dinsdag 16 juni 2015

Het grote Femma interviewTekst: Lobke Gielkens


“Je kinderen vinden jou de perfecte mama want je ben hun mama!”

Als 32-jarige mama van vijf kinderen tussen de 4 en 9 jaar oud, probeert Anne Cornut elke dag een poging te wagen om alle ballen in de lucht te houden. Naast haar mama-, echtgenote-, vriendin-, collega-, huishoudster-, dochter-, en zussenrol is ze vooral ook zichzelf. Met een stevige dosis zelfrelativering en humor geeft ze op haar blog ‘Mama Van Vijf’ een kleine inkijk in haar kleurrijke drukke leventje dat ze voor geen geld van de wereld meer zou kunnen missen! Hoog tijd voor een gezellig babbel met deze straffe madame!

Ik volg Anne al een tijdje op haar blog. Eén van mijn favoriete rubrieken zijn haar beelden van een groot gezin: vrolijk, kleurrijk, gezellig, niet-perfect maar dat is ook goed. Wat ben ik blij dat ik één avond kan doorbrengen bij deze vrolijke bende…Ik bel aan en word hartelijk ontvangen door één van haar kindjes. De kleurrijke berg schoenen en vele jassen aan de kapstok in de gang laten geen twijfel bestaan dat ik aan het juiste adres ben! Terwijl haar vijf kinderen samen in de zetel liggen te genieten van de film ‘Frozen’, installeer ik mij aan de lange tafel met een lekker tasje koffie, geniet ik van dit heerlijke gezin en raak er aan de praat met de leukste mama van vijf!

Droomde je als kind al van een groot gezin?Anne: “Absoluut! Mijn man en ik komen allebei zelf uit een groot gezin met vier kinderen. Als kind was het altijd gezellig druk en er was altijd iemand bij wie we terecht konden. Dat wilden we ook graag meegeven aan onze eigen kinderen. Ik droomde altijd van 3 kinderen, de eerste 2 kinderen zijn er heel bewust gekomen en redelijk snel. Een beetje later was ik onverwacht zwanger van een derde kindje waarvan we pas later wisten dat het een tweeling was (lacht)! En omdat de periode met 4 kinderen zo heftig en druk was, kozen we doelbewust voor een vijfde kindje waar ik echt van wilde genieten en tijd voor vrij wilde maken terwijl de anderen al naar school waren. Een groot gezin is dus echt leuk, al ken ik ook de valkuilen. Je hart staat open voor iedereen, maar soms krijg je minder aandacht omdat de aandacht verdeeld moet worden. Daarom plan ik met elk kind met hun verjaardag een me-time moment in met mij, dan krijgen een namiddag met mij alleen en gaan we gezellig shoppen of een pannenkoek eten!”

Na de geboorte van je vijfde kindje, is ook je blog ‘Mama van vijf’ geboren.

“Inderdaad. Ik werk fulltime als key-accountmanager bij Sodexo en ben best ambitieus op het werk. Op professioneel vlak wil ik nog heel wat doelen halen en mijn werk ik dan ook een belangrijk deel van mijn leven net zoals mijn kinderen belangrijk zijn. Maar daarnaast ben ik ook graag creatief bezig en daarom ben ik een blog begonnen waarin ik mijn creatief ei kwijt kan. Mijn blog gaat niet alleen over mijn kinderen, maar ook over reizen, adresjes ontdekken en mijn creatieve uitspattingen. Ondertussen kan ik maandelijks op heel wat lezers rekenen, iets wat ik nooit verwacht had toen ik ermee begon.”

Wat vind je zo leuk aan je blog?
“Ik blog ondertussen al meer dan vier jaar en blijf het een ongelooflijk fijne hobby vinden.
Bloggen is voor mij een uitlaatklep en zorgt ervoor dat ik mijzelf blijf uitdagen, niet alleen profesioneel maar ook privé. Het is ongelooflijk leuk om te merken dat je andere mensen kunt inspireren. En zolang elke blogpost die ik online plaats mij een energieshot geeft blijf ik voortdoen. Misschien ben ik wel gewoon verslaafd (lacht)!”

Omschrijf jezelf eens als mama.
“Ik ben een mama zoals iedereen, maar ik ben zeker geen moederkloek zoals velen misschien denken. Ik zie mijn kinderen doodgraag maar ik zie mijn kind niet als mijn bezit of mijn project. Ik heb het voorrecht dat ik hun moeder mag zijn en ik mag ervoor zorgen dat ze genoeg bagage meekrijgen om stevig in hun schoenen te staan. Eigenlijk voel ik mij meer een coach dan een mama. Ik leer mijn kinderen relativeren en praat met hen veel over waarden en normen. Soms praat ik zelfs in Pinterest-quotes tegen hen (lacht)!”

Moederen, werken, een groot huishouden, creatief bezig zijn…hoe krijg je dit allemaal gecombineerd?“Ik mag rekenen op een heel stevig netwerk rondom ons! En mijn man en ik verdelen de taken serieus. We plannen veel dingen onder ons twee, maar soms vergeten we onszelf of onze realiteit. Daarom plannen we geregeld een weekendje weg met twee! Sommige mensen vragen mij soms: ‘Hoe doe jij dat toch allemaal?’. Ja, ik wil werken en ik doe dat graag. En voor veel zaken is er een oplossing, zo blijven mijn kinderen geregeld in de voor-en naschoolse opvang en gelukkig vinden zij dat ok! Wat ook echt helpt, is dat ik de dingen kan loslaten. Mijn huis is niet altijd tip top in orde, maar dat kan ook niet met zoveel kinderen. Gelukkig zijn de taken hier goed verdeeld. De was delen we, mijn man doet de was, ik plooi de was, de kinderen helpen mee. Maar het gebeurt wel eens dat er geen onderbroeken meer zijn! De strijk en de kuis wordt gedaan met dienstencheques en die betalen we met veel plezier!”
 “Wij kunnen rekenen op een stevig netwerk rondom ons, anders zou het niet lukken om de boel draaiende te houden tijdens de vakanties!”

En wat doe je in de vakantie?“Dat ligt soms wat moeilijker inderdaad en is een heel gepuzzel met vijf kinderen. Gelukkig gaan onze kinderen graag naar de speelpleinwerking en in juli gaan ze samen op kamp. En ik heb heel veel geluk met de oma’s van onze kinderen die graag inspringen. Mocht ik hen niet hebben, dan zou het echt heel moeilijk zijn dus ik ben mij daar heel bewust van! Ook als de kinderen ziek zijn, springt de oma's geregeld in. Voor onze kinderen is het ook een ongelooflijke meerwaarde dat ze zo’n stevig netwerk rondom hen hebben. Je kan je ook afvragen of het niet goedkoper is om gewoon thuis te blijven? Ik betaal liever opvang om zelf te kunnen blijven werken en te investeren in mijn carrière. Ik doe mijn job zo graag en heb die contacten echt nodig. Respect voor alle thuisblijfmama’s, maar ik zou doodongelukkig zijn mocht ik hele dagen thuis zitten om voor de kinderen te zorgen. Een gelukkige mama geeft gelukkige kinderen, dus wij doen het liever zo!”

Op je blog lezen we geregeld verslag van leuke uitjes en vakanties met je kinderen. Gaan jullie deze zomer ook op vakantie?“Wij gaan heel graag weg en nemen onze kinderen graag mee in ons vakantieverhaal, natuurlijk houden we wel rekening met hen, maar we doen met hen leuke volwassen dingen. Zo gaan we deze zomer twee weken naar Berlijn om van het stadsleven daar te proeven en dit mee te geven aan onze kinderen. Via Air BnB huurden we een grote loft waar we twee weken zullen wonen. In Berlijn zijn ook meren, parken en gigantische speeltuinen, dus ik ben zeker dat dit een geweldige vakantie wordt!
Daarnaast maken we ook in eigen land gezellige stadstripjes, zo zijn we momenteel de kindvriendelijkste restaurants van Brussel aan het testen waarvan jullie het verslag kunnen lezen op mijn blog.”

Samen leuke tripjes maken. Zijn er nog voordelen aan een groot gezin?

“Onze kinderen zijn nooit alleen! Ze kunnen samen ‘schipper mag ik over varen’ spelen, ze hebben hun eigen kleine jeugdbeweging in huis. Ze leren automatisch delen en zelfstandig zijn! Zo kijk ik bijna nooit hun boekentassen na. Als daar eens een beschimmelde banaan in zit, dan is dat maar zo, ze moeten voor zichzelf leren zorgen en alleen zo lukt dat. Natuurlijk grijp ik wel in als één van mijn kinderen het moeilijker heeft op school, dan ga ik wel praten met de leerkrachten en zoek ik hulp. Maar ik lig er bijvoorbeeld niet wakker van of ze nu 75% halen of 95%. Ze zijn slim genoeg en zolang ze een normale evolutie maken, hoef ik niet elke toets te zien of te weten waarmee ze bezig zijn.”
 “Mijn grote geluk? Ik leg mijn lat wat lager zodat ik erover kan stappen!”

Zijn er ook nadelen?
“Het is hier altijd heel intens! Hier is nooit rust. Elke avond en elke ochtend is altijd heel zwaar maar op een bepaald moment raak je daar wel aan gewend. Alles wat we doen is x 7, onze was is x 7, eten x7, papieren van school zijn x 5…het is een gezellige chaos, gelukkig kan ik ingrijpen als het erover gaat of laat ik de dingen op tijd los. Zo gaan ze wel eens met een scheur in hun broek naar school (lacht). Ook op vakantie gaan met zeven heeft financiële gevolgen, uit eten gaan is duurder enzovoort. Of wanneer één kind luizen heeft, dan hebben ze het alle vijf!

Heb je tenslotte nog tips voor andere grote gezinnen?
De perfecte moeder zijn kan en hoeft niet, zeker niet in zo’n groot gezin! Voor je kind maakt dat weinig verschil. Jij bent de perfecte mama want je bent hun mama! Soms vragen ze mij of ik geen problemen heb met de andere moeders op het schoolplein? Nee, want ik zie die niet veel omdat ik bijna nooit aan de schoolpoort sta. Ik ben totaal niet bezig met wat iemand anders van mij denkt, ik doe gewoon mijn ding! Ik ben daar te nuchter voor en misschien is dat wel mijn grote geluk? Mama’s die in een burn-out terechtkomen leggen de lat soms te hoog. Ik leg de lat veel lager zodat ik erover kan stappen. Ik wil zeker niemand met de vinger wijzen, met een grote portie zelfrelativering kom je er wel!

Meer Anne…
Anne Cornut (32) studeerde af als verpleegkundige, maar werkt nu fulltime als key accountmanager bij Sodexo. Ze woont samen met haar jeugdliefde en haar vijf kinderen in een prachtig huis in Vilvoorde. Op haar blog Mama van vijf blogt ze niet alleen over haar kinderen, maar ook over reizen, adresjes ontdekken en haar creatieve uitspattingen. www.mamavanvijf.blogspot.be

Dit interview is verschenen in het vakantienummer van het tijdschrift Femma. Via de website kan je je abonneren op dit leuke magazine en krijg je 10x per jaar een nummer opgestuurd.

26 opmerkingen:

 1. Geweldig interview! Je mag fier zijn op je gezin Anne. Maar ook heb ik bewondering voor de manier waarop jij in het leven staat! Ik volg je blog al een tijdje en het geeft me altijd een fijn gevoel.
  Groetjes,
  Charlotte

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jos Verhoogen heeft één van mijn bevallingen gefotografeerd. Prachtige foto's waren dat !
  Al de rest is herkenbaar behalve dat ik niet meer werk. Ik ben gestopt toen ik zwanger was van het zesde kind. Dat heeft wel het nadeel dat de man nu veel meer werkt waardoor bijna alles mijn deel is. Maar dat zijn keuzes die gemaakt worden.

  Groetjes

  Sandra (leuk interview!)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig interview! Inspirerend om te lezen. Ik denk dat jouw kinderen een fantastische jeugd hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geweldig! Wij verwachten ons vierde en dankzij jouw verhalen voel ik me toch wat minder een alien wanneer we bewust voor een groter gezin kiezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een cool en prachtig interview! Respect dat je fulltime werkt naast je gezin.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heerlijk om te lezen ... Heerlijk foto ....Vilvoorde ..helemaal niet zo ver van hier ..(ja jij ook naar dat van zonen 09? Ik woon in Asse en wil anders wel carpoolen , alle als je wil He )..leuk dat een groot gezin zo wordt voorgesteld

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zo leuk om te lezen! En herkenbaar dat ook. Goed onder woorden gebracht, en heerlijk relativerend. Soms geven anderen je het gevoel dat je te makkelijk bent, maar dit bevestigd weer dat het prima is, zoals het is. Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Tof interview en ik lees hier ook altijd graag mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Genoten van je interview! Leuk om te lezen en inhoudelijk sterk. Heel knap!
  Ik blijf je met plezier volgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leuk om te lezen! Dat van die zelfrelativering en het loslaten, lijkt me gewoon gezond in elk gezin. Wij gaan met onze zonen ook naar Berlijn deze zomer, 10 dagen. Ik kijk er al naar uit! Wij gaan begin augustus. Als jullie eerder gaan, mag je de tips altijd doorspelen ;-) (An)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Herkenbaar hier, ook een tweeling en 6 kids in totaal. Fijn te lezen hoe jij ermee omgaat
  Ik leg mijn lat nog steeds keihoog waardoor ik elke dag "faal"
  Geef je geen workshop latten lager leggen?
  :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb met veel plezier het artikel gelezen! Oprecht en bemoedigend! Want als een mama van vijf het kan, kan ik het straks ook met twee bengels ;-) alvast benieuwd naar je reiservaringen in Berlijn! Klinkt eigenlijk heerlijk zo een loft, dat moet ik onthouden :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Heerlijk interview! Geef je geen workshops 'loslaten' :) ?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Leuk om te lezen! Hier een gezin met 4 kinderen, en ook een lat die niet te hoog wordt gelegd. En net daardoor gaan ze zelf heel relaxed door het leven! Nu hebben de twee oudsten examens, en de rust die ze uitstralen, daar geniet ik echt van.
  En dat het druk is, daar kan je natuurlijk niet omheen. Ik kan heel erg genieten van de stille momenten 's ochtends, als ze allevier de deur uit zijn, de fiets op naar school, maar even erg van het 'lawaai en de daarbij horende verhalen' die na een schooldag één voor één terug ons huis binnenkomen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Zo waar, van die lat... Het hoeft niet allemaal zo perfect te zijn, 'gewoon' is soms gewoon goed ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. En wat heb ik ongelooflijk fijne herinneringen aan ons interview! Nog eens ikke merci Anne, topwijf! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. inderdaad een heel tof interview! eigenlijk zou ik stinkend jaloers op je willen zijn, maar het lukt niet hahaha, jullie zijn gewoon te tof!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Heel mooi verhaal! In ons gezin lukt het niet werken en huishouden te combineren. Ik leg de lat te hoog, inderdaad, maar met de jaren is die lat zo gaan vastroesten dat we ze niet meer lager krijgen. En dus zijn we thuisblijfmoeder geworden. Heel leuk, maar ik ben stiekem af en toe weleens jaloers op mama's die wél alle ballen in de lucht weten te houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. wat een leuk artikel, wordt er zomaar vrolijk van!
  Ik ben een mama van 3 kids, dus best ok, en ik zou nog wel een 4de willen, maar manlief ziet het minder zitten, mss moet ik hem je blog maar eens laten lezen :-)

  ik volg je blog ook al een tijdje en elke keer met een glimlach en een super gevoel, bedankt!!! x

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Fantastisch leuk om te lezen!! Dank je wel voor deze opvrolijker tijdens mijn middagpauze <3

  BeantwoordenVerwijderen