woensdag 30 maart 2016

Verse kaneelbroodjesAls we zondigen dan doen we het direct goed :-). Ik hecht namelijk nogal waarde aan de instelling beter kwaliteit boven kwantiteit. En aangezien wij hier thuis weinig koffiekoeken eten dacht ik laten we eens echte originele kaneelbroodjes bakken als vieruurtje. De gezellige bakgeur krijg je er gratis en voor niets bij.
Het recept vond ik in het prachtige kookboek Thursday Dinners van de gelijknamige (en mijn favoriete) foodblog

Hieronder het recept:
Voor het deeg
250 ml melk
7 g droge gist
100 g suiker
½ theelepel zout
2 theelepels kardemompoeder (optioneel)
1 ei
100 g boter
550 g bloem
Voor de vulling
100 g boter
70 g bruine suiker
2 eetlepels kaneelpoeder

Verwarm de melk tot ze lauw is en voeg de droge gist toe. Meng de suiker met het zout, de kardemom, het ei en de boter tot een kleverige pasta. Giet er al roerend de melk bij. Zeef de bloem en voeg deze in één keer toe aan het suikermengsel. Meng goed door elkaar met een houten spatel. 
Zodra alle bloem opgenomen is, begin je met je handen te kneden. Mocht het deeg te kleverig zijn, voeg dan nog wat bloem toe. Kneed ongeveer 5 minuten tot je een glad en soepel deeg verkrijgt. Leg de deegbal in een kom, dek af met een propere en licht vochtige handdoek en laat op een warme plaats twee uur rijzen.
Meng voor de vulling de boter met de bruine suiker en het kaneelpoeder. 
Bestuif een proper werkvlak royaal met bloem. Neem het deeg uit de kom en klop alle lucht eruit. Rol het deeg met behulp van een deegrol uit tot een grote rechthoek van ongeveer 50 bij 35 centimeter. Bestrijk het deeg met het suiker-botermengsel en rol het voorzichtig maar strak naar je toe. 
Snijd de dikke worst in stukken van ongeveer 4 centimeter. 
Beboter een rond of vierkant bakblik en schik de deegrolletjes erin. Zorg dat ze elkaar niet raken, zodat ze nog wat ruimte hebben om te rijzen. 
Zet het bakblik afgedekt met folie twee uur op een warme plaats of een nacht in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180° C en bak de kaneelbroodjes in 25-30 minuten goudbruin. Check met een breinaald of ijzeren satéstokje of het deeg volledig doorbakken is. Als de naald er proper uit komt, zijn de kaneelbroodjes klaar. 
Dek de bakvorm na 20 minuten af met aluminiumfolie mocht de bovenkant te snel bruinen.
Laat het jullie smaken!

8 opmerkingen: