zaterdag 4 oktober 2014

Vechten voor het vieruurtjeJa, ik ben een carrièremama met best veel ambitie en ja ik ben een overtuigde mama van vijf. Maar die twee zijn, zoals jullie allemaal wel weten, niet altijd even compatibel. Dus is het vaak puzzelen en organiseren en vliegen de weken hier voorbij met vallen en opstaan. Maar met een dosisrelativeringsvermogen en creatieve oplossingen komen we al een heel eind. En die creativiteit hebben we ook moeten aanwenden voor het vieruutjes-issue. Vieruurtjes-issue? zie ik jullie denken. Wel:
Als ik thuis kom met de kids in de week is het na 18 uur. En begin ik gelijk een zotte te koken aangezien de hele bende zo goed als uitgehongerd is. Met vaak jengelde kids, overspannen mamavanvijf en stress tot gevolg. Tot als ons Ella zei...ik wil gewoon even aan tafel zitten als we thuis komen en een vieruurtje eten. Waarop ik laconiek antwoordde dat vier uur al lang voorbij was en dat ze moest wachten tot het avondeten. Tot ik mij bedacht dat de kids eigenlijk wel recht hadden om even rustig thuis te komen, ook als was het zes uur gepasseerd. En dat ze eigenlijk best een koekje mochten eten en hun verhaal vertellen, zo was hun eerste honger over en ondertussen kon het water van de pasta koken en ik eventueel de groenten snijden.Twee vliegen in één klap. Dus hebben we het zes-uurtje uitgevonden, het is te zeggen 'het omgekeerde avondmaal'. Eerst een dessertje en daarna de warme maaltijd. En ook al weet ik dat er tig pedagogische wetten zijn die dit verguizen, bij ons werkt het. En dat koekje voor het eten brengt hier een heel stuk rust in het avondritueel, en raar maar waar ze eten zeker niet minder van het eten erna. Mission accomplished :-)


26 opmerkingen:

 1. Goed van Ella ! En het is dan wel een ander uur, maar het brengt ook rust en regelmaat, dus trek u van die pedagogiek niet té veel aan. Lachende snoetjes zijn belangrijker !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een fantastische manier van out of the box opvoeden! Chapeau, ik ga het hier ook introduceren (als carrière moeder van een, ook dan is het soms hectisch thuiskomen :-) )

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat komt mij bekend voor! Hier 3 kindjes, de oudste bijna 2,5 en de jongsten 7,5 maand. Laat ons zeggen dat die jongsten niet zoveel problemen hebben, maar de oudste is ook veel rustiger als hij even een tas melk of een glas appelsap kan drinken. Spelen tot aan het avondeten en iedereen content. Ook wat in het leven geroepen na vele avonden met 3 wenende kinderen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Perfect opgelost ... en is het volgens de pedagogische wetten ook niet belangrijk om rust in huis te creeeren ;-)

  Liefs Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zalig vind ik dat !
  Met 5 kinderen ( waarvan er gelukkig (?) 2 beginnen puberen en al wat zelfstandiger zijn ) is het hier elke dag vallen en weer verder struikelen .
  Mocht ik nu van nature wat liever organiseren en niet zo´n deadlinekieken zijn , ´t zou ook al beter gaan ;-)
  Vanaf maandag gaan we de Ella-truc hier dus ook toepassen en ik zet mij er zelf ook 5 minuten bij ! Want het zwaarste moment van de dag is net dán inderdaad ...
  En die pedagogische boeken , ze kunnen de brandstapel op .
  Hebben die schrijvers daarvan dan al jaren 5 lastige koters rond hun oren gehad na een lange werk-/schooldag ?
  ( of ´t moeten er zelfs geen 5 zijn eigenlijk ;-) )
  xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Juist wel heel pedagogisch verantwoord toch om even echt tijd voor ze te maken? Goede sfeer is ook heel wat waard. Ik vind het mooi opgelost.
  Fijn weekend, Christel

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zo doen wij dat hier ook vaak! Klein gaatje vullen en de rest van de honger blijft wel. (An)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Als jullie zich er beter bij voelen is het goed,dat is mijn mening en de rest komt van zelf wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooi opgelost zeg.Misschien kan Ella haar eigen pedagogische visie gaan ontwikkelen. Er schuilt een groot talent in haar.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. En zo creëer je gezinsmomenten! Super opgelost!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Als ze uiteindelijk op een dag alles binnen hebben wat ze nodig hebben om te groeien en bloeien is er toch geen probleem? Wat kan een koekje nu kwaad. Als het maar geen zes suikerwafels worden of een vervanging voor de maaltijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ook al zijn die van mij al 20, bijna 19 en 16, als ze thuiskomen is er soep. Zalig momentje!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Geweldig goede oplossing voor de avond-rush.
  Ga het hier ook eens invoeren. Dank voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Zalig! Een tip die ik alvast wil onthouden voor later!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Verstandig van Ella, pedagogisch of niet. Al denk ik dat geen enkele pedagoog hier iets tegenin kan brengen!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Heerlijke tip! Hoewel ik denk dat ik hier na dat koekje zou horen: nog eentje!

  Leuke foto ook met die tassen, zo weten we wie wie is :).

  En als je nog zo'n tips hebt, please share!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Creatief gevonden... vrees wel dat indien wij dat zouden invoeren de kids al snel met een twee uurtje, een drie uurtje, een vieruurtje en een vijfuurtje op de proppen komen ...maar ja als het de nodige rust brengt... why not!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik doe dat ook met Mila, dat kind zaagt anders het hele kookproces of ze nog iets kleins mag eten omdat ze zo honger heeft :) Dan liever even een koekje geven en kunnen verder doen dan elke dag boos te moeten zijn op haar!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Lekker zo doen als het bevalt. Die pedagogen zijn het met elkaar ook niet eens eens, dus..... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik bèn pedagoog en ik vind het een hele goede en praktische oplossing!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Regels zijn er om te doorbreken, hier wordt hij ook gebroken met wat wij noemen het aperitiefje,.een worstje een chipje of een nootje en iets lekkers om te drinken, zodat mama daarna met meer rust kan koken,...niks mis mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wat uw eigen gezonde boerenverstand zegt is meestal het beste ;). Iedereen heeft altijd wel een mening klaar om af te vuren.

  BeantwoordenVerwijderen