dinsdag 27 oktober 2015

Fee bakt pompoencake







Het gebeurt nu al eens vaker dat ik alleen thuis ben met mijn kleine Fee. Terwijl de grote zussen en broer naar de tekenschool of voetbal zijn hebben Feetje en ik een paar uurtjes quality-time. En daar genieten we beiden met volle teugen van. En aangezien Fee het geweldig vindt om mee te helpen in de keuken besloten we om samen een pompoencake te bakken. Het is een gemakkelijk recept (enkel de pompoen snijden is wat lastiger) zodanig dat Fee het meeste echt zelf kon doen. Daarom ook dat ik de vloeibare boter van Becel heb gebruikt om te voorkomen dat je boter in blok moet laten smelten in de pan. Spaart weer wat afwas uit :-)


Hier vond ik het recept van deze lekkere pompoencake


Ingrediënten:

250 gram pompoen, geschild en in kleine blokjes
250 ml vloeibare Becel boter
250 witte suiker
3 eieren
250 gram zelfrijzend bakmeel
1 theelepel bakpoeder
1 eetlepel speculaaskruiden
rasp en sap van 1/2 sinaasappel
25 gram walnoten, grof gehakt
50 gram gedroogde vijgen, in kleine stukjes
50 gram gedroogde dadels, in kleine stukjes
evt. poedersuiker en kaneelpoeder om te bestuiven
cakevorm, ingevet

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 160°C. Kook de pompoenblokjes in een laagje water met een snuf zout in circa 15 minuten beetgaar met het deksel op de pan. Giet af, laat uitlekken en afkoelen. Klop in een grote kom de boter met de suiker met een mixer romig. Voeg een voor een de eieren toe en klop tot een luchtig mengsel. Zeef het bakmeel, bakpoeder, de speculaaskruiden en een snuf zout boven de kom en klop langzaam erdoorheen. Klop als laatste de sinaasappelrasp en -sap door het beslag en klop nog een paar minuten voor extra luchtigheid. Schep met een spatel de pompoenblokjes, walnoten en vruchten door het beslag. Giet het beslag in de vorm en bak de cake in de oven in circa 50 minuten gaar en goudbruin. Laat afkoelen en bestuif eventueel met poedersuiker en kaneel. 
Smakelijk!! 

15 opmerkingen:

  1. Hoe leuk die mama/dochter tijd om dan samen cake te bakken.Ik ga het opslaan en eens uitproberen als ik van de week pompoen heb gehaald in de winkel,de zoon wil er eentje uithollen voor Halloween ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. mmmm .... mss toch eens proberen :-) (btw het is 'pumpkin', uw autocorrect speelde u wellicht parten op IG)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Geniet van de ogenblikjes samen met je jongste!
    Ik heb net een grote pompoen in mijn berging liggen. Ik denk dat ik jullie voorbeeld opvolg. ( 't moet niet altijd pompoensoep zijn he)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Oh wat leuk! En bedankt voor te delen, ga ikook eens proberen se morgen!
    Wat een leuke cakevorm had je zeg, speciaal voor deze cake;)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. waar heb jij die cakevorm gehaald? tof!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Pompoenblokjes uit de diepvries? Maar dat geeft niet helemaal dezelfde sfeer he.
    Leuk, zo'n beetje tijd voor jullie tweetjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Leuk leuk. En vinden ze het lekker? De 2 oudsten hier willen zelfs geen overheerlijke bananencake eten, alleen al maar omdat ze wéten dat er banaan in zit. Die cakevorm vind ik ook wel leuk. Online ergens te scoren?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Lekker! Leuk he, als ze zo aan het bakken zijn. Onze dochter doet dat ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Die cake ziet er echt lekker uit!
    Leuke foto's!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Dat recept ga ik zeker eens proberen!
    Nog een pompoentip; als je de pompoen in z'n geheel even wast en dan een kwartier in de oven zet, kun je hem daarna zo in blokjes snijden, halveren of schillen.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Kan dit enkel met becel boter? Neen, grapje. Weer een leuk artikel, spijtig van de merk benaming...

    BeantwoordenVerwijderen