vrijdag 13 mei 2016

Een boon voor (h)eerlijke koffieIedereen die mijn blog al eventjes leest, weet ondertussen dat ik een coffeechick ben in hart en nieren. Ik denk dat ik eerlijk waar een hele dag zou kunnen overleven op latte's :-). En ook al weet ik dat dat misschien niet altijd een even gezond idee is...laat dat dan mijn lekkere zonde zijn. 
Toen ik deze week een mailtje kreeg van Fairtrade Belgium of ik aandacht wou schenken aan hun campagne 'een boon voor (h)eerlijke koffie' was dit voor mij een evidentie. Want zonder belerend over te willen komen...het feit dat er aan het begin van de koffieketen mensen worden uitgebuit, maakt dat dit zwarte goud misschien net iets bitterder smaakt. Het is niet dat ik iemand ben die bol staat van principes, verre van zelfs, ikzelf maak heel vaak nog verkeerde keuzes of laat het gemak primeren uit vermoeidheid of stress. Maar deze bekende quote uit mijn kindertijd staat nog altijd bovenaan: Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook de ander niet. En moest ik koffieboer zijn die dag in dag uit sta te werken in de brandende zon...zou ik het maar zo fair vinden om daarvoor een eerlijke prijs te krijgen...en zou ik ook opstandig worden dat een paar aandeelhouders van grote bedrijven het 100voudige verdienen op diezelfde koffie die ze zelf niet eens hebben geroken...dus bij deze...beste Fairtrade Belgium...ik beloof plechtig dat de koffie die ik nog koop ga checken op het fairtrade label.


2 opmerkingen:

  1. Dat is een super goed initiatief. Ik zit alvast niet met dat probleem want hoe gezellig het me ook lijkt, ik lust totaal geen koffie :-).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. mmmmm mmmmm wij drinken al jaren de oxfam fairtrade koffie. want fairtrade, en omdat we die ook het lekkerste vinden :-). schol!

    BeantwoordenVerwijderen