woensdag 5 december 2018

Eindelijk de lang beloofde broodbak post






I know, ik had het al veel langer beloofd maar eindelijk tijd gevonden om ons dagelijks broodbak recept te delen met jullie. En nu we de trotse bezitters zijn van deze geweldige limited edition Kitchenaid was het de ideale moment :-). Ik denk dat we het nu al zeker een half jaar volhouden om elke dag ons brood zelf te bakken. Al moet ik eerlijk bekennen dat dat vooral Lukas en papavanvijf zijn die dat zo goed volhouden. Ere wie ere toekomt. Als het op mij zou neerkomen zou ik toch weer snel mijn diepvriezer vol supermarktbrood zou steken :-). Al moet ben ik ondertussen zo verwend om elke dag vers brood te eten, zo van dat brood waar de kinderen met één boterham gegeten hebben 's middags dat ik toch even moet slikken als ik plots supermarktbrood voor mijn neus geschoven krijg. 

Maar dus hieronder ons recept:

Benodigdheden:


  • 300 gram tarwebloem of een andere broodmix
  • 250 ml lauw water
  • 3 eetlepels zonnebloempitten
  • een blokje verse gist van 30 gram 
  • 25 gram boter 
  • 10 gram zout
Bereidingswijze:

  1. Begin met de gist op te lossen in het lauwe water.
  2. Verwarm je oven voor op zo een 200 graden
  3. Giet de bloem in de kom van de keukenrobot en voeg de boter in stukjes erdoor.
  4. Voeg het gistmengsel toe en meng goed
  5. Voeg het zout toe (probeer te vermijden dat het zout rechtstreeks met het gistmengsel in aanraking komt)
  6. Laat de keukenrobot 10 minuten draaien en voeg tijdens de laatste 3 minuten de zonnebloempitten toe
  7. Rol het geknede deeg op in een bol en leg in een kom afgedekt met een vochtige handdoek en laat op een warme plaats rijzen tot het volume verdubbeld 
  8. Haal het gerezen deeg voorzichtig uit de kom en schuif het op de bakplaat van de voorverwarmde oven.
  9. Laat 25 minuten bakken op 200 graden en klaar is kees!


6 opmerkingen:

  1. Dat is een veel efficiëntere methode dan de mijne! (Grootmoe's recept, heerlijk, maar ook met verschillende kneed- en rustfases dus niet voor elke dag) Dit ga ik eens testen, merci!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij ons is het de snelle versie en dat werk wonderwel ook :-).

      Verwijderen
  2. Mooie kitchenaid! Is dat een nieuwe uitvoering ?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zou er geen foutje in receptje zitten? 🤔 Zo een ongelooflijke plakboel, kan daar geen ene bol van maken, ook niet na 10 minuten kneden 😳😏😁

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oei...denk het niet. bij ons lukt het wel. Anders nog wat extra bloem toevoegen?

      Verwijderen