dinsdag 1 december 2015

Vergeten flairinterview :-)

Wel grappig als ik plots een interview van mijzelf tegenkom dat ik helemaal vergeten was en volledig gemist had. Wij stonden namelijk in september met dit interview in de flair onder de titel Buitenbeentjes, zo happy met hun buitengewoon leven :-). Voor zij die nieuwsgierig zijn...(want je vindt deze flair al lang niet meer in de krantenwinkel), hieronder het interview.Als jong meisje was ik er al van overtuigd dat ik een groot gezin wilde. De komst van onze dochter Kato (10) hebben mijn man Filip en ik bewust gepland. En omdat ik het zelf altijd ontzettend fijn vond om op te groeien met een zus van bijna net zo oud al ik, is Lola (bijna 9) snel gevolg. Alleen mijn derde zwangerschap was de grote verassing in ons verhaal. We twijfelden heel erg of we drie kinderen wilden, snel na elkaar. Of een gezin van vier met een pauze van enkele jaren in het midden. Tot ik na de geboorte van Lola, veel sneller dan gepland, weer zwanger werd. Van een tweeling dan nog. In geen van beide families kwam een natuurlijke tweeling voor. Op dat scenario waren we niet echt voorbereid. Maar toen we van de eerste schok bekomen waren zijn we er volop voor gegaan. Mijn zwangerschap was zorgeloos en ook de bevalling verliep prima. Ik kreeg ook best veel hulp na de bevalling van Lukas en Ella (7). Tweeënhalf jaar later maakte Fee ons gezin compleet (bijna 5). Onze kinderen waren alle vijf gemakkelijke baby's. De tijd tussen de pampers, die de meeste moeders nog altijd de zwaarste vinden, zijn wij zonder al te veel kleerscheuren doorgekomen.

Mijn man en ik hebben de taken thuis altijd perfect verdeeld. Koken doen we meestal voor twee dagen. En omdat we allemaal kleine eters zijn, valt boodschappen doen voor een gezin van zeven best nog mee. Nu ze wat ouder zijn, en de kinderen niet meer zo vroeg naar bed gaan, vind ik het een flink pak zwaarder worden. Maar aan de andere kant worden de kinderen ook meer zelfstandig. Ik ben geen strenge mama maar ik leg mijn kinderen wel structuur op. Dat is niet altijd even leuk, maar het is de enige manier om de boel op een deftige manier draaiende te houden.

Ook al ben ik een mama van vijf, toch neem ik nog bewust tijd voor mezelf. Als ik zin heb om te gaan joggen, past Filip op de kinderen. En ook een weekendje weg met mijn zussen of vriendinnen, dat moet kunnen! Ik heb er altijd voor gezorgd dat ik mezelf niet uit het oog verloor. Ik ben niet alleen mama van vijf. Ook mijn rol als echtgenote, dochter, vriendin of zus van wil ik deftig kunnen blijven invullen. Daar een evenwicht in vinden, is niet altijd gemakkelijk geweest. Dat hebben mijn man en ik de voorbije jaren met scha en schande moeten ondervinden. De druk die vijf kinderen kunnen leggen op je relatie, valt niet te onderschatten. Daarom gaan de kinderen tijdens de kerstvakantie alle vijf een week bij mijn ouders logeren en in de grote vakantie gaan ze op zomerkamp. Dat zijn momenten dat mijn man en ik bewust tijd maken voor elkaar. Mijn grootste troef als mama van vijf is dat ik heel goed kan relativeren. Ik weet dat mijn kinderen geen perfecte mama nodig hebben, ze hebben gewoon hun mama nodig.

Mijn man en ik werken allebei fulltime - ik ben key account manager en mijn man is consultant - en kunnen dus op twee voltijdse lonen rekenen. Daardoor kunnen we ons extra hulp in huis veroorloven, blijft er budget over voor vakantie en uitstapjes met het hele gezin, en lukt het om af en toe met zevenen op restaurant te gaan. Het lijkt nu misschien alsof ik met onze vijf kinderen in een sprookje leef. Maar geloof me, er zijn heel wat moeilijke momenten. Als ze alle vijf beginnen kibbelen om niks, kan ik wel de muren oplopen. Het is de voorbije jaren voor mij ook allemaal heel snel gegaan. Ik ben getrouwd op mijn eenentwintigste en heb in vijf jaar tijd vijf kinderen gekregen. Mijn jonge leven is voorbij gevlogen. Daar loop ik nu soms wel tegen aan. Als we met ons zeven de straat op gaan, worden we natuurlijk wel eens nagekeken. En je voelt dat we met ons groot gezin geen standaardkeuze hebben gemaakt. Maar hoe druk het met zeven thuis soms kan zijn, ik zou mijn leven voor geen geld in de wereld willen veranderen.
 
Interview: Jill De Bont
Fotograaf: Karel Daems17 opmerkingen:

 1. Ik hou van je zelfrelativering
  ...
  Ik weet dat mijn kinderen geen perfecte mama nodig hebben, ze hebben gewoon hun mama nodig.
  ....
  Dat is gewoon de nagel op de kop.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik hou van je zelfrelativering
  ...
  Ik weet dat mijn kinderen geen perfecte mama nodig hebben, ze hebben gewoon hun mama nodig.
  ....
  Dat is gewoon de nagel op de kop.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi interview ! Relativeren is ook mijn sleutelwoord. Ook ik streef geen perfectie na want dat is toch niet haalbaar. Daarbij iets waar al eens een hoekje af is is soms veel mooier want het heeft geleefd. We moeten terug wat meer imperfectie toelaten in ons leven, het zou ons veel gelukkiger maken .
  Lieve groetjes,
  CreativEls
  http://koekjehaakjemaakje.com

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heb dit artikel om 4u 's ochtends in de verloskamer gelezen :-) was een leuke afleiding :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heb dit artikel om 4u 's ochtends in de verloskamer gelezen :-) was een leuke afleiding :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi gezegd. Dat relativeren in het moederschap (en in andere zaken, for that matter) is zowat de basis achter mijn blog, dus ik begrijp je hier wel! En toch chapeau hoe jij dat allemaal kan bolwerken en het er als een sprookje kan doen uitzien, met of zonder hulp!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat leuk om te lezen! En wow... voiltijds werken met zo'n groot gezin?! Vind dat wel bijzonder. Ik ben gestopt met werken na nummer drie, dacht niet het allemaal bij te kunnen benen anders.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk zeg! Ook ik wist al jong dat ik een groot gezin zou willen! Is ook waarheid geworden :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Superleuk :-) ! Hoe krijg jij het in godsnaam voor mekaar om 5 kids groot te brengen, fulltime te gaan werken en als ontspanning nog even gezellig wat blogposts te schrijven? :-D denk dat heel wat mama's nog wat van jou kunnen leren!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Superleuk :-) ! Hoe krijg jij het in godsnaam voor mekaar om 5 kids groot te brengen, fulltime te gaan werken en als ontspanning nog even gezellig wat blogposts te schrijven? :-D denk dat heel wat mama's nog wat van jou kunnen leren!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een mooi interview! Mijn grote wens is ook altijd een groot gezin te hebben maar om medische redenen gaat dit helaas niet. Toch ben ik dolgelukkig met mijn 2 gezonde kindjes van 3 en 5 en mijn oppaskindjes en geniet ik van jouw blogs. Heerlijk om te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen