donderdag 17 oktober 2019

Koken met de restjes uit de frigo







Op dagen dat je denkt dat je niets meer in huis hebt verschiet je soms welke lekkere maaltijden je nog op tafel kunt zwieren met de restjes uit je frigo en een slim aangelegde voorraadkast. Ik werd uitgedaagd door Soubry om in het kader van de dag tegen het verzet van de armoede voedzame en lekkere gerechtjes te maken met restjes uit mijn frigo. Restjes zijn er altijd genoeg maar het verreist toch wel beetje creatief werk om er een lekker geheel van te maken. Ik haalde mijn mosterd bij Jamie Oliver en Ottolenghi en het werd een pasta met kikkererwten en ansjovisjes en een pasta met paprika en pistachnootjes. Liefst van al 'all dente' klaargemaakt.

Maar wist je dat all dente veel meer is dan een kookproces? Ik had daar geen idee van want ook het type eiwit dat gebruikt wordt in de pasta, het productieproces, de gebruikte tarwe spelen allemaal een belangrijke rol. Het is in ieder geval het paradepaardje van Soubry om ervoor te zorgen dat hun pasta's aan al deze hoge eisen voldoen zodat iedereen thuis echte all dente pasta kan klaarmaken :-)

Hieronder alvast de receptjes die ik maakte met de restjes uit mijn frigo

Pasta met paprikasaus, gestampte pistachenootjes en grana padano. (inspiratie Jamie Oliver-4 p)

1 ui
olijfolie
2 el wittewijnazijn
2 gele paparika's
20g pistachenootjes (of mogen ook andere nootjes zijn)
300 gr pasta
30 gr grana padano

- Snij de uien en fruit ze met de olijfolie, de azijn en de wat zeezout in een pan.
- Snij de paprika in reepjes en bak ze in een pan
- Stamp de pistachenootjes fijn in een vijzel
- Kook de pasta gaar
- Meng de gemalen kaas met de paprikareepjes en de fijngestampte pistachenootjes
- Voeg peper en zout toe naar smaak
- Hussel alles door elkaar 

Pasta met kikkererwten en ansjovis (inspiratie ottolenghi - 4p)

olijfolie
1/2 ajuin
2 theelepels komijnzaad
10g tijmblaadjes
blikje ansjovis
1 citroen, citroenschil en sap van de citroen
2 blikken kikkererwten
300 gr pasta
400 ml kippenbouillon
1/2 th za'atar
zout en peper

eventueel: spinazie 

- Kook de pasta al dente zoals op de verpakking staat
-Voeg samen met de olijfolie de ui, komijn, tijm, ansjovis, citroenschil en zout in een pan en bak alles 3 minuutjes gaar
-Voeg de kikkererwten toe in de pan en bak ze krokant
-Voeg de kippenbouillon toe en het citroensap en laat de saus zachten inkoken
-Als de saus is ingekookt voeg je ze bij de pasta 
-Op dit moment kan je de spinazie toevoegen als je deze erbij wilt
-Eindig met de 1/2 theelepel za'atar 

Smakelijk!

Ps: Deze post kwam er in samenwerking met Soubry in het kader van de dag tegen het verzet van de amoede. Soubry is dit project al een paar jaar heel genegen en schenken ook dit jaar 70000 maaltijden aan Resto du coeur. Een organisatie die zich inzet om mensen die het financieel moeilijk hebben een voedzame maaltijd voor te schotelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten