donderdag 5 januari 2017

Superproever


Ik schreef er al over voor het online magazine Maison Slash maar ik wou het jullie ook zeker niet onthouden. Ik heb namelijk de oplossing gevonden voor kinderen die niets lusten of willen proeven. Of toch de oplossing die voor ons werkt. En aangezien goede dingen gedeeld moeten worden....

Om eerlijk te zijn ik werd geïnspireerd door Gwen die een superproever gemaakt had voor haar dochtertje Rosie en er met veel enthousiasme over vertelde. Zo enthousiast dat ik het ook wou proberen. En inderdaad...het helpt om je kinderen aan het proeven te krijgen.

Concept is even simpel als geniaal. Je kiest een aantal groenten waar je kinderen geen fan van zijn. Je maakt de afspraak dat ze elk van deze groenten 10x moeten proeven en dat ze na elke proefbeurt een evaluatie mogen geven. Als ze na deze 10 proefbeurten nog altijd geen fan zijn dan krijgen ze de garantie dat ze het niet meer moeten eten. Blijkt nu dat je proeven moet aanleren en dat een smaak pas ten volle aanvaard wordt na 10x proeven...dus de smaakgewenning doet zijn werk, door de afspraak voorkom je een hele hoop geruzie aan tafel en als klap op de vuurpijl zijn de kinderen blij als je deze groeten serveert want dan mogen ze een plus of een min zetten :-D. Driedubbele win dus. Iedereen aan de superproever!

11 opmerkingen:

 1. Goed Idee !! Mijn idee is dat je niet teveel moet aandringen ! Wel altijd aanbieden, maar op t gemakske laten wennen !! Mijn oudste dochter was tot haar 18 jaar een zeer moeilijke eter. soep en spagettisaus mixen, groenten helemaal bijna niet...En kijk, ze is op kot gegaan en 'groot' geworden. Ze is nu 26 jaar en staat als eerste klaar om uit te gaan eten, en liefst zo exotisch mogelijk !!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed plan! Dat gaan we hier ook een uitproberen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben heel erg benieuwd naar de evaluatie over een halfjaartje ofzo!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Super!! Dat ga ik hier zeker ook proberen! 😁😁

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik denk dat ik uit de foto kan afleiden wie van jouw kroost dit systeem het meest nodig heeft 😂
  Hier vandaag spruitjes en mevrouwtje (bijna 3) en meneertje (bijna 1,5) vonden het helemaal goed. Voorlopig nog geen nood aan een systeem dus #fingerscrossed

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zou dat ook voor mama's werken? Want ik ben 35 en nog steeds geen flinke proever...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dochter lustte net als ik als jong kind niets. Ik heb daar enorm op gestresst, net als mijn moeder destijds. Nu is ze tien en gaat met plezier mee uit eten van Thais tot Libanees. Ik heb me dus voorgenomen me helemaal geen zorgen te maken over mijn zoon van vijf, die elk minimaal plukje groen uit zijn bord vist. Het komt op een dag wel goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik hoop dat jullie gelijk hebben... mijn kleine man van 2.5 jaar must wel bijna alles van groenetjes maar alles moet gemixt zijn liefst zo lopend mogelijk... maar ik hoop toch dat Door alleen aanbieden en niets forceren er toch eens een moment komt waarop mijn kleine man brokjes zal eten....

  BeantwoordenVerwijderen