zondag 13 september 2015

8 zaken die ik niet wist voor ik kinderen op de wereld zette.

1. Dat kinderen geen aan/uit knop hebben. (Een Ipad gelukkig wel)

2. Dat na de babytijd, de peutertijd, de kleutertijd komt. Zover was ik al wel. En dat die jaren zwaar zijn daar had ik mij ook op voorbereid maar om één of andere reden had ik mijzelf wijsgemaakt dat er daarna een zee van rustige jaren zouden liggen tot de pubertijd. Quod non. Lagere schoolkinderen kunnen heavy zijn. Met andere woorden; zelf hun billen kunnen afvegen en zich zelf kunnen aankleden zijn dus duidelijk geen goede parameters om de rust in huis te meten.  

3. Dat je je babysit beter voldoende betaalt en zorgt voor een gevulde frigo, netflixpaswoord en wifi. Een goede relatie met de babysit kan op sommige echt een verschil maken. Believe me.

4. Dat je je aan je eigen regels moet houden :-o...En als verantwoorde moeder (ahum) zijn er zo wel een paar hier in huis. Niet eten voor tv, eerste zout en dan zoet op de boterham, eerst je huiswerk en dan pas spelen, van alles proeven, geen gsm aan tafel... om dan te merken dat je stiekem achter de rug van je kids met je hand in de chips zit te graaien of dat je aan tafel met één oog naar je gsm aan het loeren bent als je ziet dat het lichtje aan het pinken is...

5. Dat de interesse in die paar lijnen op een blad, die 100ste tekening, die bijzondere steen naast de tientallen anderen, de liedjes van frozen, de personages van princessia, die mop die elke keer herhaald wordt door een andere kind (het lege omgekeerde eitje aan het ontbijt , iemand?) niet eindeloos is...maar heb al gemerkt dat faken hier gelukkig geen kwaad kan :-)

6. Dat ik in een zoekmachine ben veranderd waar zelf google nog een puntje aan kan zuigen. Kousen, speldjes, tekeningen, balpennen, nietjesmachine, fluovestjes, tekendozen, afstandsbediening van de tv, sleutels,....you name it and I will find it...of dat hopen de kids toch.

7. Dat ik de wc doorspoel voor ik naar toilet ga :-). Zindelijk zijn is een eerste milstone, beleefd en proper het toilet verlaten een tweede milestone in de opvoeding :-).

8. Dat er ergens in elke moeder een talent zit voor fruit te snijden. Veel fruit te snijden en dat onder tijdsdruk van hongerige kinderen die aandachtig op je vingers kijken en wachten tot hun stukje geschild is. Om dan na twintig minuten te bedenken dat iedereen bediend is, het sap van je handen drupt, het bord overloopt van de schillen en er geen stukje meer over is voor jezelf :-)

Maar bovenal dat er voor elke moeilijke dag er gelukkig een goede dag tegenover staat. En dat de onvoorwaardelijkheid waarmee je je kids opvoedt onbreekbaar is en ervoor zorgt dat je zelfs de moeilijkste momenten overleeft.  Want ook al ben je dan geen perfecte moeder...je bent bovenal hun moeder <3

39 opmerkingen:

 1. Heel mooi gezegd! En helemaal juist!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi gezegd...vooral dat laatste zinnetje (hartje)!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel mooie post deze :-) Bijna tranen van het lachen bij nr. 7 "Dat ik de wc doorspoel voor ik naar het toilet ga." Wegens herkenbaar :-))

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nummer vier herken ik bij mijn schoonouders. Die proberen hun (volwassen) kinderen nog steeds te leren geen iPhone aan tafel te gebruiken maar ondertussen... Mijn man vond mij halfonopgevoed (nou ja, niet echt natuurlijk) omdat ik niet gewend ben te wachten tot iedereen klaar is met eten. Nou, als iedereen intussen met zjn iPhone zit te spelen, dan is mijn geduld inderdaad snel op. Ik heb zelf overigens geen kinderen maar die van dat eindeloos interesse moeten tonen is één van de redenen waarom ik geen kinderen heb. Dat kan ik gewoon niet faken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Met een glimlach op m'n gezicht gelezen. O zo herkenbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Met een glimlach van herkenbare punten en ik sta al iets verder met mijn 2 kinderen,eentje vertrekt zondag op kot....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik werd even stil van je bericht... want ja het is waar we zijn gewoon uiteindelijk de moeder van onze kids... <3

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heb ik hier zitten lachen, echt! Helemaal zoals het is, van toilet tot fruit.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. grappig ... en vooral eigenlijk weet je die dingen wel (je bent namelijk zelf ook kind geweest), alleen kiezen we ervoor om dit te negeren en vooral vooraf te denken 'bij mij zal het anders/beter/perfecter/losser (kies wat op jou van toepassing is) zijn'

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zalig om lezen... maar blijf -in al mijn naïviteit- toch stiekem hopen dat de volgende jaren (wij zitten nog in de peuter- en kleuterfase) zoveel gemakkelijker gaan worden ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een waarheid wordt er hier verkondigd! Super goed en grappig verwoord!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Eitjes, die geen ei zijn. Mopjes, die dagelijks over tafel komen en tot mijn verbazing leuk blijven zijn - bij de kids dan. Zo herkenbaar! Het laatste zinnetje echter, dat zegt alles... Maal vijf 👊

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Jaaaa. Ik herken alles. Echt alles en dan zijn de jouwe nog niet in de puberteit. Hier ondertussen een paar tegelijk in de puberteit. Maar daar moet je nu nog maar even niet aan denken ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Bij punt 7 reken ik mijn echtgenoot ook mee :-|

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Heel herkenbaar allemaal! :-) Leuk geschreven!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Met de goedbetaalde babysit ben ik het, zelf eentje zijnde, helemaal eens ;) En oh, de eitjes, hoe veel keer onze mama/oma/buurvrouw dat mopje niet hebben meegespeeld!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Heerlijk om te lezen en helemaal waar en toch is mama zijn het mooiste wat er is

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Herkenbaar en onder het motto de aanhouder wint wordt het huiswerk hier steevast gemaakt voor het eten, wordt het toilet eindelijk doorgespoeld, is de oudste nu zelf al babysitter en wordt het gezaag over het gebruik van schermen (i-pad & i-phone) groter met de jaren. U bent gewaarschuwd.
  En euh, ondertussen rol-ogen de twee oudsten van bijna 16 en 14 al mee als de jongste (9 jaar oud) weer eens met hetzelfde mopje aan komt draven al moeten ze het nog leren interesse te faken ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Zo is het, maar vandaag zei mijn oudste dochter van 21 jaar : 'Mama, je hebt ons in een wel heel warm gezin opgevoed, weet je wel hoe moeilijk ik het daardoor heb om nu weer een jaar op kot te gaan!' De moeilijkste tijd vond ik tussen 12 en 18 jaar. Vooral het samen gaan winkelen was keer op keer een ramp. Tot we kledinggeld gaven en we daar een aantal regeltjes aan koppelden.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Dat eitje :-) Plots komen er weer jeugdherinneringen boven. Hoe vaak we onze tante zo niet gefopt hebben... Of zou ze het gewoon meegespeeld hebben? Dju zeg, daar had ik nog niet aan gedacht :s

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Het zijn allemaal dingen die ik weet, ook al heb ik geen kinderen. Misschien kijk ik naar te veel series over gezinnen. Misschien heb ik veel gemerkt van in de tijd dat ik nog thuis woonde en mijn mama onthaalmoeder was. Grappig herkenbaar dus wel :D
  En hahaha voor puntje 2 :) Ik zie kinderen altijd als een minstens-21-jaar-durend project. En dan nog. Heb je niet pas ongeveer rust zodra ze het huis uit zijn en een vaste job hebben? :)

  BeantwoordenVerwijderen
 22. 5- 6 -7 -8 ..zo herkenbaar.. ik ben al blij dat nu de jongste 9 is, ik de toiletdeur eindelijk weer kan dichtdoen tijdens mijn bezoek :-) milestone 2 is hier nog niet gelukt.. :-)
  De zoekrobot wordt hier ook dagelijks gebruikt , en dat terwijl ik mijn eigen spullen vaak zelf kwijt ben.

  Fruit snijden of verse soep... het is vloeibare liefde !

  en blijven faken!!!.. tot het er zover over is dat ge er weer mee moet lachen !

  BeantwoordenVerwijderen
 23. 5- 6 -7 -8 ..zo herkenbaar.. ik ben al blij dat nu de jongste 9 is, ik de toiletdeur eindelijk weer kan dichtdoen tijdens mijn bezoek :-) milestone 2 is hier nog niet gelukt.. :-)
  De zoekrobot wordt hier ook dagelijks gebruikt , en dat terwijl ik mijn eigen spullen vaak zelf kwijt ben.

  Fruit snijden of verse soep... het is vloeibare liefde !

  en blijven faken!!!.. tot het er zover over is dat ge er weer mee moet lachen !

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Zalig! Aan de snelheid waarmee een appel geschild wordt, kan je inderdaad zien hoe lang iemand moeder is.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Leuk artikel! Ik moest toch een paar keer grijnzen als een breedsmoelkikker.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Tja moeder of vader worden kun je zo... geen opleiding voor nodig...vraag me af als ze er een vak op school van zouden maken of er dan minder of meer kids geboren zullen worden...en hoe ouder de kids, hoe meer tijd voor jezelf denk ik dan ook maar, maar dat duurt nog wel even vrees ik... dus één booschap, genieten en puntje 3 koesteren !!!! Veel succes, en enjoy!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Ik ga vooral akkoord met 2. Het besef dat moeder zijn nooit stopt... Ik ging ooit, voor mijn werk, bij iemand van in de 80 langs die bezorgd was om haar 'dochtertje van 60'. Dat was nu misschien wel wat extreem, maar gewoon: dat wij voor altijd hun moeder zijn, dat er altijd nieuwe fasen komen, en dat we daar altijd, in meerdere of mindere mate, bij betrokken zullen zijn. Dat vind ik, na meer dan 10 jaar moederschap, nog steeds overweldigend!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Ik kan me wel inbeelden dat je voor vijf kids wel heel veel fruit moet snijden ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Zo mooi! Zelfs met 'slechts' twee kinders in huis al zeer herkenbaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Prachtig schrijfsel, alweer! Ik ondervind dat kleine kinderen vooral fysiek vermoeiend zijn, en grote psychisch. En wanneer ze het huis uit zijn, denk je dat je eindelijk rust hebt, maar niks is minder waar! Pa, wil je lusters komen hangen? Pa, wil je mee komen schilderen? Ma, zit er nog soep/stoofvlees/eender wat in de vriezer? Ma, jouw chocomousse en cake : daar kan niemand aan tippen! En wat doen ma en pa? Juist...:D

  BeantwoordenVerwijderen