zondag 25 september 2016

Over een smeltende ijstaart



































Als grote fan van "The green kitchen' wou ik niet liever dan het pronkstuk van hun nieuwste smoothie en dessertenboek eens uitproberen. De semifreddo van bosvruchtensmoothie en gezouten karamel. Een ijstaart volgens hun veganistiche principes, dus zonder suiker en eieren. (ter info, wij eten niet veganistisch, maar ik hou wel van de veganisitische keuken). En ik moet bekennen dat het een redelijk simpel gerechtje was. Tenminste als je de juiste ingrediënten in huis hebt (Tahin om er eentje te noemen :-)) maar....het enige ingrediënt dat ik miste was geduld...iedereen zal wel weten dat als je een ijstaart maakt dat deze echt lang genoeg in de diepvriezer moet zitten en laat het nu daar net even zijn foutgelopen bij ons :-D. Had hem er veel te vroeg uitgehaald met als gevolg dat deze ongelooflijke lekker ijstaart gewoon wegliep voor ons ogen terwijl ik met mijn mes in de aanslag stond om toch nog zoveel mogelijk stukken te kunnen snijden. Best nog wel een grappig zicht. Maar als jullie meer geduld hebben...zeker eens uitproberen. Hij is namelijk echt wel superlekker en voedzaam.

Ingrediënten:

Voor de bodem
- 10-12 ontpitte dadels
- 1 eetlepel kokosolie
- 150 gr zonnebloempitten
- 2 eetlepels cacaopoeder
- snuifje zeezout

Voor de gezouten karamellaag
- 10-15 ontpitte dadels
- 125 ml water
- 80 ml kokosolie
- 60 gr tahini (sesampasta)
- 3 snuifjes zeezout

Voor de bosvruchtensmoothie
- 2 bananen
- 150 gr geweekte cashewnoten
- 150 gr bramen
-150 gr frambozen
- 4 eetlepels citroensap
- 2 eetlepels ahornsiroop

Voor de bosvruchtenlaag
- 5 verse bramen
- 12 rijpe frambozen

Bereiding

- Bekleed een cakevorm met bakpapier.
- Maak de bodem: mix alle ingrediënten voor de bodem in een foodprocessor en pureer op de hoogste stand. Schep in de cakvorm en druk aan met een lepel tot het een gelijkmatig, compacte bodem vormt. Zet in de vriezer terwijl je karamellaag maakt
- Doe alle ingrediënten voor de karamellaag in de blender en pureer tot het een gladde mix is.
- Haal het cakeblik uit de vriezer en schenk de karamel over de dadelbodem. Zet terug in de vriezer terwijl je de bosvruchtensmoothie maakt
- Spoel de blender even om en pureer alle ingrediënten voor de bosbessensmoothie.
- Haal de het cakeblik uit de vriezer en leg de frambozen en de bramen in het midden van de karamellaag. Giet daarna de bosvruchtensmoothie er gelijkmatig over.
- Zet minstens 4 uur in vriezer (en dat is volgens mij dus nog veel te weinig) tot de parfait helemaal hard is. Haal daarna de parfait uit de vorm en versier met vers fruit.

Smakelijk!


2 opmerkingen:

  1. Hij smaakte evengoed erg lekker, aan de gezichten te zien :-)
    Ik hou zelf ook wel van veganistisch eten, ook al ben ik geen veganist.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wauw leuk! Dit moet ik ook es proberen voor mijn drie musketiers! Een onthoudertje!

    BeantwoordenVerwijderen