dinsdag 14 mei 2019

Hoe wij het redden met een halve vuilniszak restafval per week?


Al een paar keer deelde ik op mijn instagram stories de vuilniszak met daarin het afval dat wij verzamelen in één week. Heel vaak is deze zak maar half vol en soms zelf nog niet. En dat dit een onderwerp is waar jullie heel erg mee bezig zijn werd duidelijk toen ik overstelpt werd met reacties en vragen hoe wij dit deden, of ik geen tips had of een één of ander geheim dat ik afval wegtoverde :-). Dat laatste kan ik direct al ontkennen. Jammer genoeg heb ik geen toverkrachten maar misschien wel een paar tips hoe wij op een heel down-to-earth manier proberen ons afval onder controle te houden. En aan gezien het deze maand van mei plasticvrij is, kon de timing niet beter aansluiten.

1. Sorteren, sorteren, sorteren

Een binnenkopper maar wel het begin om je afval onder controle te houden. Wij sorteren gft, pmd plastiek folie, papier en karton, glas, batterijen allemaal apart. Wat maakt dat er al heel veel gerief uit je restafvalzak geweerd wordt.

2. Maak het zelf

Eentje die ons heel veel afval uitspaart is het feit dat we zelf onze wasproducten maken en heel veel kuisproducten vervangen hebben door soda en azijn :-). Ook brood en granola maken we zelf. En neen we hebben geen tijd teveel. Maar prijs/kwaliteit heeft ons dit al zoveel opgebracht dat ik niet meer terug wil.

3. Drink kraantjeswater

Dooddoener, maar wel super efficiënt. Ook softdrinks komen bij ons heel beperkt binnen en worden vervangen door homemade smaakwater. Geld en afval uitgespaard

4. Geen univerpakkingen

Wij kopen heel weinig voorbereide maaltijden (wel zijn wij overtuigde hello fresh gebruikers) en wij kopen nooit uni verpakkingen. Dus geen aparte yoghurtjes, aparte koekjes, aparte brikjes. Maar wel grote gezinsverpakkingen yoghurt, havermout, shampoo. Als je alles in het groot koopt heeft dit al direct een impact op het volume plastiek dat je verbruikt.

5. Gezond eten

Ik heb het gevoel als je gezond eet en kookt dat je meer GFT afval creëert dan plastiek afval.

6. Flessen laten hervullen

Dit is eentje dat we zelf nog niet deden. Maar dankzij het initatief van de hervul service van Ecover die je overal in Vlaanderen terug vindt toch overwegen. Alle kleine beetjes die helpen om die plastiek berg wat kleiner te maken ondersteunen we met veel liefde. En als je je fles 50 keer laat bijvullen heb je persoonlijk een vracht plastiek uitgespaard.



En deze zaterdag is er het grote refill café van Ecover waar je je flessen gratis kan laten bijvullen in de wasbar in Antwerpen en Gent 

Benieuwd of jullie nog tips hebben die ik vergeten ben!




4 opmerkingen:

  1. Dank je voor deze post! Wat ik me nog afvraag is of jij sommige plastiek verpakkingen in de winkel laat? Blijkbaar mag dat maar ik denk er altijd pas aan als ik thuis die 1000 plastiek zakjes weg doe waar (bv fruit) inzit

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kuisen jullie nu alles met azijn en soda?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wij kopen zoveel mogelijk korte keten en verpakkingsloos, in het Gentse kan dit bv. bij OHNE en BEO, maar dat kan even goed in de markt: groenten, fruit, noten. Als we naar de slager, viswinkel of bakker gaan, dan nemen we onze eigen verpakkingen mee: wij bewaren onze plastic/glazen potten. Zelfs broodzakken recycleren we, om een nieuw brood mee te kopen, of om fruit en groenten in te stoppen. Wij kopen ook geen bereide maaltijden: wat we zelf kunnen maken, maken we zelf (wanneer daar tijd en goesting voor is): wasmiddel, koekjes,... Verpakkingen die niet herbruikbaar zijn worden hier zo veel mogelijk gemeden (nood breekt wet uiteraard). Daarnaast kopen we ook zoveel mogelijk tweedehands (zo besparen we ook productie-energie) en als het toch iets nieuw is, dan moet het duurzaam zijn en mag het niet per post komen (anders krijgen we weer een heleboel plastic verpakking opgestuurd).

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ah, en shampoo kopen we in stuk (vast blok shampoo, ipv een fles vloeibare).

    BeantwoordenVerwijderen