX factory! Wat een cool concept is dit :-) Een oud fabrieksterrein dat werd ingepalmd door creatievelingen dat kan alleen maar een schot in de roos zijn. And it is!! Zorg dat je met een lege maag komt, heel veel tijd en een volle portemonnee en je zult niet ontgoocheld zijn :-).

Wij sliepen in het parentfriendly Martinhal hotel in het centrum van Lissabon. Ideale uitvalsbasis om de stad te verkennen maar vooral superhandig als je met kinderen reist! Zeker als ze nog een stukje kleiner zijn dan die van ons. Meer hierover volgt in een volgende blogpost.

5 opmerkingen:

 1. Amai ik wil ook naar Lissabon! Zo'n toffe foto's!!!!! Jullie hebben duidelijk genoten!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nog een tip (ook leuk met kinderen), een street art tour met gids. Wij waren er alleen met een Nederlandstalige gids, het was geweldig! Je kan ook last minute met hen afspreken...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. mooie foto's! Fijn dat je hebt genoten

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een leuke tips. Toevallig hebben wij een paar dagen voor jou blog een citytrip Lissabon geboekt met onze 4 kids. Dus alle tips zijn welkom :-)

  BeantwoordenVerwijderen