maandag 1 december 2014

Over ipads en opvoeding enzoWas het vroeger niet veel gemakkelijker? Zo zonder internet, iphone en ipads? Of laat het mij iets duidelijker stellen: was het in het pre-beeldschermen tijdperk niet gemakkelijker om kinderen op te voeden?  Want naast 'goede manieren aan tafel', 'met twee woorden spreken', meehelpen in het huishouden' en 'hun kamer opruimen' moet je tegenwoordig bijna een digitaal opvoedingsplan hebben om het hoofd als mama boven water te houden :-)

Of het nu de Wii, de computer, de Ipad, de tv of de dvd is...om de één of andere reden hebben ze een onweerstaanbare aantrek op mijn kids, met de nodige broer-zus ruzies en discussies tot gevolg en een punthoofd voor mama van vijf.

Nochtans was ik goed begonnen toen ik nog maar één kind had. Kato mocht een half uurtje per dag tv kijken en niet meer dan dat. Maar hoe meer kids en beeldschermen er ons huis binnenwaaiden hoe minder duidelijk deze richtlijnen werden. Ik vind het namelijk verdomd moeilijk om een consequente eerlijke regel in te voeren. Is een half uur tv kijken hetzelfde als een half uur op de ipad? Als je op de WII heb gespeeld mag je dan nog op de computer. Als je zus op de Ipad zat en je hebt heel de tijd meegekeken is je tijd dan op?

Met het ouder worden, worden mijn kids ook mondiger en mondiger en heb ik niet altijd zin in oeverloze discussies of in het chronometreren en bijhouden aan wie zijn beurt het is. Ik verlies dus regelmatig het pleit en heb er mij bij neergelegd. Zolang ze nog enthousiast naar de chiro en hun buitenschoolse activiteiten gaan en ik ze met kook-of knutselactiviteiten kan verleiden heb ik het gevoel dat alles nog wel ok zit.
En aangezien ik zo vaak op grijze achterkanten van Ipads zit te zien heb ik mij dan maar 2 mooie gepersonaliseerde Ipadhoezen aangeschaft die ik vond op de site van Fotocover Maakt het toch een stukje aangenamer om naar mij 'Ipaddende' kids te kijken :-)

Ook zin om een gepersonaliseerd Ipadhoesje of een gsmhoesje te maken ? Ik mag een bestelcode weggeven aan een volger die mij een sublieme tip geeft hoe ik het best met al dat digitaal geweld omga. Deze give-away loopt tot volgende week maandag 8 december. Succes

37 opmerkingen:

 1. Wij gingen vorige week van donderdag tot zondagavond naar de Ardennen, naar een huisje tussen de koeien, zonder tv, zonder internet, zonder telefoon. De tablet en de kiddipad's zaten weggemoffeld in de koffer van de auto, voor moest het nodig zijn, maar dat bleek helemaal overbodig. De kinders amuseerden zich te pletter, er werd niet één keer gevraagd naar enige vorm van multimedia. Ook voor mij was het even wennen, maar intussen ben ik twee gehaakte dekens rijker en ben ik helemaal afgekicked van facebook.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb geen ipad dus ik doe niet mee voor de wedstrijd, ik herinner me alleen dat wij thuis om de beurt een half uur op computer mochten en dat de kookwekker dan gezet werd.
  Ok zet de wekker wel bij u want kinderen durven ook wel de wekker beetje verzetten ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel herkenbaar, maar met zo'n mooie cover is het inderdaad een stuk fijner om tegenaan te kijken.
  Bij ons is huis kunnen de kids '10-minuten-kaartjes' verdienen voor de ipad. Werkt heel goed.
  Aan de muur hangt een schema waarop zij kunnen zien op welke manier zij een kaartje kunnen verdienen.
  Voorbeelden:
  voorbeeldig ochtendritueel = kaartje verdiend
  opruimen = kaartje verdiend
  lief gespeeld = kaartje verdiend

  Hoofdregels: maximaal 3 kaartjes per dag in zetten, vóór 19 uur gebruiken en kaartje inleveren bij fysiek geweld.

  De kaartjes zijn gepersonaliseerd om te voorkomen dat er gestolen wordt :D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb dat ook gemaakt voor Dennis (6j). Wel 5 minuten per kaartje en enkel voor computer want we hebben geen i-pad. Maar eigenlijk had hij daar na een tijd geen nood meer aan. En tv kijken ze tijdens de week enkel voor het eten, ongeveer een half uur tot een uur.

   Verwijderen
 4. Ja lastig... Ik heb zelf geen kinderen maar zie rondom mij heel wat ouders die met dezelfde 'problemen' kampen, niet makkelijk om consequent te zijn maar zoals je zelf zegt, als ze nog steeds naar buiten willen om te spelen, geen zorgen om maken?
  Groetjes,
  Charlotte

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lastig lijkt me dat inderdaad! Gelukkig vraagt mijn 5 jarige meisje niet heel veel om de ipad of wat dan ook. tv staat hier in de winter wel wat meer aan, maar gelukkig spelen ze ook net zo lief buiten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het wordt nog erger met die multimedia. Mijn tieners zitten voortdurend op hun gsm/smartphone. Ze daar mee 'straffen' door te zeggen dat ze er nu vier dagen na elkaar maar één uur per dag op mogen is de meest verschrikkelijke straf! Heb ik net achter de rug. Ze oversliep zich en dat was dan mijn schuld hé omdat ik haar gsm had ;-).
  Dat van die tijden opmeten van hoelang en wanneer heb ik ook niet volgehouden.
  Ik zeg wel op een bepaald moment: 'En nu gaat die Tv uit tot er opgeruimd is!' en meestal doen ze het dan wel.
  Volgens mij was het vroeger wel gemakkelijker. In een groot gezin bijvoorbeeld was het vanzelfsprekend dat de ouderen meehielpen, maar nu is dat mijn keuze (wat wel zo is natuurlijk), maar schermen ze daar vaak mee. 'Jij hebt voor veel kinderen gekozen dus moeten wij toch niet dit of dat.' Pfff. Vermoeiend soms.
  En gelukkig hebben de meesten hier ook nog Chiro, paardrijden, tekenschool, Woord, Voetbal, zwemmen, ...
  En op vakantie minimaliseren wij ook de gsms, Ipads, enzovoorts, ... Héérlijk is dat!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ze allemaal rond de tafel zetten en ze zelf de afspraken laten maken. Ik doe dat altijd in het begin van het schooljaar met al mijn klassen, en ze kunnen dat eigenlijk wel heel goed zelf, tot nu toe heb ik nog niet moeten ingrijpen. Mijn lln zijn wel een stuk ouder (16-18) maar het lijkt me met kleinere kinderen ook het proberen waard...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zelf ook zo min mogelijk met de iPad, telefoon of andere beeldschermen bezig zijn. Hier begint her vaak omdat ik zelf snel iets wil opzoeken. Doe ik niets met de iPad of steek,ik de televisie niet voor mezelf aan vinden ze makkelijker hun spel.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Verschrikkelijk moeilijk vind ik het. De hele dag: mag ik op de Wii, mag ik op de computer, mag ik op de iPad, mag ik tv-kijken? Hoorndol word ik er van. Nu de oudste een gsm heeft, komt dat er ook nog eens bij. Ze verloor hem 2 weken geleden, en voorlopig komt er dit jaar geen nieuwe meer binnen. Een schermpje minder, ze zal er niet van sterven.
  Ik heb geen ultieme tip, ik probeer een timing op te leggen naar eigen gevoel. De ene dag is dat al wat langer dan de andere. Zo'n 10-minuten-kaartjes als Fenna lijkt me slim. Maar misschien ook een hele boekhouding met 5 kinderen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik vind het met vijf kinderen niet echt te vergelijken, dus een gouden tip heb ik niet. Maar je zou het eens kunnen proberen; een week geen regels. Ik heb tot nu toe geen regels en het gaat voor mijn gevoel prima. Sinds ze naar school gaat is er zo weinig tijd over, dan gaat ze niet voor de tv zitten. Soms 's morgens even tien minuutjes Netflix op de iPad als ik me probeer op te maken. En soms gewoon even zeggen; ja, klaar, we gaan even iets anders verzinnen. Maar ik voel me een soort verrader... ik heb nog maar 1 kind wat tv/ipad kijkt. En alleen nog maar kijkt...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Regels zijn moeilijk consequent vol te houden (hier ook 5 kinderen). Tv, computer IPad mag op na het eten. Dat kan tijdens het weekend met luie ouders ook al eens het ontbijt zijn��

  BeantwoordenVerwijderen
 12. We hebben 4 kinderen van 9 tot 4 jaar oud. Ze mogen twee keer per dag 10 minuten op de iPad, en moeten daarvoor de oven timer zetten...doen ze het niet, dan is je beurt voorbij.
  En ze mogen bij ons tv kijken om 5 uur smiddags....in de zomer is dat later....
  In de ochtend mag dat in het weekend ook, maar dan gewoon vanaf opstaan tot een uur of 9 of 10. Het werkt wel....maar gaat ook wel eens mis nu ze de iPad nodig hebben voor huiswerk...tja wat dan...leuk onderwerp hè?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Het werd al aangehaald: geen regel is hier ook de regel. Af en toe zitten we met zijn vieren in de zetel naar onze schermpjes te turen en eigenlijk vind ik dat best gezellig. Als wij geen aandacht besteden aan onze iPhone of aan de iPad dan verliest de zoon zijn interesse ook snel en gaat hij met iets anders spelen...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een herkenbaar verhaal! Met vier kinderen op diverse schermen is het bij ons thuis soms net "ground control". Ik ben begonnen met 1 uurtje per dag per kind maar zat met hetzelfde dilemma: als je mee hebt gekeken, is jouw uurtje dan om? Uiteindelijk heb ik alles maar los gelaten en houd het bij met de Franse slag. De ene dag hebben ze geluk, de andere dag niet. En ik probeer zo nu en dan een "schermloze dag" in te voeren, ook voor mezelf. Het eerste uur geeft dat een hoop gezeur, maar uiteindelijk zijn ze altijd weer lief aan het spelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Bij ons gelde de regel (tegenwoordig wordt er ook meer door de vingers gezien), 30 min iPad/dag. En extra minuten (10) te verdienen als er extra gelezen wordt. (zelf in te vullen natuurlijk, wij hebben een trage lezer)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. 4 kinderen hier, tussen 2,5 jaar en 7 jaar. Ouders hebben ieders een smartphone ( waar de kinderen niet opmogen en die we zo weinig mogelijk bekijken als ze erbij zijn al is de verleiding soms heel groot) en ne laptop ( die enkel op komt te staan als ze slapen). Voor de rest: géén schermen in huis. Geen tv, ipad, tablet, wii, psp, ... . En dat werkt. Omdat ze niet beter weten. Tot hiertoe hebben ze er nog niet achter gevraagd. Meer zelfs, ze vinden het gek dat hun vriendjes er altijd zo'n heisa van maken. Mss dat eens proberen? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hier in huis heeft iedereen z'n eigen iPad/iPhone/iPod ..... maar de lagere schoolkinderen en kleuters mogen daar alleen maar in het weekend op ( 1 uurtje per dag) het weekend gaat in op vrijdag 16u...

  Bij de middelbare scholieren is dat begrenzen een onbegonnen zaak, ze moeten immers vaak iets opzoeken voor school en ik ga er niet constant naastzitten. MAAR.....slechte schoolresultaten= inlevering van hun I-ding..... dan alleen nog maar opzoekingen op de vaste huiscomputer die in de woonkamer staat....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij ons ongeveer dezelfde regel, de oudste dochter heeft altijd het excuus dat ze héél dringend iets voor school moet opzoeken, maar de andere twee mogen er ook alleen in het weekend op. Wij zijn zelfs nog een stapje verder gegaan, hier mag sinds een jaar alleen nog maar tv gekeken worden op woensdag en in het weekend. Grote rel in het begin ;) , maar na een week zeuren en zagen dat ze zo zielig waren, zaten hier ineens weer spelende kinderen op de grond, ipv met de mond openhangende zombies in de zetel!

   Verwijderen
 18. Hier stelt het probleem zich nog niet echt met een driejarige en een viermaander, die eerste is het vanzelf na een tiental minuten beu. Maar wel geldt de regel dzt als hij langer speelt, die tijd van tv-kijken afgaat. Ik denk dat ik in de toekomst dus zou opteren voor twee keer ene kwartiertje per dag dat ze mogen spenderen aan 'beeldschermtijd', zelf te kiezen voor wat. En ze mogen uiteraard ook opsparen, zodat ze misschien ook eens een film kunnen zien of een lang spelletje kunnen spelen. En nu zelf nog proberen maar een halfuurtje per dag op de ipad te zitten.. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Heel herkenbaar... Hier probeer ik samen met onze kids (11 en 13 jaar) tot een overeenkomst te komen (vb enkel als schoolwerk klaar is, iets meer in vakantie of weekend, enz). Ik merk dat we daar meestal zonder grote discussies uitraken en ze soms zelfs spontaan de iPad aan de kant leggen. Wel staat er voorlopig wel nog een toegangscode op de ipad die de kids dus niet kennen. Op die manier moeten ze toch wel een beetje 'toestemming' vragen aan ons voor i-time (wat we zelden weigeren) en ik heb de indruk dat ze er op die manier mss iets meer bewust bij stilstaan. Voorlopig werkt dit voor ons, mr eerlijk gezegd ben ik wel een beetje benieuwd wanneer ze hierover gaan samenspannen om te protesteren :)

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Met een baby van 1 jaar kan ik nog niet echt uit ervaring spreken, hoewel ze nu al erg geïnteresseerd is in allerhande digitale beelden. Voorlopig kunnen wij dus enkel consequent zijn in ons eigen digitaal gedrag en hopen dat dit enigszins werkt! :-) Ik volg alvast de andere tips op voor de toekomst!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik vind jullie zo leuk wonen in het wit met al die kleurtjes! Zalig!
  Bij ons zijn er dagen dat ze veel op de tablet zitten, maar gaan er ook dagen voorbij dat ze er niet naar om kijken. Meestal helpt het om er zelf enkel op te zitten als de kids niet in de buurt zijn of hem gewoon uit het zicht te leggen. Echte regels zijn hier niet rond.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Bij ons doet ieder zijn ding. Eigenlijk staat de tv de ganse dag op (studio 100 tv = vooral veel liedjes en video clips voor kids) terwijl er gespeeld wordt.
  Als iemand dan de tv durft verzetten, komt er ineens protest van onze 3 jarige kapoen. (hoewel ze er niet echt naar zit te kijken, 't is gewoon wat op de achtergrond)
  De Ipad die ligt altijd wel ergens te velde. We nemen die eigenlijk enkel af als er doden gaan vallen.
  Toen de oudste (nu 13) in het begin haar gsm (nu al een smartphone) begon te gebruiken, wilden we dat ook inperken, maar dat gaf alleen maar ruzie en ambras.
  Enkel als het de spuigaten uitloopt, dan laten we wel eens van ons horen. We geven haar dan een taakje of zo, en daarna doet ze maar.
  Ik vind die toestellen een gegeven van deze tijd.
  Wij hadden dat vroeger allemaal niet, dus konden we daar ook niet mee spelen.
  Ik weet nog toen de eerste GameBoy uitkwam,... (ja, ik heb daar toen ook dagen en dagen mee gespeeld)
  Ik laat ze maar doen, en we zien wel.
  De poppen, de lego, de playdoy, ... hebben hier toch nog altijd succes en dus....

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wij spreken hier vaste momenten af: op zondag vóór de scouts en op woensdag na de tekenles. Beetje compenseren :-) En we gebruiken de iPad ook om het ochtendritueel te vergemakkelijken: als ze vóór 7.50 u. hebben gegeten, zelf hun kleren hebben aangetrokken en hun pyjama hebben opgeruimd, mogen ze nog een kwartiertje op de iPad voor we naar school vertrekken. Sinds die regel zijn de ochtenden veel relaxter bij ons!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Amaai dat vind ik een goede regel - om de ochtend vlotter te doen verlopen!!
   Probleem als ze beide nog 15 op de ipad mogen dan geraak ik nooit op tijd op mijn werk :-)

   Verwijderen
 24. Leuk zo'n gepersonaliseerde Ipad hoes. Wat zullen de kleinkinderen dat geweldig vinden bij moemoe. Kunnen ze op een leuke foto of zo kijken als de ander er op aan t spelen is.
  Want het is vaak ruzie om op de Ipad te spelen bij moemoe. En weet je waarom ze naar moemoe gaan ... om de Ipad. Ook al is die sloeber van ons nog maar bijna 3 ... hij kent het goed genoeg.

  Groetjes

  Tina
  (www.driecreatievebijtjes.blogspot.be)

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Heel herkenbaar. Bij de eerste nog duidelijke richtlijnen, nu, vier kinderen verder, blijft daar ook hier niets meer van over. Maar eerlijk gezegd wind ik me daar niet meer in op. Ik vond het vreselijk om de zeurende moeder te zijn, die continu moest zeggen dit mag niet, en dat ook niet. Dus zolang zij en ik ons er goed bij voelen, laat ik nu alles op zijn beloop. Ik vind niet dat het de spuigaten uitloopt. De wii mag altijd (en eerlijk gezegd wordt die haast nooit aangezet), ze hebben elk hun eigen iPad, waar ze altijd op mogen als ze zin hebben, de twee oudsten hebben een eigen smartphone waar ze mee doen wat ze willen. Juist door hen die vrijheid te geven, lonkt het precies niet zo, en zet de oudste (14 jaar) zich nog liever achter een ingewikkelde lego constructie, en zoeken de dochters leuke knutselprojecten op waar ze dan uren mee bezig zijn. En de jongste leeft nog teveel in een fantasiewereld, de ene dag is hij sinterklaas, de andere dag een architect ;-) Dus, geen ultieme tip hier, want net het opgeven om richtlijnen te bedenken, bleek hier de oplossing ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Hier enkel een vaste pc, waar de oudste van 5 héél af en toe een 20 min eens "kaatje" op mag spelen (dwz eens om de 2 weken bijvoorbeeld). Dit enkel om haar toch wat te laten oefenen in 'werken met de muis' want dat doen ze op school ook.
  Wel een kleine tv ook, daar wordt soms wel eens kaatje via de rode knop opgezet, maar nooit langer dan een uurtje per dag...
  Ik besef wel dat naarmate ze ouder worden, er meer vraag zal komen en wil ze ook niet 'achterstellen' tegenover anderen... Maar ik worstel erg met die vraag of ik voor hén zo'n toestellen in huis moet nemen, als wij dat zelf niet nodig vinden/hebben?

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Ook ik werd het dagelijkse schermgezaag meer dan beu en moest er dus iets op vinden. Sinds een goed jaar hebben we bij ons een vaste regel: schermdag of dessertdag.
  Ik verklaar me nader: voor mijn kinderen (6 en 8) zijn de dagen afwisselend opgedeeld in scherm- en dessertdagen. Op dessertdag krijgen ze -je raadt het al- een dessertje en is er geen (echt geen minuut) scherm. Op schermdag mogen ze elk een half uur tot een uur schermtijd. Of ze dan - alleen of samen -tv, Netflix, iPad, computer,... zien, het maakt niet uit. Zelfs Bingel behoort tot hun schermtijd. Met wat iPads, laptops enzo in huis, doen ze maar, maar daarna is het weer voor een dagje gedaan. Deze vaste regel is er dus al even en er wordt zo goed als nooit van afgeweken (zelfs niet in het weekend). Ik ben echt blij wanneer het gestaar voorbij is en het lezen, knutselen en spelen weer begint. Ze proberen natuurlijk wel eens ('Mama, vandaag heb ik precies geen zin in een dessertje...) :) Ik maak me vaak de bedenking dat ik dezelfde regel ook beter zou naleven want ik geef grif toe dat ik het ook moeilijk heb om de schermverlokking te negeren...
  Nog één ding: ik vind die digitalisering echt ook moeilijk voor kinderen. Mijn kinderen knutselden vorige week 'een feesboek' en ze zijn er nog nooit op geweest...

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Ik snap je volledig...ook ik denk hier heel regelmatig over na...Wij zijn een gezin van 6!
  Zelf kom ik uit een groot gezin van 7...net zoals bij mij was het bij mijn ouders soms (zonder het tijdperk van gsm's, tablets, games...) ook heel moeilijk om de regels die ingevoerd waren blijven te behouden....maar ik snap je wel :)
  Hier bij ons is het de gewoonte dat ze tijdens de schoolweek niet gamen en dat ze zich na het huiswerk...max. een halfuur naar tv kijken behalve op woensdag bij slecht weer dan kijken we met z'n allen naar een film, we knutselen, gaan op wandel.
  In het weekend is er na het huiswerk zo geen limiet van tv kijken of gamen of...als ze maar gewoon solidair zijn met elkaar...
  Deze regel kwam er na de zoveelste discussie...De papa hier zei kom het is welletjes geweest met oplaaiende geruzies, preken....
  We gaan met zen allen rond de tafel zitten.
  Iedereen mocht zen zegje doen, ook de kleintjes.
  We luisterden aandachtig naar hen en schreven alles netjes op!
  Op vrijdagavond is het geen tv kijken meer maar doen we aan "we spelen een spel vanavond".
  Voorafgaand luisteren we nog eens naar elkaar... en op de achtergrond luisteren we naar muziek.
  Het vergt wel wat van je als ouder maar ik ben zo dankbaar voor mijn wederhelft dat die dit ingevoerd heeft!
  Veel succes ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Mijn meisje van 3 speelt ook graag op haar "tabellet", en daar kan ze aardig weg mee...we spreken ook af wanneer ze ermee speelt, en dat is max een uurtje per dag... Maar of we willen of niet, we moeten mee met de technologie :-)
  Ik wil ook wel zo'n gepersonaliseerd hoesje by the way :-)
  grtjs Saartje

  http://saartjeathome.blogspot.be

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Is t schat zoeken via een gps niet een optimale combinatie van digitaal en buitenlucht?(hoe heet t nou ook alweer?) of wat denk je van Bookcrossing? (Ik heb in m'n lunchroom een boekenkast vol zwerfboeken) online registreren, lezen en ergens wildvreemds achterlaten om vervolgens online te volgen? Digitaal werd nog nooit zo levendig! En zo intens gezellig:D

  BeantwoordenVerwijderen