donderdag 8 december 2011

De vraag van de dag

In een tijd waar je rond je oren wordt geslagen met kookprogramma's en boeken kan het misschien een beetje zielig klinken maar ik ben echt een inspiratieloos vat als het op menu's uitdenken komt. Er is geen dag dat ik ontkom aan de steeds weerkerende vraag: wat eten we vandaag?  Meestal nestelt die vraag zich tussen 2 telefoontjes van het werk door in mijn gedachten. Neem het van mij aan, dit zijn niet echt momenten dat je veel inspiratie of tijd hebt om je hoofd hierover te breken. En zoals het een goede mama betaamt wil ik het liefst van al een gezonde, gevarieerde, seizoensgebonden en verse maaltijd op tafel toveren in minder dan 20 minuten. Met zo'n waslijst aan eisen is het niet moeilijk dat ik hier regelmatig volledig de mist in ga. En zo komt het dus dat mijn kinderen wekelijks erwten eten en preistoemp en saucissen met appelmoes en spaghetti. Niet dat ze klagen hoor, verre van maar de mama is het een beetje beu. Dus lieve mensen hebben jullie meer inspiratie laat het mij gerust weten. Mamavanvijf dankt jullie .

24 opmerkingen:

 1. goh, ik maak vaak in het weekend eens 2 rode kolen of savooikolen ofzo klaar en steek dat in de vriezer. snel klaar in de week dus. ofwel kook ik de ene dag bloemkool voor die zo gestoofd te eten en met de overschot maak ik een ovenschotel. eerst een laag patatjes (al gekookt), dan gehakt gekruimeld gebakken met kruiden naar keuze, dan de bloemkool en dan witte saus en kaas erover. snel klaar tip is hier de schotel in de microgolf opwarmen en als die warm is snel onder de gril zetten in de oven voor het krokante korstje :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ha, 4 minuten na plaatsen al mijn tip: op de werkdagen ten wij uit de oven met timer. als we om 6 uur thuis komen is de tevoren bereide stoofschotel of ovenschotel warm. geeft erg veel rust!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb ook geen kookinspiratie helaas.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij eten heel veel dingen met tomaten in. Die hebben we altijd in grote hoeveelheden (vers) liggen. Tomaat met selder en kikkererwten, tomaat met courgette, spaghettisaus, tomaat met venkel. Zo zijn de groene of witte groenten een beetje gecamoufleerd (die zijn blijkbaar niet zo aantrekkelijk).
  Ik ben ook geen groot kookwonder, maar dit is wel vers en snel klaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier ook geregeld dezelfde zaken, vaak wat de kinders of wij heel graag lusten. Succesnummer bij de kieskeurige zoon: rode bietenmoes met appeltjes. Ik maak dat meestal in't groot en steek de rest in de vriezer voor de weken nadien.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zondagnamiddag wordt er gekookt door manlief: steeds in grote hoeveelheden die in porties in de diepvries gaan. Zoals daar zijn : stoofvlees, vidé, gyros, balletjes in tomatensaus, balletjes met selder, lasagne, canneloni. Ovenschotels worden ook op zondag gemaakt voor maandag of dinsdag : paprika's in kleine reepjes snijden, gehakt in de schotel leggen, hierop de paprika's, dan puree en broodkruim OF gehakt, bloemkool en brocoli en puree + broodkruim. Ook heel lekker en snel klaar. Verse spinazieblaadjes even garen, zalm al even garen, eerst zalm in de schotel, dan spinazie erover + bladerdeeg over de hele schotel leggen. Zelf pizza's maken. Veel pastaschotels = snel klaar en heerlijk. Ga zeker ook bij haar eens kijken :http://photo-copy-ann.blogspot.com/

  BeantwoordenVerwijderen
 7. 1. Weekmenu maken, dan heb je alles in huis en moet je niet nadenken en je kan gevarieerd eten (ik post er elke week eentje op mijn blog :) )
  2. Af en toe in de week een ovenschotel, die je de avond ervoor maakt
  3. Alles al "voorbereiden", bijvoorbeeld alle groentjes snijden voor een wok, aardappelen schillen ...
  4. Diepvries vol spaghettisaus, soep, chili con carne ...
  5. Soms eens frietjes van het frietkot

  BeantwoordenVerwijderen
 8. IK maak ook een weekmenu, met de kookboek van Jeroen Meus nast mij. En vooral niets van aantrekken wat de gezinsleden al dan niet lusten, want je kunt toch nooit voor iedereen goed doen.
  Wat wij regelmatig klaardoen is risotto, want daar kun je zowat alle soorten groenten kwijt en veel soep.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oh ja, Jeroen Meus, daar is hier iedereen fan van. Tijdens mijn middagpauze kijk ik soms eens op de site van Een en stop het receptje in een van de weekmenu's ... ook een bron van inspiratie dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. in Nasi kan je ook heel wat groentjes kwijt. mijn versie: rijst op voorhand koken en laten afkoelen (kan dag voordien), in de wok wat roerei bakken en eruit halen, dan olie verwarmen en wat look, ajuin, (geraspte) worteltjes, diepvrieserwtjes (ik gooi ze eerst 2 min in kokend water) en een blikje maïs toevoegen. rijst en roerei erbij, een lepeltje ketchup, sojasaus en sambal oelek naar smaak. uiteraard kan er ook vlees bij als je dat wil.

  en zoals hierboven gezegd: photo-copy ann is inderdaad een geweldige bron voor inspiratie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Koken voor 2 dagen. Megaovenschotels maken voor 2 dagen. Is toch al 1 avond minder stress.
  En kinderporties diepvriezen zodat je in nood 1 keer op een gezonde diepvriesmaaltijd kan terugvallen. (Dit gebeurt bij ons wekelijks De kinderen eten gezond en wij eten dan ongezond als zij in bed liggen)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ai, leuke vraag maar ingewikeld! Ik laat het menu altijd afhangen van de aanbiedingen, meestal zit je dan al goed in het seizoen!
  En ik scheur allerlei recepten uit waar ik meestal niet meer mee doe dan dat scheuren. Nou ja, soms plak ik ze in maar meestal haak ik af bij de lange lijst ingredienten!
  De kookboekjes van blue band zijn trouwens wel top. Simpel, snel én lekker, ook/vooral voor kinderen! Weet alleen niet of je ze los kunt kopen...

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Zoooo herkenbaar! Dus ik volg de antwoorden op dit logje aandachtig mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Haha, ik kan je helemaal niet helpen, maar blij te lezen dat ik niet de enige macaroni-mama ben ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik had dat probleem ook, en begon met weekmenu's. Nu zijn die weer even stilgevallen met alle zieken in huis maar dat helpt echt om gevarieerd te koken. En van wat ik denk dat de kinderen niet zullen eten, eten ze dikwijls nog het beste. Een eenvoudig sausje kan soms al een heel andere toets aan een gewoon recept geven ...

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik heb ook een vast repertoire waar ik uit put. Met zo nu en dan iets buitenissig zoals Kip Tandoori…

  Wel maak ik een weekmenu, zodat ik niet dagelijks met de vraag 'Wat eten we' geconfronteerd wordt.

  Vlijtig Liesje

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat ze hier lekker vinden en ook snel klaar is zijn wraps gevuld met tomaten en stukjes ham met daarbovenop wat gemalen kaas. Dichtvouwen, in de oven en smullen maar! Ook lekker met wat gegrilde aubergine erbij!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Oja, en mijn kids eten warme maaltijd op school/in de crèche op dagen dat ik werk. Gewoon nog een boterhammetje en klaar! Mijn man en ik eten dan 's avonds, als de kindjes in bed liggen, wat op dat moment het best uitkomt - de ene keer al gezonder dan de andere ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Spaghetti en pannenkoeken zijn hier zwaar favoriet. Maar nu de stampotten aanbreken wordt het een geduchte concurrentiestrijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hoi mama van vijf,
  ik heb je blog net ontdekt en ga je volgen! Ik moet me wel nog in de historie storten, maar ik vind hetgeen ik al gelezen heb de moeite waard!
  Ik zie dat je een tweeling hebt, ik ben ook tweelingmama van 11 maanden oude meisjes. Ik moet zeggen: petje af dat jij er al een paar kleintjes voor had en nog eentje erna. Mijn oudere zoon is 9 jaar ouder dan de tweeling, en ik ben daar al vaak blij om geweest. Nu gaat alles wel vlot hoor, maar in het begin was het toch wel aanpassen. Ik was 9 jaar gewoon aan het ritme van 1 kind en dan plots naar 3... nu zijn we aangepast en mag er wel nog eentje bij! :-)

  groetjes,
  Nena

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Zo heerlijk gent! en ook hier stamppot :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Hoi mama van 5,

  Kom af en toe op je blog kijken en dit topic trok wel heel erg mijn aandacht. Blijft lastig dat koken, gevarrieerd vooral... en gezond enzo.
  Mijn kleine lust heel graag prei soep. Heel simpel en vaak te veel dus vries dan alles in. 2 grote preien klein maken en bakken met wat knoflook. Dan een pot kippenboulion erbij en 2 aardappelen in stukjes. 750cc water erbij, 15 min laten koken, pureren en dan een bakje roomkaas (of 1,5 bakje smeerkaas) erdoor. Smullen maar.... oh en kan ook met andere groente, succes nummer bij ons thuis!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik ontdek je blog vandaag en ben een en al herkenning! Dus ik volg de antwoorden met grote nieuwsgerigheid!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Dubbele porties koken en invriezen, is mijn favoriete moto. Als het dan eens snel moet gaan of bij gebrek aan inspiratie, is dat heel makkelijk.
  1 pansgerechten: ui en look fruiten,kip,gehakt, biefstuk, koteletjes, er bij voegen. De lappen vlees snij ik wel in kleine reepjes, en daarna de groenten zoals mais, prei, sla, tomaten, wortelen, paprika's, komkommer enz. bijvoegen, eventjes aanbakken en als laatste doe je er de pasta of de rijst bij. Heel lekker een echte aanrader.
  Ook spruitjespuree met spekblokjes wordt hier vaak voorgeschoteld. Elke week is er ook wel een restjes dag geprogrammeerd, de feestdag van huisgenoten. Dan krijgt ieder te eten wat hij of zij het lekkerst vond.
  Fisch sticks met puree is ook heel snel en lekker en gezond.
  Balletjes in tomatensaus met pasta of aardappeltjes.
  Frietjes met een gekookt eitje.
  Kip met witte bonen in een tomatensausje, is heel makkelijk en daar moet je zelf geen aardappeltjes of pasta of zo bij serveren.
  Elke week toch 1 maal spagetti bolognaise.
  Vol au Vent, dan heb je ook al soep voor eens een maaltijdsoep te serveren.
  Hopelijk heb ik je wat inspiratie gegeven zoals jij mij wat vreugde geeft.

  BeantwoordenVerwijderen