dinsdag 6 september 2016

Over een voetballende zoon en een ontplofte agenda

Met de start van het nieuwe schooljaar begint ook de hele hobby mallenmolen weer opnieuw te draaien...alhoewel draaien..laten we het vierkant draaien noemen. Jarenlang heb ik heel hard de boot afgehouden door het aantal hobby's zwaar te reduceren. Jeugdbeweging op zondag, zwemles tot ze konden zwemmen en voor de rest enkel hobby's die in het weekend plaatsvinden. De gedachte in de week te moeten rekening houden met uurroosters van verschillende hobby's on top van de werk/school en file rush...ik kreeg spontaan een hartverzakking van het gedacht alleen al...en dan nog zorgen dat het huiswerk gemaakt is, er gezond eten op tafel staat en ze niet te laat in bed liggen...Maar kijk, dit jaar heb ik het pleit verloren, ik kreeg het niet over mijn hart om mijn enige zoon zijn voetbalpassie te dwarsbomen...met als gevolg dat ik nu zowel op dinsdag als op donderdag moet zorgen dat ik ten laatste om 17u in de nabewaking sta met de voetbalzak in de auto om dan door de files op tijd met Lukas op de training te geraken...Twee dagen in de week waar de tijdsdruk gigantisch veel hoger ligt dat ik vrees dat ik het gewoon niet haal. Tuurlijk dat ik snap dat in de ideale wereld iedereen op tijd moet zijn op training...maar toch hoop ik op een beetje mededogen voor al de keren dat ik het niet ga halen...en hoop ik nu al heel hard op een uurrooster volgend jaar waar de training een uurtje later begint...een uurtje dat hier ten huize mama van vijf een wereld van verschil zou maken.

17 opmerkingen:

 1. Eindeloos respect. Hier drie hobby's en zelfs met de combinatie thuisonderwijs is het al een hele rush terwijl wij kunnen schuiven met de uren zoveel we willen. Mag er niet aan denken dat dat niet mogelijk zou zijn.

  Hier trouwens ook een Lucas die dit jaar start met voetbal (gelukkig op vrijdagavond net die dag dat mijn man een uur vroeger klaar is met werken, oef).

  Veel voetbalplezier Lukas!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier zijn de hobby's ook heel beperkt met een bende van 4. Alleen wat haalbaar is voor ons of waar we voor kunnen carpoolen kan... En wij hopen zo ontzettend hard dat we de enige zoon hier voor iets anders kunnen warm maken dan voor voetbal. Om dezelfde reden als jij. En ook omdat wij niet zo voetbalfans zijn...
  Het is dansen op een slappe koord, een balans zoeken tussen wat de kinderen mogen/willen en wat kan voor ons... Jeugdbeweging komt op de eerste plaats, dan elk één ander ding voorlopig, en nu alleen de twee oudsten nog maar. Ik hou mijn hart vast als de twee jongsten eraan komen... Veel succes met het rondgerij en het hoofd koel houden!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kun je niet afspreken met een andere mama? De ene brengt, de andere haalt! Dit gebeurt hier voortdurend met een basketballende puber, een zwemmer en de jongste atletiek!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Kun je niet afspreken met een andere mama? De ene brengt, de andere haalt! Dit gebeurt hier voortdurend met een basketballende puber, een zwemmer en de jongste atletiek!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier ook....alleen Chiro en een hobby had ik gezegd.... Koos ze muziek... dat is dus op maandag en woensdag notenleer en dan op zaterdag instrument...dus we zijn vier dagen in de weer voor 1 kind...kind twee heeft twee dagen nodig en kind drie heeft gelukkig nog vijf jaar geen hobby 😀 en die uren soms van activiteiten.... waar is de tijd dat dit op zaterdag en Woe sdag in de namiddag was?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier ook....alleen Chiro en een hobby had ik gezegd.... Koos ze muziek... dat is dus op maandag en woensdag notenleer en dan op zaterdag instrument...dus we zijn vier dagen in de weer voor 1 kind...kind twee heeft twee dagen nodig en kind drie heeft gelukkig nog vijf jaar geen hobby 😀 en die uren soms van activiteiten.... waar is de tijd dat dit op zaterdag en Woe sdag in de namiddag was?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. In dit groot gezin werd voetbal ook afgevoerd na wekenlange stress: twee keer per week om vier uur alles laten vallen op het werk om dan nog te laat op training te zijn. In het weekend elkaar niet zien wegens altijd onderweg naar/van wedstrijden. Wijselijk besloten het voetbal te stoppen. (En daarna die job ook :). )
  De oplossing: atletiek. Alle vier op hetzelfde uur trainen en dan tegelijk zelf kunnen gaan lopen. En de belofte gemaakt dat als ze groot genoeg zijn om zelf alleen naar alle trainingen te gaan, dat ze dan de teamsport naar keuze kunnen doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Flinke mama die haar zoon laat voetballen! Ook al kost dit veel moeite... wij hadden slechts 3 kinderen maar met heel veel avondactiviteiten en dus een heel drukke agenda...jaren lang... extreem veel uren turnen per week ( tot 16uren training ) voor de meisjes, voetbal, drumles, gitaar en piano, notenleer en samenspel...scouts... later boog dat turnen om in volleybal en zwemmen. Qua uren niet veel beter... Maar ze hebben er deugd aan gehad en nu ze volwassen zijn hebben ze er nog steeds fijne vriendschappen aan over gehouden...Het is heel zwaar en moeilijk ... maar het loont! Echt! Volhouden meiske!:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. heel begrijpelijk... hier zijn er dan wel geen vijf kids maar ik houd mijn hart ook al vast... 17 uur zou ik trouwens nooit halen dus ik kan me echt voorstellen dat het mega rushen is bij je

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hier 3 zonen waarvan er 2 voetballen :-(. Maar wij carpoolen heeeel veel hoor! En dat maakt echt een wereld van verschil. In een beurtrol. Iemans brengt ze naar de training en iemand anders pikt ze terug op.
  Zeker het overwegen waard en je voelt de stress zo zakken :-). Courage!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Succes!

  Ik hoop nog altijd dat binnen een aantal jaar de hobbies te kunnen beperken tot wat in de aanbieding is in sportcentrum om de hoek. 't zal wel een illusie zijn zeker?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Zoals hier al veel voorgesteld is... proberen carpoolen! Winst voor 2 gezinnen en de kinderen vinden het meestal ook wel leuk! Hier nog maar één kind met momenteel één hobby en zelfs daar doen we aan carpool... Ik vind het zo'n tijdverlies om hem om 10u55 af te zetten en om 12u weer te moeten afhalen... Ofwel zit ik daar een triestig koffietje te drinken en een boek te lezen met een hoop lawaai in de achtergrond. Ofwel ga ik even naar huis en kan ik kiezen tussen snel een koffietje te drinken of een wasje te plooien :p

  Dan merk je toch dat het in bepaalde landen veel gemakkelijker is waar een heleboel sporten aangeboden worden via een naschools systeem van de school... de kinderen blijven gewoon later op school om daar aan sport te doen...

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ook hier ontzettend druk met 3 jongens. Dinsdag logopedie na school, maar bijna halfuur rijden door verhuis logopediste. Woensdag is bijvoorbeeld regelrechte ramp! Geprobeerd om ze alle drie tegelijk naar de muziekles te sturen, maar voor eentje was er geen plaats om 13u... Dus zit ik zowat een ganse woensdag namiddag in de auto (lessen van 13u tot 14u, van 13u tot 14u 30, van 15u30 tot 16u 30 en van 16u tot 17u) na de laatste les rushen van Dilbeek naar Wolvertem tijdens begin filles in de hoop op tijd te zijn en omgekleed te zijn voor de judo les om 17u30. Pff... Nu op woensdag nog thuis, maar vanaf november zal ik iedere woensdag namiddag verlof moeten nemen. En dan op donderdagavond terug muziek voor de oudste. Op vrijdagavond allen naar de zwemles en op zaterdagochtend 2 van de 3 naar de kunstacademie. En dan hebben ze nog niet allemaal hun hobby's. Carpoolen zit er niet echt in, wegens te ver van elkaar wonen en geen plaats meer in de auto (heb achteraan maar 2 zitplaatsen en 2 gordels ;-( )Maar ik ben er wel van overtuigd dat al die hobby's positief zijn voor hun verdere ontwikkeling en daarvoor doen we het! Ik heb wel onze zoon van 6 moeten teleurstellen in zijn voetbal wens. Trainingen vielen samen met muziekles en zwemles en match op zaterdag valt regelmatig samen met tekenschool. Dus... Hier geen voetbal. Ik vind ook dat sport iets ontspannend moet blijven en niets competitie gebonden. Ik heb liever dat mijn kinderen verschillende dingen doen dan dat zij zich zouden toeleggen op een enkele sport.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. O ik herken het zo! Hier drie kinderen van wie er twee aan muziek doen. Dus muziekles en ook nog in een orkest spelen. Dan een dochter die op een redelijk niveau danst en daar dus twee x per week mee zoet is. Dan de andere dochter die ook danst en er nog bij zwemt. En dat allemaal idd door de week, na school en werk. Maar over even, als ze oud genoeg zijn, kunnen ze een aantal dingen zelf op de fiets gaan doen. En ik wil het ze toch ook niet ontnemen, die hobby's.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hier eentje van 5j thuis rondlopen die sinds Mei gaat zwemmen in een zwemclub op vrijdagavond (19-20h) en op zaterdag middag (13-14h). Da's dan op zaterdagmiddag het eten bij oma & opa vlug inslikken (ik moet niet koken op zaterdag) en vlug naar het zwembad rijden, zodat ze er zeker om 12h45 is voor de opwarming! En volgend schooljaar komt daar dan nog jeugdbeweging bij, en zo zit ons weekendje vol!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Haha zo herkenbaar. Onze zoon moet ook 2 keer in de week trainen maar dan om 18:30 en dat is al een gedoe. Dus respect als je het haalt.Je krijgt er zoveel voor terug ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
 17. mijn zoon sprak deze zomer ook van "ik wil voetballen"....ik wacht tot hij het nog een aantal keer herhaalt...;-)

  BeantwoordenVerwijderen