zaterdag 14 januari 2017

Mijn vijf tips voor meer work/life balans als mama



Ik heb er altijd heel bewust voor gekozen om een werkende moeder te zijn. Meer nog, ik heb zoveel professionele plannen en dromen dat ik mij vlotjes ga kunnen bezig houden tot mijn 67 jaar. Maar daarnaast heb ik elf jaar geleden ook heel bewust voor kinderen gekozen, En meer bepaald vijf kinderen, wat op zich al veel mensen de wenkbrauwen doet fronsen. Want ambitie hebben als vrouw is één, ambitie hebben als moeder is twee maar ambitie hebben als moeder van vijf kinderen dat gaat veel mensen hun petje te boven. En dan is de automatische volgende vraag hoe ik het allemaal geregeld krijg. Niet dat ik de waarheid in pacht heb maar misschien is loslaten wel het codewoord. Hieronder geef ik mijn vijf tips die mij helpen dagelijks alle ballen in de lucht te houden.

1. Moederschap is geen wedstrijd

Misschien komt het omdat ik niet aan de schoolpoort sta dat ik minder te maken heb met sociale druk van het perfecte moederschap. Maar feit is dat ik die druk volledig heb losgelaten. Als ik zin heb en het past wil ik gerust een leuke verjaardagstraktatie maken daarentegen kan ik het volledig loslaten als het eens niet lukt en ik gewoon een gekochte cake meegeef. Net zoals ik het kan loslaten dat mijn kinderen al eens met vlekken op hun kleren naar school gaan of dat het mij niet lukt om al mijn kinderen in de week naschoolse activiteiten te laten uitoefenen.

2. Het huishouden is een middel geen doel op zich

Ik geef eerlijk toe dat ik ook heel gelukkig kan worden van een opgeruimd en proper huis. Niets zaliger dan met een boek de zetel in te duiken wetende dat alles opgeruimd, proper en onder controle is. Alleen is dit in een huis met kinderen fictie. Er is altijd werk te doen en voor je het weet heb je het gevoel dat je constant achter de feiten aanholt.  Mijn geluk hangt niet af van een propere keuken, maar van een keuken waar ik kan koken. Onze maaltijden smaken niet beter als er geen kruimels onder tafel liggen en het is geen ramp als de kinderen eens hun propere onderbroeken uit de wasmand moeten vissen ipv uit de kast. Het moment dat ik die knop heb kunnen draaien, heb ik heel veel rust in de plaast gekregen.

3. Durf hulp in te schakelen 

Ik heb ervoor gekozen om alle hulp die er bestaat aan te spreken om mijn huishouden draaiende te houden. Alles wat enigszins mogelijk is besteed ik uit. Poetsen en strijken zijn de twee grootste posten en ook hier heb ik ervoor gekozen om deze echt uit te besteden, zijnde: de poetsvrouw ruimt ook op bij ons, zij kiest wat er extra gekuist moet worden, ververst de beddenlaken, geeft de planten water, kiest de producten waarmee ze wil kuisen,...en wonderwel werkt dit heel goed want zij voelt zich meer verantwoordelijk en ik krijg ruimte om dit los te laten.
Daarnaast zijn ook collect en go, de carwash en online shoppen zaken waarmee je veel kostbare tijd kunt besparen.

4. Investeer in me-time

Zonder me-time denk ik niet dat ik erin zou slagen om al mijn rollen te kunnen spelen. Dit is voor mij bijna de basis waarop al de rest wordt gebouwd. Gelukkig heb ik een partner die 100% zijn vaderrol opneemt waardoor ik hiervoor de ruimte krijg door er af en toe een weekendje tussenuit te knijpen of minder extreem gewoon naar mijn kamer te vluchten met een boek, te gaan lopen, uitgebreid te douchen, uit te slapen, met vriendinnen af te spreken, een namiddagje de stad in te trekken of een film te kijken. En dit dus niet alleen op momenten dat al het werk gedaan is (als die al bestaan) of als het uitkomt. Maar gewoon duidelijk gepland als prioriteit.


5. Vertrouw je kinderen

Kinderen kunnen vaak meer dan je denkt. Afhankelijk van hun leeftijd zijn ze in staat om mee te helpen in het huishouden, een boodschap te doen, verantwoordelijkheid te nemen voor hun zwem en turnzak,... Sinds dit jaar stappen mijn kinderen een kleine 2 km alleen naar school. Vijf kinderen tussen de 6 en de 11 jaar. Gehuld in fluovestjes en met de boekentas op de rug. En dit werkt. De tijd die wij hiermee bespaard hebben is enorm. De fierheid van de kinderen omdat ze deze verantwoordelijkheid krijgen misschien nog groter.

19 opmerkingen:

 1. Ja, een poetshulp die het zowat overneemt is echt een gigantische hulp, ik merk dat eens te meer als ze weer eens een tijdje afwezig is en de lakens maar niet ververst geraken :)
  Puntje 5 denk ik dat ik wel heel lastig zal vinden want we moeten hier echt een gevaarlijk kruispunt nemen, maar de kinderen zijn hier wel nog een beetje jonger natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik had net dezelfde bedenking als elke hierboven... Wij zijn nog steeds op zoek achter zo'n poetshulp...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hangt inderdaad af van de verkeersituatie bij jullie in de buurt. Moet wel er wel bijzeggen dat we vorig jaar de route heel vaak samen gestapt hebben waar ik dan een paar tientallen meters achter hun liep bij wijze van test.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Fijne tips, ik word binnenkort voor de 1ste keer mama, maar wij willen er wel graag meer dan 1'tje en dit gaat dus zeker nog van pas komen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een leuke post! Hier geen poetshulp, maar wel punt 1,2 en 4 op orde en werkend aan punt 5. Zoon (6) wil heel graag leren koken en dus ben ik hem nu echt dingetjes aan het leren. Ik merk dat ik er ook gelijk al iets aan heb en hij vindt het fantastisch. Zijn specialiteiten op dit moment zijn eitjes bakken en de ontbijtpap maken. Beiden kan hij inmiddels grotendeels zelfstandig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. waaw, geweldig! Die kan echt al iets koken op 6 jaar? Fantastisch! Vergt wel wat vertrouwen, zo'n kleintje aan het fornuis. (Mijn oudste is nog géén vier, maar ik kan het me nog niet voorstellen. Daar ga ik aan werken!)

   Verwijderen
 6. Loslaten is inderdaad belangrijk, en ze op tijd ook dingen te laten doen... zoals dat alleen naar school gaan, dat kan als je zo ook al veel jonger wijst op het verkeer en niet gewoon aan de hand meesleurt. Mijn zoontje van 5 is natuurlijk nog te jong om alleen naar school te stappen, maar hij mag van mij wel uitkijken en zeggen wanneer we over kunnen steken. Zo oefent hij ook al het nodige inschattingsvermogen en de verantwoordelijkheid. Hetzelfde met helpen in het huishouden, door hem kleine dingen te laten doen ziet hij dat dingen niet vanzelf gebeuren en pikt hij ook veel op.

  De sociale druk aan de schoolpoort vind ik trouwens wel meevallen, net door daar rond te kijken besef ik dat velen al blij zijn als ze de kinderen op tijd aan school hebben. Het is meer op sociale media dat de "perfecte plaatjes" getoond worden en niet de kindjes die met een vlekje op de broek of de haren in de war in school aankomen.

  En tijd voor jezelf, helemaal mee eens, dat heeft iedereen nodig!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leven en laten leven, ik denk dat moeders het elkaar veel te moeilijk maken. Ik vind het supergoed van je dat je een balans kunt vinden en heb er alleen maar bewondering voor. En een poetsvrouw... Die wil ik al met 2 kinderen 😊

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier maar twee kinderen, geen voltijdse job (mijn man ook niet), geen poetshulp. Daar heb ik ook bewust voor gekozen omdat ik het graag rustig heb. Van hollen word ik ongelukkig. :-) Maar als jij dit leven graag hebt, dan ben ik daar heel blij om voor jou! En ik ben er zeker van dat je kinderen niks tekort komen, dat ze heel veel aan elkaar en aan jullie hebben.

  Van sociale druk trek ik me ook steeds minder aan. Soms vragen mensen wat ik met de tijd doe die ik overhoud (niet voltijds werken, maar twee kinderen) maar ik moet me daar niet voor verantwoorden, vind ik.

  Ik kom hier graag lezen, ook al zijn onze levens anders. Ik houd van de tips en van je spontaniteit. De foto's zijn mooi, maar niet onrealistisch mooi. Dat apprecieer ik nog het meest. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Loslaten, het juiste woord. Ik werk in ploegen, waardoor onze week er nooit hetzelfde uitziet. Genoeg plannen en ieder zijn deeltje laten doen, dat is de oplossing.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Eentje die ik echt ook kan aanraden als het op uitbesteden aankomt: een ramenwasser! Bij ons komt die 4 keer per jaar automatisch langs en het kost ons slechts 47 euro voor zowel binnenkant als buitenkant. Hallooo! Dat is peanuts voor zo'n rotjob als ramen wassen vind ik. En dan heeft de poetshulp meer tijd voor andere dingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ook hier ruimt de poetsvrouw op alvorens ze kuist, iedereen in mijn omgeving vindt dit wel raar. Ook ik heb er geen probleem mee dat de keuken niet altijd netjes opgeruimd is, maar vooral mijn ouders en schoonouders vinden dit niet kunnen en moeten dit ook regelmatig ventileren naar ons toe. Het geeft me nog steeds een ongemakkelijk en soms zelfs schuldig gevoel, maar ONZE (ja, bij mijn man ook) prioriteiten liggen nu éénmaal anders.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. keer op keer geniet ik van jouw verhalen.
  chapeau dat je zo bewust keuzes maakt in het leven: dat moeten allemaal inderdaad meer gaan doen. you rock!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Handige tips! Loslaten en investeren in me-time zijn hier nog absolute werkpunten. Sinds gisteren hebben we een poetsvrouw en ben ik me aan het bedenken dat we veel eerder daar beroep hadden moeten op doen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Het deel over loslaten vindt ik heel moeilijk. Heb zelf een zoontje van twee en merk dat ik daar moeite meeheb. Wil alles goed doen. Deze avond begon ik het eten klaar te maken. Hij wilde helpen en het gevoel van slechte mama viel over me omdat ik hem dan ook liet helpen. Ik zou liever hebben dat hij speelt met zijn blokken of zo. Zelf een zeer strenge opvoeding gehad en ik wil niet te streng maar ook niet te soft zjjn. Vindt jou bloggen de max en droom ervan om ooit oon zo'n gezin te hebben
  Echter draait het huishouden bijna alleen op mezelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Het deel over loslaten vindt ik heel moeilijk. Heb zelf een zoontje van twee en merk dat ik daar moeite meeheb. Wil alles goed doen. Deze avond begon ik het eten klaar te maken. Hij wilde helpen en het gevoel van slechte mama viel over me omdat ik hem dan ook liet helpen. Ik zou liever hebben dat hij speelt met zijn blokken of zo. Zelf een zeer strenge opvoeding gehad en ik wil niet te streng maar ook niet te soft zjjn. Vindt jou bloggen de max en droom ervan om ooit oon zo'n gezin te hebben
  Echter draait het huishouden bijna alleen op mezelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Dat investeren in me-time was ik in het begin helemaal vergeten, vooral omdat mijn man zijn agenda volplande en het huishouden dus helemaal bij mij terecht kwam. Maar sinds ik me-time inplan loopt alles hier veel vlotter, gelukkige mama=gelukkige kindjes :) Alleen loslaten is nog een werkpuntje. De oudste weende veel op de créche en dan voelde ik mij op het werk zo schuldig. En thuis voelde ik mij schuldig omdat ik mijn werk niet afgewerkt kreeg. Maar het is al genoeg verbeterd om in de verleden tijd te kunnen praten. Ik heb bewondering voor jouw prachtig gezinnetje!

  BeantwoordenVerwijderen