donderdag 16 juni 2016

Over een gendergelijkwaardig huishouden
Ikzelf ben opgegroeid in een gezin waar het traditionele rollenpatroon heel sterk aanwezig was. Mijn moeder bleef thuis voor de kinderen en deed het huishouden terwijl mijn vader werkte en zorgde dat we financieel niets tekort kwamen. En alhoewel ik een heel gelukkige jeugd heb gehad wist ik al van kleins af aan dat dit voor mij niet ging werken. Je kan dan denken dat vijf kinderen krijgen niet echt helpt om als vrouw je onafhankelijkheid en vrijheid op te eisen maar ik heb het ongelooflijke geluk gehad om getrouwd te zijn met een man voor wie dit amper een discussieonderwerp is....Het is te zeggen dit is voor hem zo evident dat man en vrouw op alle vlak evenwaardig zijn dat we er amper over spreken maar het gewoon doen. Dat zorgt er ook voor dat ik er perfect een weekje tussenuit kan knijpen zonder dat het huishouden op zijn kop staat of omgekeerd. Heel vaak ben ik dan ook verbaasd als ik de media lees dat het er niet in alle gezinnen zo aan toegaat. Zijn wij dan zo'n uitzondering? Zo'n gendergelijkwaardig huishouden werpt ook zijn vruchten af in de opvoeding die we aan onze kinderen geven. Zij zien papavanvijf de was doen en mamavanvijf naar netwerkevents gaan, zij zien mamavanvijf het eten maken en papavanvijf de afwas doen, zij luisteren als mamavanvijf bedverhaaltjes leest en zien papavanvijf op zakenreis vertrekken, zij zien mamavanvijf de babysit regelen terwijl papavanvijf naar de infoavonden gaat van school . En je kan in deze laatste zin perfect de namen mama en papavanvijf overal van plaats verwisselen.  Voor onze kinderen is het hierdoor niet meer dan normaal dat als er taken worden verdeeld dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen jongens of meisjes. Of tout court dat we geen verschil maken tussen jongens en meisjes. En ergens hoop ik zo hard dat als zij later groot gaan zijn zij geen uitzondering meer zullen zijn...

42 opmerkingen:

 1. Ofwel denk ik dat ze dun gezaaid zijn: zulke mannen. Ofwel kom ik ze amper tegen :-). Langs de andere kant geloof ik ook dat sommige vrouwen gewoon zo geen man willen (ik niet alleszins). Ik kan helaas niet zomaar een week weg omdat alles in de soep zou draaien, maar langs de andere kant heb ik de controle over zowat alles in verband met het huishouden, het geld, de kinderen, vakanties, mijn eigen vrije tijd invullen, .... We hoeven nooit agenda's naast elkaar te leggen. Mijn man bemoeit zich zelden en laat mij doen.

  Langs de andere kant lijk ik wel een alleenstaande moeder natuurlijk want ik sta altijd alleen aan de schoolpoort, op ouderavonden, bij zwemlessen, ... Alleen op zondag brengt hij ze naar de jeugdbeweging.

  Wat onze kinderen betreft moeten ons jongens wel evenveel meehelpen als de meisjes. Geen onderscheid hier en ook hier geeft de man nooit commentaar. Ons jongens doen en kunnen alles wat de meisjes kunnen en doen en omgekeerd. Hier zijn geen meisjes -of jongenswerkjes.

  Wat onze 'taakverdeling' betreft. Het is een keuze. De man wou liever een vrouw die thuis is zodat hij op dat vlak zich niet hoeft aan te trekken en volop kan gaan voor zijn veeleisende job als zelfstandige. Jammer genoeg geven wij hier Fernand Huts groot gelijk. Wie volop wil ondernemen (man of vrouw)heeft best geen partner of een partner nodig die ermee kan leven en ruimte geeft aan haar wederhelft.

  In vele gezinnen is het namelijk zo dat het niet zo is omdat beide partners dit eigenlijk niet willen, maar toch gelukkig zijn met hun situatie.

  In ons huishouden bijvoorbeeld is mijn man meestal al voor 7 uur de deur uit en komt hij zes dagen op de week niet voor 8 uur thuis. Maar ik heb op geen enkel vlak het gevoel dat ik iets tekort heb. Wel integendeel.

  Dus geniet maar van je man want ja. Die zijn inderdaad dun gezaaid ;-).


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is trouwens niet zo dat mijn man zich te goed voelt om huishoudelijke taken te doen. ALS hij eens thuis is (bv. op zondag)helpt hij weleens met de vaat of veegt/stofzuigt hij. Hij doet ook onze mini tuin.
   Hij is alleen amper thuis door zijn job en daardoor doe ik bijna alles alleen. Dat is niet zielig of verdrietig, maar mijn eigen keuze. Ik wil dat zelf. Ik heb ooit de combinatie werken/kinderen gedaan (ook nog met mijn huidige man)en ik vond dat 'lastig'. Toen ik de keuze kreeg koos ik maar al te graag om huisvrouw te worden.
   Sindsdien is mijn man steeds meer gaan werken en gaat hij eigenlijk maar 1 keer per jaar mee op vakantie. Meestal ga ik alleen.
   Mijn man zijn job is zijn passie en mijn passie is de andere kant.

   Wat de kinderen betreft hoop ik gewoon dat ze gelukkig zijn met de keuzes die ze maken. En ze moeten zelf hun evenwicht vinden daarin.

   Het enige is dat het soms 'eenzaam' is.

   Verwijderen
  2. ;-) geen commentaar, want je hebt ook in mijn plaats gesproken ...
   ben ook een 'oermoeder', een 'huisvrouw' pur sang ... wat niet betekent dat ik mezelf wegcijfer ... maar meer dan het gras afrijden en af en toe babysitten wanneer ik boodschappen doe, verlang ik niet ...

   Verwijderen
  3. 'babysitten wanneer ik boodschappen doe'...het zou niet in mij opkomen om de rol van mijn man zo te omschrijven als ik uit huis zou zijn... Anderzijds: het lijkt mij belangrijk dat jullie daar gelukkig mee zijn, en blijkbaar ligt dat in de verschillende huishoudens toch erg verschillend...

   Verwijderen
 2. Neen, het is niet overal zo. Ik ben alvast niet gezegd met zo een exemplaar :(

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gezegend met een uniek exemplaar denk ik. Hoewel in vele gezinnen beide partners de dag van vandaag gaan werken, neemt de vrouw procentueel de meeste taken thuis op zich of ze dat nu wil of niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben deels gezegend met zo'n exemplaar. Helpt waar hij kan, maar slingert ook vanalles door het huis :) haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ook al ben ik een huisvrouw, Husband hier neemt ook regelmatig eens de huishoudelijke taakjes over als ik ergens heen moet.
  Gendergelijkheid gaat ook wat verder dan dat. Zo zien ze hier elke dag dat zowel Husband als ikzelf evenveel inzeg hebben in alles.
  Dus ook als je een nogal klassiek gezin (lees: vrouw thuis, man uit werken) hebt, kan je je kinderen het voorbeeld van gendergelijkheid meegeven, hoor ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ook al ben ik een huisvrouw, Husband hier neemt ook regelmatig eens de huishoudelijke taakjes over als ik ergens heen moet.
  Gendergelijkheid gaat ook wat verder dan dat. Zo zien ze hier elke dag dat zowel Husband als ikzelf evenveel inzeg hebben in alles.
  Dus ook als je een nogal klassiek gezin (lees: vrouw thuis, man uit werken) hebt, kan je je kinderen het voorbeeld van gendergelijkheid meegeven, hoor ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoewel er hier nog geen kinderen zijn, weet ik nu al dat ik ook zo'n man aan de haak heb geslagen. Waarschijnlijk doet hij zelfs meer in het huishouden. Hij is opgegroeid al 1 van 2 zonen van een alleenstaande moeder die voor alles haar plan trekt en die van hen ook hulp verwachtte. Ik ben daar wel blij mee, ja :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier in huis ook heel handig .Ik woon namelijk samen met mijn vrouw en dan is zowiezo geen kwestie van wie doet de mannelijke of vrouwelijke werkjes.We verdelen ze gewoon en doen ze alle 2 ook allemaal .Alhoewel ik beken het enige wat ik nooit niet doe is de vuilbakken buiten zetten( maar dit is dan weer omwille van de rugproblemen ) Maar ik denk echt wel als je zo eens luistert dat er niet zoveel mannen rondlopen.Alhoewel ik er nog wel een paar ken maar dit zijn dan uitzonderingen die de regel maken . :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb 1 kindje meer en geen gendergelijkwaardig gezin.
  Aanvankelijk en in theorie was dit wel zo, nu niet meer. Ondanks een master ben ik vrouw aan de haard en "behalve" uit werken gaan voor centjes doet mijn man niets....
  Als ik de uitspraken van huts lees, weet ik dat mijn man er net zo over denkt.
  Het is soms erg verdrietig!

  Ik lees graag je blog en mijn gezin ziet er in mijn dromen uit als dat van jou ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. bij ons gaat het er net zo aan toe, en ook wij hebben daar nooit over gesproken. Bij mij thuis was het vroeger ook anders: mijn mama was veel meer thuis dan mijn papa. Soms stel ik me de vraag hoe het dan komt dat ik - die uit een traditioneler gezin kom - er nooit aan heb getwijfeld om zelf in hetzelfde rollenpatroon te vallen. Ook mijn man komt trouwens uit een nog klassieker gezin, en heeft onze gelijkwaardigheid nooit ter discussie gesteld. Waarom zou het ook... Anderzijds: mijn man kan beter strijken, poetsen en knopen aannaaien dan ik... ik ben zo blij dat ik een kind ben van mijn generatie want ik zou een ongelukkige huisvrouw geweest zijn...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik denk dat ons gezin toch ook wel een "gendergelijkwaardig gezin" is ondanks het feit dat ik als vrouw wel thuis ben en mijn vriend fulltime gaat werken. Nu, ik snap wel wat je schrijft, over jouw kinderjaren en jouw mama thuis en dat dit voor jou niet werkt. Alle respect ook daarvoor. Maar het is niet omdat een vrouw kiest voor "vrouw aan de haard" (of in ons geval liever "vrouw aan de onderwijstafel want onze kinderen krijgen huisonderwijs en ik geef hen les), dat het gezin per definitie niet "gendergelijkwaardig" is. Ook hier doet papa de afwas, of mama, het hangt ervan af hoe het uitkomt en wie er zin in heeft. Ik ben trouwens ook thuis omdat ik het gewoon heel graag wil. Ik ben 39 jaar en mijn oudste kind is bijna zeven jaar. De jaren voor haar geboorte heb ik gezweefd tussen Caïro en Gent en heb ik van alles gestudeerd (en ook de diploma's behaald :-)) en verschillende jobs gedaan (ook weer bewust verschillende jobs) maar wat ik nu doe, doe ik het liefste. Eigenlijk heb ik overdag heel weinig tijd voor huishoudelijk werk, omdat ik de kinderen lesgeef, met hen speel, hen naar hun activiteiten breng, op uitstap ga met hen... dus mijn vriend en ik verdelen beiden de taken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Liesbet: grappig dat je reactie zowat gelijk komt met de mijne. Over het feit dat sommige vrouwen er graag voor kiezen thuis te zijn en dat ook het liefste doen. Ook mijn man doet best wel taken als hij toevallig thuis is, maar het is zo dat hij dat niet veel is.
   Langs de andere kant steun ik hem in zijn job (en geniet ook van de voordelen ervan: zie inkomsten).

   Verwijderen
  2. Hier hetzelfde: de rat race achter mij gelaten en wat ik nu doe, fulltime mama zijn, doe ik nog altijd het liefst van al. ;) Ik vind het fijn om mijn bende in de watten te kunnen leggen, dag in, dag uit.
   Wat niet wil zeggen dat een werkende mama dat niet doet, hè. Voor hen ook veel respect, een job en een gezin combineren. Maar ik wou het gewoon niet.
   En zolang iedereen gewoon doet waar hijzelf en zijn/haar gezin het gelukkigst mee is... da's 't belgrijkste. ;)

   Verwijderen
  3. Hier hetzelfde: de rat race achter mij gelaten en wat ik nu doe, fulltime mama zijn, doe ik nog altijd het liefst van al. ;) Ik vind het fijn om mijn bende in de watten te kunnen leggen, dag in, dag uit.
   Wat niet wil zeggen dat een werkende mama dat niet doet, hè. Voor hen ook veel respect, een job en een gezin combineren. Maar ik wou het gewoon niet.
   En zolang iedereen gewoon doet waar hijzelf en zijn/haar gezin het gelukkigst mee is... da's 't belgrijkste. ;)

   Verwijderen
  4. ja Anneke Vande Voorde, vooral het niet hebben van stress (al kan ik wel eens stress hebben natuurlijk maar hoe dan ook veeel minder dan moest ook ik uit werken gaan). De rust van niet van alles te moeten gaan regelen. Het slapen tot je wakker wordt (wat de kinderen betreft dus en dus ook omdat ze thuis les krijgen, ikzelf word wakker door de kinderen uiteraard :-)) En als de papa van de kindjes verlof heeft, dan hebben we altijd samen verlof zonder dat ik het moet gaan opnemen :-).

   Verwijderen
 12. ah dan ik het uw schuld dat uw man gefnuikt wordt in zijn ondernemingskwaliteiten als ik de uitspraken van de heer Huts erop na lees :-D
  Het is ook fijn te lezen dat jouw man (net zoals de mijne) niet 'helpt' in het huishouden, maar het gewoon doet :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was misschien wat ongelukkig om Huts groot gelijk te geven in mijn reactie :-) (en ik denk dat Huts er ook al spijt van heeft en het zo niet bedoeld heeft), maar het is wel zo dat wanneer ik moest werken en zou eisen dat we een gendergelijkwaardig huishouden zouden hebben mijn man en ik allebei daar doodongelukkig van zouden worden en snel uit elkaar zouden zijn.
   We zouden elkaar dan te kort doen.
   Moest ik werken zou mijn man NOOIT op de manier kunnen werken zoals hij nu doet en zou hij elke dag gefrustreerd rondlopen (en dat zegt hij zelf).

   En wat nog straffer is. We komen beiden uit een niet traditioneel gezin waar beide ouders fulltime werkten en de taken verdeelden. Mijn vader deed boodschappen en kookte elke dag voor ons en bij mijn man zijn ouders deed zijn moeder ook veel 'mannentaken'. Daar komen (in dit geval) dan kinderen uit voort die voor 'traditioneel en ouderwets' kiezen want ook bij mijn broer werkt de vrouw niet.

   Iedere situatie is trouwens persoonlijk en zolang men gelukkig en tevreden is met de keuzes die men maakt is er niets aan de hand.
   Mannen en vrouwen zijn gelijkwaardig, maar wel 'anders'. En er is niets mis mee om voor de traditionele gang van zaken te zijn. Het kan trouwens ook omgekeerd :-).
   Huts had even zijn woorden moeten wikken, maar ik weet wel wat hij eigenlijk bedoeld.
   Veel vrouwen eisen heel veel van hun mannen (vind ik zelf ook).
   Je kan geluk hebben dat je man ook echt dingen kan en wil doen, maar als hij echt een kluns is in koken of strijken ga je toch niet eisen dat hij dat een keertje doet? Of wanneer hij daar echt een hekel aan heeft?

   @Anne: sorry dat het hier een beetje buiten het blogbericht geraakt over man/vrouw. Het ging eigenlijk over de kindjes ;-) en gelijkwaardig opvoeden hé.
   Dat doe ik dus en daarmee is de kous af :p.

   Verwijderen
 13. Ik geef les en ben weg van 7u20 tot 17u. Mijn man doet op die dagen het huishouden. Dwz kinderen van en naar school. Boekentas maken, poetsen en koken. In het weekend werkt hij nachten. Dus in het weekend werkt of slaapt hij en sta ik in oor alle huishoudelijke klusjes. Onze Kinderen zien ons dus allebei alle taken doen en helpen waar nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Parttime werken is zeker heel Nederlands, of niet?
  Zie hier veel gezinnen waar de man vier werkt en de vrouw drie, of ieder vier dagen. Wij zijn hier juist 'ouderwets' want ik werk maar drie halve dagen en man vier. Ik doe ongeveer 2/3 van de zorg en huishoudelijke taken een man 1/3. Niet echt 50/50 dus. Maar ik ga wel met een gerust hart een dagje weg, als man alleen thuis is met de kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een zalige keuken!! Tot zover mijn bijdrage, want ik heb geen man of kinderen :) Toen ik met mijn ex-vriend samenwoonde, was het huishouden echter ook geen discussiepunt. We deden allebei evenveel en elke taak werd door beiden gedaan. Ik gruwel van een klassiek rollenpatroon, al snap ik ook wel dat mensen zich daar in kunnen vinden. Ach, zolang je maar overeenkomt zeker?

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik werk momenteel 4/5 maar mijn man zorgt even goed voor de kinderen als ik. Alleen koken en de was insteken neem ik meestal voor mijn rekening. Wel denk ik dat we stilaan onze kinderen ook wat klusjes kunnen laten doen ...

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Goed stuk mamavanvijf.
  Ik wens, samen met jou, alle gezinnen zo'n gendergelijkheid toe.
  Al was het maar om geen enkel rollenpatroon door te geven aan de volgende generatie.
  Leve de moderne vrouwen en mannen zoals jij ze hierboven beschrijft!!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik heb er ook zo ene. Kan zelfs beter strijken dan ik. Maar eigenlijk is de uitlating van huts zo absurd dat het niet de moeite waard is daarop te reageren...😏

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hier zijn mijn meisjes in de leeftijd dat ze heel goed weten dat ons huishouden afwijkt van een 'normaal' gezin. Papa blijft thuis, is de moederkloek en mama gaat . Dat papa de hoofdverzorger is, is vooral wennen voor de buitenwereld. Ondertussen weten de juffen en de andere moeders dat ze zich tot papa moeten wenden voor speeldates, schoolgesprekken en 'wie rijdt deze week naar dansles en neemt welke kinderen mee'...

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hier kijk ik toch wel een beetje van op, van de reacties. Ik dacht dat het er in veel meer gezinnen zo aan toe zou gaan, maar blijkbaar zijn er toch nog meer 'traditionele' mannen dan ik dacht :) Hier een absolute gelijkheid, in het huishouden en het werk. Allebei full-time werken, allebei evenveel huishouden en zorg voor de dochter. Behalve de wasmachine. Die raakt hij niet aan. En ik kom niet aan de grasmaaier. Gewoon omdat we dat niet graag doen :)
  Ik hoor soms van andere koppels dat de man niks doet in het huishouden, of dat hij niet kan koken, maar ik dacht eigenlijk dat dat een beetje overdreven was. Wat eten die mannen dan als ze alleen zijn? Hoe hebben ze het leven van vòòr hun vrouw dan overleefd? En zitten die dan de hele dag in de zetel? Beetje onnozel uitgedrukt, maar met zo'n "hulpeloos wezen" zou ik precies niet graag samenwonen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Hier loopt het niet helemaal zoals jij omschrijft, er zijn wel verschillen en die zijn denk ik wel gender-gebonden maar het huishouden draait hier niet vierkant als ik er niet ben! Manlief heeft wel graag als ik er niet ben dat ik de kleding klaar leg, gewoon omdat hij niet zo een oog heeft voor een goeie match en de was, dat zou ook niet helemaal goed komen denk ik maar verder lukt alles hier wel, is hij eerst thuis belt hij me om te horen wat we gaan eten en wat we gaan maken, hij engageert zich evenzeer in school en hij steekt evenzeer de kindjes in bed... maar er zijn ook dingen die ik niet doe: de klusjes aan het huis en het gras maaien, haha... het is niet helemaal zoals bij jullie maar er is een goed evenwicht... :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 23. De keuze voor een traditionele rolverdeling is veel verstrekkender dan de huiselijke taken. Het veroorzaakt onevenwichtigheid in de samenleving. Vrouwen zijn in veel sectoren ondervertegenwoordigd. Dat heeft o.a. tot gevolg dat bijvoorbeeld medisch onderzoek voornamelijk gericht is op mannen. Gebouwen vaak ontworpen worden door mannen. Bedrijven geleid worden door mannen. Voor mij is het inmiddels onbegrijpelijk dat vrouwen die een goede opleiding hebben gehad niet gaan werken en daarmee ook weer een voorbeeld zijn voor hun zonen en dochters. Er was maar een korte periode in de geschiedenis dat vrouwen thuis konden blijven, terwijl hun man ging werken en dat was de afgelopen decennia. Gelukkig zijn de huishoudelijke taken tegenwoordig dusdanig eenvoudig en is het werk zoveel meer flexibeler, dat we nu makkelijker als ouders allebei kunnen werken. En juist door veranderingen in de samenleving (bijv veel kleine zelfstandigen) is het waarschijnlijk voor veel huishoudens ook verstandig om allebei een inkomen te genereren. Mamavanvijf, moet gezegd worden dat het wel heel knap is dat je jullie gezin combineert met 2 banen!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. livinginoslo, Het is niet omdat ik, met meerdere goede opleidingen, besloten heb thuis te blijven, dat mijn dochter dit later ook zal doen. Ik geloof in de vrijheid van de mens. In de vrije keuze van de mens. Door bepaalde keuzes in ons leven, kan ik niet gaan werken omdat ik onbetaald fulltime thuis werk. We hebben bewust voor huisonderwijs gekozen, of liever, ons dochter heeft ervoor gekozen, en we vinden dit eenmaal het beste voor ons gezin. Dit is onze vrijheid. Feminisme is voor mij dat vrouwen de keuze hebben. Om een ander voorbeeld te geven, wij zijn tegen het huwelijk. Wij snappen niet wat mensen daar nu zo belangrijk aan vinden. Wij zien elkaar graag en wij weten dat we samen zullen blijven, wij voelen absoluut niet de noodzaak om dit in een belofte te gieten. Maar we snappen wel dat mensen trouwen omdat dit nu eenmaal meer voordelen biedt (en in bepaalde gevallen zelfs financiële bescherming). Er is nu eenmaal discriminatie op dat vlak tussen getrouwden en niet getrouwden, en het is mooi om zich koppig tegen iets te verzetten maar hierdoor zal het systeem niet veranderen. Om over de "vrouwen aan de haard" te spreken, het merendeel van de vrouwen gaat werken dus serieus, het klein aantal vrouwen hier in België die thuis willen blijven, laat ze toch gewoon doen. Ik draag echt wel een steentje bij aan de maatschappij, ik begeleid mijn twee kinderen in hun onderwijs, een onderwijs waarvan je zeker mag zijn dat het van hen bewuste, verstandige en sociale volwassenen zal maken en bovendien heb ik voor hun geboorte jaren gewerkt en zal ik later nog werken. Ik ben blij dat jij geen politicus bent, want als ik je zo hoor, zou je pleiten dat zowel mannen als vrouwen moeten geld verdienen :-). Een voordeel van hoe wij leven is ook, dat onze kinderen zien dat het met minder kan en dat leven zonder stress eigenlijk veel gezonder is :-).

   Verwijderen
  2. Dank voor je reactie, die toch wel vol met veronderstellingen zit. Nee, ik ben niet voor een politiek die betoogt dat man en vrouw allebei geld moeten verdienen. Integendeel. Ik vind dat die verplichting er nooit moet zijn omdat er altijd situaties kunnen zijn waarbij dat niet kan en omdat ik ook veel hecht aan vrijheid van de mens.

   Verwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
 24. oef :-). Ik krijg vaak de opmerking dat men het niet kan begrijpen dat iemand die universiteit gedaan heeft, besluit om "gewoon thuis te blijven met de kinderen" en om den duur begin je fel te reageren. Mijn excuses hiervoor. Ik ben blij met mijn universitaire diploma's maar ik snap dan weer niet dat mensen vinden dat iemand met een diploma moet blijven werken (en het zijn niet mijn ouders die dat vinden maar vrienden van mijn leeftijd). Louter gesproken over mijn eigen leven, los van dat van mijn kinderen, heb ik al deze jaren thuis minstens evenveel bijgeleerd als de jaren ervoor. Ik ben creatiever geworden (waar ik vroeger geen tijd voor maakte) en leer ondertussen weer Spaans (weliswaar na 22u 's avonds maar toen ik fulltime ging werken, nam ik daar geen tijd voor),... Ook heb ik al de opmerking gehad dat ik geen nut ben voor de maatschappij.. tja... ik heb in het verleden nochtans met straatkinderen en asielzoekers gewerkt dus ik heb mijn steentje al bijgedragen en zelfs al had ik dat niet gedaan, dan nog... . En na al die vooroordelen (om dan nog niet te spreken over de vooroordelen over huisonderwijs), gaat een mens wel eens fel reageren.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Het gaat erom dat je kinderen kunnen opgroeien in een stabiel gezin. Dat dat gezin een traditionele rolverdeling heeft of juist een gelijkwaardige rolverdeling maakt niet uit. Je voed je kinderen toch niet op onder het motto: "zoals wij het doen, zo moet het?". Zoals wij het doen werkt het voor ons. Nogal afhankelijk van je karakter, je werk, gezinssamenstelling etc. Waarom willen we zo graag een standaard? Ik voel me niet achtergesteld omdat mannen in het bedrijfsleven domineren. Mannen zijn mannen en vrouwen zijn vrouwen. Maar de ene man is de andere niet en de andere vrouw is de ander niet. Dat geef ik mijn kinderen graag mee. Ze mogen zelf kiezen. Wij zijn een voorbeeld...maar er zijn veel meer manieren dan alleen de onze.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Hier ook met een goede man gezegend :-)
  Ook al ben ik thuisblijfmama. Als mijn man thuis is worden de taken gewoon verdeeld. Het zou in de toekomst even goed andersom kunnen. Hij zou niet liever willen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 27. bij ons gaat het ook zo. ik werk wel iets minder, maar verder doen we het samen. Mijn 3 dochters houden helaas strikt vol dat er 'mannen-werk' en 'vrouwen-werk' bestaat, zowel binnen- als buitenshuis. Als je er op let zie je dat ook overal zo uitgevent worden: kinderboeken, tv-series maar ook de lesstof op school.
  ik hou me maar voor dat dat mij ook niet tegengehouden heeft mijn eigen keuzes te maken, dat hoop ik ook voor hen!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Hallo!

  Hebt u ooit gezocht naar fondsen, leningen, financiële bijstand of behoefte aan een erkende geldschieter om u te helpen af te spreken met uw wensen en eisen? Wilt u een investeringskrediet voor uw bedrijf of uw bank draaide je naar beneden? Is uw maandelijkse inkomen verdwijnen als gevolg van hoge rente op uw leningen, credit-of obligaties? Dan heb je geen andere keuze dan om een onmiddellijke en betrouwbare service te krijgen. Contacteer ons vandaag nog via eleazardiaz536@gmail.com voor Legit / geaccrediteerde Leningen, hypotheken en beleggingsfondsen.
  Voor Quick toepassing Aanbrengen met; Volledige naam: Leningen nodig: Lening Doel: Lening Duur: Telefoon: Adres / Land:

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Heeft u geld nodig voor welk doel?
  Als u maandelijks inkomen / bezetting bent u in aanmerking voor een lening.
  Neem contact op voor een veilige / ongedekte lening.
  Lenen geleende bedrag van € 5000 tot 5000,000euro.
  U kunt kiezen uit 1 jaar tot 30 jaar als duur lening.
  azeesabdul480@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen