zondag 2 september 2018

Waarom een vijfde kind anders opgevoed wordt dan een eerste

Vijf jaar en 3 maanden zitten er tussen mijn oudste en mijn jongste. Wat op zich niet zo heel veel is. Moest ik het zelf iets beter geregeld hebben zouden ze alle vijf op hetzelfde moment in de lagere school hebben gezeten. En toch merk ik dat ons Fee heel andere regels en leefwereld heeft dan toen haar zussen en broer die leeftijd hadden. Wat soms heel aangenaam is voor haar maar zeker niet altijd. Het verschil kan haast niet groter zijn..

Toen Kato zeven was zat ik nog met het leeuwendeel kleuters en peuters in mijn huis en dan kon je er prat op gaan dat om 19u30 -20u het stil was in huis nadat iedereen naar het verhaaltje had geluisterd. Waar ik het nu een giga uitdaging vind om Fee voor 20u30 boven te krijgen laat staan elke avond nog een verhaaltje te vertellen (omdat ze dus veel te laat in haar bed ligt). 
Of toen Kato naar het eerste studiejaar ging was alles nieuw voor mij, dus dan zit je flink op de banken als het infoavond is of lees je met veel aandacht alle papieren en oefen je elke avond mooi de nieuwe woordjes met haar...waar ik eerlijk moet bekennen dat dat bij Fee een veel grotere uitdaging was (ze had wel goede resultaten voor alle duidelijkheid) waardoor je denkt dat komt wel goed want bij de andere vier is het ook gelukt. 
Maar dat anders opvoeden gaat ook over de films die thuis gekeken worden, ik viel van mijn stoel toen ik ontdekte dat Fee Sneeuwwitje of Assepoester niet kende terwijl ze wel Titanic heeft meegekeken (deels achter de deur maar kom). Maar ook dat er al veel speelgoed is dat nog amper wordt uitgehaald omdat de groteren hier niet meer mee spelen en Fee dus meespeelt met hun en niet zelf de duploblokken of het winkeltje gaat uithalen.
En ik maak mij ook geen illusies dat Fee niet tot haar 12 jaar gaat moeten wachten op haar eigen gsm, als alle anderen wel al een gsm gaat hebben want dat wordt knap lastig voor ons dan omdat de anderen er dan wel één hebben en er veel communicatie langs daar zal gebeuren denk ik...

Soms maak ik mij daar wel beetje zorgen om. Ikzelf hoor bij de oudsten van een gezin dus ik ken die impact niet helemaal maar ik heb gelukkig al veel mensen rondom mij horen zeggen dat de voordelen om de jongste te zijn in een gezin zeker even leuk zijn dan de nadelen. Oef, en op zich kan ik het ook wel weer heel erg relativeren, gelukkig. Als dat de zorgen zijn die ik heb :-)

Maar zullen we het nu anders eens hebben over de middelsten? :-D


6 opmerkingen:

 1. Als oudste scheel ik 13 maanden met mijn zus en 6 jaar met mijn broer!Elke positie in het gezin heeft voor en nadelen.Komt allemaal goed hoor.Jullie zijn er voor de kinderen en ze groeien op in een tof gezin.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier gaat het net zo; tussen zoon 1 en zoon 4 zitten 7 jaar. De jongste sloeg duplo over en begon direct met lego, kon op zijn 2,5 beyblades afvuren (+8 staat er op de verpakking). Gelukkig vindt hij South Park niet interessant maar de Simpsons wordt toch wel meegekeken, het Junglebook kent hij dan weer niet!
  Trouwens, woordjes oefenen doe ik met hem meer dan ik bij de oudsten deed, het kan verkeren.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het klinkt misschien gek maar ik merk dat nu al bij mijn jongste... Die speelt gewoon niet met babyspeelgoed, doet geheel andere dingen dan haar broer en zus en het kind is begon 16 maanden. Dat beloofd voor nummer vier! Ik was zelf de jongste en dat had idd wel zo zijn voordelen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik was de derde en laatste en naast dat ik veel dingen eerder kreeg waren andere regels veel strenger en lag er toch wel meer een druk... Maar moet stiekem wel bekennen dat de voordelen niet opwegen tegen de nadelen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind ook dat er veel verschil is in de opvoeding van de oudste en de jongste. Net als jij heb ik vijf kinderen, en de oudste werd strenger opgevoed. De jongste krijgt bovendien met een andere situatie te maken, want inmiddels zijn er ook een paar het huis uit.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn jongste en oudste zoontjes schelen ook 5,5 jaar, zonder anderen ertussen en ik merk ook dat het bij de jongste anders gaat... Terwijl de oudste pas tv begon te kijken toen hij al naar de kleuterschool ging, wijst onze peuter van 1,5 al naar de TV om te zeggen dat hij wilt kijken. Hij doet zwaardgevechten met zijn grote broer, zo'n dingen die hier pas de laatste 2 jaren in huis zijn gekomen... Zelfs als baby ging het anders... bij Giel wist ik enkele jaren hoeveel weken oud hij was, bij Cas was het na enkele maanden al dat ik per halve maanden begon te tellen, minder ging opzoeken en meer op gevoel ging doen. Alles heeft voor- en nadelen en iedereen komt er wel!

  BeantwoordenVerwijderen