woensdag 21 september 2016

Kindje van de dag
Klusjes in huis. Zeker als er zeven personen in je huis rondlopen dan stapelen die zich op. En aangezien ik nooit van zin ben geweest om hotel mama te spelen hebben we de kinderen van kleins af aan ingeschakeld om mee te helpen in het huishouden. Stofzuigen, tafel dekken, afwasmachine ledigen, kleren plooien, meehelpen met koken, afwassen....genoeg werk om te verdelen denk ik dan :-).
Nu was het ook wel zo dat we één of ander systeem moesten vinden om de taken eerlijk en efficënt te verdelen, een systeem dat vooral duidelijk was om discussies over het systeem zelf zoveel mogelijk te vermijden :-) Na wat gebrainstorm is de keuze uiteindelijk gestrand op het systeem 'kindje van de dag' dat ondertussen al een paar jaar meegaat en wonder boven wonder standhoudt.

Het systeem verklaart zichzelf eigenlijk al. Elk kind heeft namelijk een dag waarop hij alle individuele huishoudelijke taken moet doen. Dus van zodra je een naam moet roepen omdat er een taakje moet gebeuren roepen wij 'wie is het kindje van de dag' en dan roepen alle andere kinderen de naam van het slachtoffer. Hij of zij kan niet meer onder de groepsdruk uit en waardoor het vrij aardig lukt om snel het desbetreffende taakje uit te voeren. Kindje van de dag zijn is niet alleen kommer en kwel want als er die dag een keuze moet gemaakt worden van eten/tv programma/spel spelen/... dan is het ook hij of zij die deze keuze mag maken. En voordat je denkt dat er toch nog een oneerlijkheid in het spel zit... bij elk begin van het schooljaar krijgt elk kind een andere dag toegewezen en in het weekend geldt er een andere regel omdat er daar veel meer uitzonderingen zijn en we nu eenmaal geen 7 kinderen hebben :-)

25 opmerkingen:

 1. Leuk om te lezen.
  Toen onze (4) kindjes klein waren deden wij het op dezelfde manier.
  Nu zijn ze tussen de 18 & 23 en kijken er met plezier op terug #kindvandedag

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk om te lezen.
  Toen onze (4) kindjes klein waren deden wij het op dezelfde manier.
  Nu zijn ze tussen de 18 & 23 en kijken er met plezier op terug #kindvandedag

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is leuk. Gemakkelijk dat ze een dag hebben. Wat als jullie weg zijn (pretpark ofzo), geldt die regel dan ook? En heeft dat kindje dan geluk om die dag geen karweitjes te moeten doen?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het niet leuk om te lezen.
  Je krijgt geen kinderen om uw huishouden over te nemen, laat kinderen toch kind zijn.
  Ikzelf runde zowat het hele huishouden, doordat mijn vader terminaal ziek was. En door dat gegeven kan ik het een plaats geven, maar ik wastoch ook liever wat meer kind geweest.
  Later hebben ze nog een heel huishouden te doen, laat ze nu nog maar wat genieten van hotel mama.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik begrijp van waar je reactie komt, maar ik heb net het omgekeerde. Ik ben enig kind en heb genoten van Hotel mama. Mijn mama is 10 jaar geleden te vroeg en te plots van ons weggenomen. En nu wou ik dat ik haar meer had kunnen helpen met koken en wassen en strijken en ... zodat ik meer samen had kunnen doen met haar en nog meer kon zeggen zo heb ik dat van mijn moeke geleerd. Het huishouden doen is niet alleen werken, maar samen werken, nieuwe dingen leren en blij zijn als er iets lukt en als er iets af is.
   Ik begrijp Mamadammeke dat jouw reactie voortkomt uit een ervaring die helemaal niet strookt met dit idyllische plaatje. Dus ook alle begrip voor jouw verhaal en jouw mening.

   Verwijderen
  2. Het is niet omdat een kind bepaalde klusjes moet doen in huis dat een kind het huishouden overneemt he... Dat gebeurt denk ik enkel in uitzonderlijke situaties, zoals die van jou, Mamadammeke en dat lijkt me inderdaad allesbehalve... Ik heb thuis moeten helpen (ook in een beurtsysteem) maar mijn ouders deden nog steeds het meeste. Door te helpen ontwikkelde ik wel het automatisme dat er dingen moeten gebeuren omdat het anders maar opstapelt... mijn man heeft nooit iets moeten doen en merkt nu zelf dat hij geen enkel automatisme heeft en overal aan herinnerd moet worden of met lijstjes moet werken... of pas merkt wanneer het werk enorm opgestapeld is.

   Kinderen kunnen volgens mij best wat helpen, ook afhankelijk van de leeftijd. En als je hen daarin ook bedankt en toont dat je het knap vindt als ze je helpen, geeft hen dit net een gevoel van trots en zelfwaardering. En als ze later op eigen benen gaan staan, zal het huishoudelijke deel ook veel vlotter gaan...

   Verwijderen
 5. Super idee!
  En dat betekent helemaal niet dat ze niet volledig kind kunnen zijn! Een heel huishouden overnemen is inderdaad niet de bedoeling maar kinderen die bewust gemaakt worden van hoe de wereld draait, worden des te fijnere volwassenen! Ik zie rond mij veel vaker het omgekeerde: jongvolwassenen die thuis nooit iets hebben moeten doen en nu nog steeds alles vanzelfsprekend vinden. Goed bezig Anne!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ons 2 gasten helpen niet systematisch mee (ik voel voorlopig de nood niet), maar als ik hulp vraag, staan ze wel te springen! Ze zijn fier van mama te kunnen helpen. Geen sprake van dus, dat ze 'geen kind meer kunnen zijn'.
  Bij mijn ouders (ik heb 3 zussen) waren er wel een aantal jobkes die verdeeld werden. Dan moest ik bv op dinsdagochtend de vaatwas legen en de tafel dekken. Ik vond dat eigenlijk wel leuk: ik had de badkamer helemaal voor mij, want ik stond als eerste op ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Maar wanneer begin je daarmee ? Vanaf welke leeftijd laat je ze dan wat doen ? Op school zijn ze burgemeester als ze taken moeten doen :) Misschien maak ik er hier super held van de dag van Thx

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze kunnen al heel jong beginnen helpen, maar de taken zullen anders zijn of je helpt hen erbij... Mijn zoontje van 5 helpt bijvoorbeeld met de tafel dekken, wasgoed wegleggen (zijn eigen ondergoed, sokken en pyama's), zijn gedragen kleren in de was gooien, speelgoed opruimen natuurlijk, groenteafval op de composthoop gooien, was sorteren (samen met mij), boodschappen wegzetten, ... hij moet deze dingen niet altijd doen, maar elke dag doet hij wel iets... hij leert zo dat die dingen moeten gebeuren en hoe ze gedaan worden :)

   Verwijderen
 8. Goed idee! Ik denk niet dat je kinderen het huishouden moeten overnemen of runnen ;-). Maar vroeg leren dat er in het leven nu eenmaal heel wat dingen "moeten" gebeuren daar is niks mis mee denk ik. En slim om het te koppelen aan de leuke dingetjes zoals de tv post mogen kiezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ook wij hebben dit systeem en dat werkt goed. Alleen hier geen vaste dag maar het loopt door, En als je dan op vrijdag het hulpje bent, mag je ook bedenken wat we gaan eten :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik vind dat een goed idee. Kinderen van jong af aan leren dat niet alles vanzelf gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. dag mama van vijf ! hier mama van twee en een sterretje die jaloers is van uw keuken kastjes hoe heb je die beplakt waar haal je die prachtige bloemetjes bekleden want mijn keuken is twintig jaar oud veel gebruikt maar van sommige kastdeurtjes is de witte laag aan het afbladeren wat erg lelijk is ,maar heb momenteel echt géén budget voor een nieuwe keuken ...dus wil u zo vriendelijk zijn uw geheim te verklappen ik vind het echt prachtig alvast bedankt ! Jezebelle

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ha mama van vijf, Hier een mama van bijna 5.....(eentje wordt elk moment verwacht) Wat een leuk idee dat kindje van de dag ! En wat een mooi kleurrijk, gestyled huis hebben jullie. Leuk om te zien. Onze kinders zijn nog wat jonger, maar ook zij helpen al regelmatig mee, maar er zou best nog structuur in kunnen. Ik heb weer een nieuw idee, bedankt !

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ha mama van vijf, Hier een mama van bijna 5.....(eentje wordt elk moment verwacht) Wat een leuk idee dat kindje van de dag ! En wat een mooi kleurrijk, gestyled huis hebben jullie. Leuk om te zien. Onze kinders zijn nog wat jonger, maar ook zij helpen al regelmatig mee, maar er zou best nog structuur in kunnen. Ik heb weer een nieuw idee, bedankt !

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wij hebben ook een gelijkaardig systeem. Ik heb 2 kindjes, Liv is geboren op een even dag en Vic op een oneven dag. Als het een even dag is, is Liv het kindje van de dag. Is het een oneven dag, dan is het Vic. En de 31e dat is mijn dag ;-) (alsook de 29e februari). Bij ons gaat dat over karweitjes, maar ook over ... wie mag aan tafel kiezen naast wie hij zit, ....
  Wel grappig dat onze kinderen veel vragen ... den hoeveelste is het vandaag? Mensen buiten ons gezin snappen die interesse in de datum soms niet.
  Bij ons marcheert dat systeem ook al jaren heel vlot en het bespaart ons veel discussies

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wij hebben ook een gelijkaardig systeem. Ik heb 2 kindjes, Liv is geboren op een even dag en Vic op een oneven dag. Als het een even dag is, is Liv het kindje van de dag. Is het een oneven dag, dan is het Vic. En de 31e dat is mijn dag ;-) (alsook de 29e februari). Bij ons gaat dat over karweitjes, maar ook over ... wie mag aan tafel kiezen naast wie hij zit, ....
  Wel grappig dat onze kinderen veel vragen ... den hoeveelste is het vandaag? Mensen buiten ons gezin snappen die interesse in de datum soms niet.
  Bij ons marcheert dat systeem ook al jaren heel vlot en het bespaart ons veel discussies

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Assepoester van de dag :) Zo zeggen wij het soms! Maar met kinderen in het middelbaar kunnen we dit systeem niet aanhouden...teveel schoolwerk. Dus verdeelden we nu netjes de taken en dat loopt allemaal vlot.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik ga daar ook eens mee beginnen, hé, zeg, ik heb vorige week me gerealiseerd dat ik veel te veel "hotel mama" speel... De jongste is 2 en imiteert alles, dus die vind het leuk om te helpen met alles (alleen helpt dat niet altijd) :-), maar de oudste is 4 en is die fase voorbij en laat zich opvallend graag bedienen de laatste tijd. Maar een kindje van de dag, zal hier nog niet lukken :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hier doen ze ook takjes. Ik heb er een magneet bord voor gemaakt met hun naam erop. De taken die regelmatig moeten gebeuren (vaatwasmachine, vuilbak naar de grote vuilbak brengen, compost weg doen,…) staan op een magneet die ze moeten doorgeven. Taak gedaan gaat hij naar de volgende naam en als ze zelf vergeten hem te verzetten moeten ze het nog eens doen, zodanig dat ze er zelf aan denken dat ze de magneet moeten verzetten. Taken die ze elk moeten doen ( linnenmand leeg maken, kamer stofzuigen, was sorteren, sportzak klaar zetten…) staan ook op magneten die ik er af en toe op zet in functie van wat er nog eens nodig is. En die moeten ze dan tegen het einde van het weekend gedaan hebben zodat ze het zelf kunnen plannen wanneer ze het doen. Zijn niet alle taken gedaan door slechte planning van de meisjes dan krijgen ze een lege magneet en beslis ik welke taak ze extra moeten doen maar dan op het moment dat ik het wil. De lege magneet heb ik nog niet moeten gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Supertof idee, om zowel de leuke als de minder leuke dingen van de dag te koppelen aan een kind. Ik onthou voor later!

  BeantwoordenVerwijderen