vrijdag 23 maart 2018

Alles wat jullie al over mamavanvijf wilden weten :-)Ik merkte bij de reacties op de wedstrijd maar ook in mijn mailbox dat er veel vragen zijn waar jullie nieuwsgierig naar zijn en die niet zozeer beantwoord worden in mijn blogposts. Of veronderstellingen die er gemaakt worden die helemaal niet kloppen. Uit gemak heb ik eens wat vragen uit een willekeurige mail letterlijk gekopieerd en hieronder beantwoord. Voor alle nieuwsgierige dozen :-)


Ik neem aan dat het bloggen+gezinsleven je hoofdjobs zijn? 

Neen, ik heb altijd fulltime gewerkt naast mijn gezin en mijn blog (ik denk dat ik zelf nog 12 maanden ouderschapsverlof had openstaan toen ik stopte als werknemer en als zelfstandige begon). Op dit moment ben ik voor 200% aan het gaan om samen met Ingrid, mijn partner in crime, onze eigen zaak Maison Slash uit te bouwen. Ongelooflijke boeiende rollercoaster by the way! En ik moet zeggen dat dit avontuur ervoor zorgt de kinderen van kindsbeen af meekrijgen dat out of je comfortzone stappen echt wel een keicoole optie is.

Hoeveel uren poetshulp heb je? 

Ik heb een poetsvrouw en strijkmadam met dienstencheques. Hiervoor zijn wij wekelijks 10 cheques kwijt. De was plooien is een taakje van de kinderen.


Hoe vaak is je man er om mee de ballen omhoog te houden? 

Mijn man doet evenveel, zoniet meer dan ik in ons huishouden. Waar in het begin toen de kinderen klein waren ik het grootste deel op mij nam (ik had toen ook nog geen blog, laat staan een eigen zaak) neemt hij op dit moment een groter stuk op zich.


Wat is de maandelijkse som voor eten etc die je financieel ter beschikking hebt?

Hierop ga ik commentaar krijgen, dat weet ik nu al :-) maar wij komen met ons 7 toe met een budget van 150- 200 euro per week voor ons eten. Wij eten heel weinig vlees, kopen heel weinig dranken, eten zo goed als geen gekochte koeken of andere bereide maaltijden, maken zelf ons wasmiddel en ons brood, wij zijn kleine eters (buiten papavanvijf dan) en er is hier een heel stevig no-waste verhaal. 


Hoe vroeg sta je op? 

Ha mijn eeuwig probleem, ik blijf zo graag liggen. Laten we zeggen dat mijn wekker gaat om 6u30 en ik om 7u of soms zelf 7u10 opsta.


Hoe laat kruip je erin?

Afhankelijk of ik ben weggeweest die avond of niet, maar gemiddeld genomen tussen 23u en 00u


Heb je een vaste avond uit? (me-time)

Nope, geen vaste avond maar ik ben regelmatig op stap ' s avonds, Ofwel weg met vriendinnen, ofwel weg voor het werk naar events. Laten we zeggen dat we elke zondag de week moeten overlopen wie wanneer thuis is.


Doe je aan sport? (me-time)

Ik ga terug beginnen lopen. Echt! Als het wat beter weer is :-)

Zijn jullie vaak uit huis in het weekend? 

Laten we zeggen dat een volledig vrij weekend niet bestaat bij ons. Er is altijd wel iets te doen. En nu ook de agenda van de kinderen meer en meer plaats inneemt is planning echt noodzakelijk. We hebben ook best een grote familie dus ook veel feestjes. En ook mijn mailbox staat geregeld vol uitnodigingen voor blogevents of nu ik zelfstandige ben ook soms opdrachten of werkgerelateerde afspraken. We proberen wel om zondag, als enige dag in de week alle zeven aan tafel te zitten. Zowel voor de brunch als voor het avondeten (wij eten zondag maar 2x per dag :-))


Heb je een vast moment van plannen? Hoe plan je de dingen? Welk systeem heb je?Afspraken - dingen te bespreken met je man - koken - boodschappen

Zondagavond bekijken we de agenda's en kijken we wanneer en of we opvang nodig hebben en hoe we onze week gaan organiseren. Onze kinderen stappen alleen van en naar school en hebben de sleutel. Ze zijn dan max 2 uurtjes alleen tot als één van ons twee thuiskomt. Op sommige dagen werken we ook thuis en dan is er sowieso iemand thuis.

We gebruiken de trello app om to-do lijstjes met elkaar te sharen. Voorlopig nog enkel tussen ons, maar denk dat ik de kinderen ook ga introduceren in dit systeem :-)

Voor het koken: we proberen te werken met een weekmenu om te zorgen dat er elke dag 's avonds een gezonde maaltijd op tafel staat. Maar weet dat er echt dagen zijn dat het niet lukt en dat we de warme maaltijd gewoon skippen. En hoezee! Niemand sterft ervan om zowel 's ochtends als 's avonds granola met yoghurt en fruit te eten :-D. En met het idee jong geleerd is oud gedaan weten de kinderen direct wat flexibiliteit is.

Papavanvijf doet de boodschappen, als ik het doe dan besteed ik het dubbele van het budget en moeten we de helft weggooien :-D


Heb je voor jezelf een vaste dagindeling? Is dat haalbaar? Of eerder organisch? 

We hebben nogal een chaotische structuur hebben ten huize mamavanvijf. Er is een soort van raamwerk maar alles wat kan afgeweken worden wordt ook afgeweken. Maar, de kinderen zijn nog nooit te laat gekomen op school! Wel al zonder onderbroek of met kapotte schoenen of in carnavalkleren als het geen carnaval was. Maar hé het is ok! At the end komt alles altijd weer goed! 

13 opmerkingen:

 1. super om dat hier allemaal te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh daar staan een paar leuke tips in!
  Hier doet mijn man trouwens ook de boodschappen en net om dezelfde reden. Haha.
  En al zeker fan van maisonslash

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zoooo blij om te horen dat ik niet de enige ben die z’n kind in carnavalkleren naar school stuurt op de verkeerde dag. Oef zeg, ik voel me nog steeds wat schuldig...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Reacties
  1. Een systeem in België waarmee je huishoudhulp kan inschakelen

   Verwijderen
 5. Ik volg je helemaal in het boodschappenbudget-verhaal ;) Hier net hetzelfde met een gezin met 3 kinderen.
  Hier nog geen koters zonder onderbroek naar school vertrokken (alhoewel... nog nooit echt gecontroleerd), wel al met pyjama's onder hun kleren *eyeroll* Verstrooide pipo's. Juist hun ouders :D

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik wou dat ik toekwam met dat budget wekelijks! Hier ook met 7 maar wel grote eters en vleeseters! Ben nog steeds elke keer op zoek naar hoe het goedkoper kan!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zou zo door mij geschreven kunnen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoe tof om dit allemaal te lezen!Jullie zijn goed bezig ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. tof om te lezen!!
  en haha zonder onderbroek :) das lekker luchtig :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. 2 praktische vraagjes: als jullie praktisch geen gekochte koeken in huis hebben, wat doen de kids dan dagelijks mee naar school voor in de speeltijd? Bij ons is het dagelijks een koek en stuk fruit. En 2de vraagje: gebruiken jullie zo'n broodmachine om zelf brood te bakken? Tevreden over? Welk kan je aanraden? Zelf ook aan het twijfelen om niet langer steeds wekelijks de diepvries te moeten vullen met brood... Hoe zalig blijft het toch om jouw blog te lezen! x

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Gewoon idd zalig om je blog te lezen en zeker met dit soort tips waar ik als werkende mama van vier nog heel wat van kan leren:
  - meer taken in het huishouden delegeren naar man & kids; hier doe ik zelf altijd de boodschappen omdat ik vind dat mijn man maar met eten voor 2 dagen naar huis komt, maar misschien ben ik gewoon niet genoeg no-waste oriented
  - dat van die koeken vind ik ook een moeilijke: hier geef ik altijd rijstkoeken mee om het toch een beetje gezond te houden, maar de kinderen willen wel eens iets anders..
  - en wij zijn ook veel te grote vleeseters maar dat ligt vnl aan mijn man die opgevoed is met zijn dagelijkse portie charcuterie.. waardoor 2 van onze kids ook echte vleeseters zijn.. Ik denk dat ik eens drastisch de koers ga wijzigen en enkel kaas in huis ga halen, eens zien wat dat geeft :-)

  BeantwoordenVerwijderen