zaterdag 24 februari 2018

Mijn kookboeken top 6, recht uit mijn boekenkast

Ik heb altijd al een zwak gehad voor kookboeken. Niet alleen omdat er veel recepten instaan. Want laten we eerlijk zijn, welk recept vind je dezer dagen niet meer op het internet maar meer omdat kookboeken mij inspireren. Met andere woorden de fotografie, de grafische uitwerking, de storytelling errond zijn minstens even belangrijk dan de recepten die erinstaan, zo niet zelf doorslaggevend waarom ik al dan niet het kookboek in kwestie koop. Al moet ik wel bekennen dat ik ondertussen genoeg kookboeken heb om de rest van mijn leven elke dag een nieuw recept uit te testen. Maar het vlees is zwak...en als ik weer een teasing exemplaar in handen heb...In ieder geval voor jullie heb ik even mijn 6 favorieten van het moment opgelijst. Misschien dat mijn kookboeken gulzigheid jullie misschien kan helpen net iets gerichter een goed kookboek uit te kiezen ;-)

1. Gezonde fastfood

Dit is een kookboek dat hier heel vaak uit de kast wordt gehaald en dan vooral door de kinderen. Ik had het nogal gehad met de meeste kinderkookboeken waar er de hoeveelheden suiker de pan uitswingen en het onderdeel groenten onderbelicht is. Daarom ben ik ook zo blij met dit boek. Super eenvoudige recepten en gezonde gerechten. Als de kinderen hier iets willen uit koken is er nooit een probleem. Wat ik soms met andere kookboeken wel eens had: neen geen chocomouse vanavond, neen geen hamburgers. Als ze met dit boek afkomen weet ik op zijn minst dat het de gezonde variant is dat ze gaan maken.


   
2. Honger

Misschien behoeft dit kookboek geen introductie :-). Maar ik was aangenaam verrast over de opbouw van het boek. Je start met het basis ingrediënt van het gerecht en van daaruit bouw je verder naargelang het seizoen. Maar het leukste is dat je heel veel tips krijgt aangereikt als je een veganistische versie wilt maken, wat je een dag later nog met de overschotjes kunt doen, en wat je er allemaal bij kan serveren. Alles overgoten met herkenbare mme zsazsa nuchterheid en prachtige tekeningen van haar hand.Met haar motto niet preken maar laten zien slaagt Ella erin om je op een heel teasing manier te prikkelen met haar gezonde gerechten. De fantastische foodfotografe slaagt erin je mee te nemen in het verhaal en laat je zien hoe je gezonde feestjes organiseert waar genieten centraal staat. De verrassende recepten zoals kokosrisotto met erwten en courgette of smokey tortillachips maken dat dit kookboek ook voor de iets gevordere foodie een ware inspiratiebron is. Echt super kookboek!Wat sommige mensen hebben met de Italiaanse keuken heb ik met de Scandinavische. (ok, en ook met de Libaneese ;-)) Als je dit boek doorneemt heb je het gevoel dat je in Scandinavië bent. Trine neemt je mee naar de hyggelige wereld van Scandinavisch comfortfood. Focus ligt niet direct op gezond maar vooral op genieten maar het meerendeel van de recepten past perfect in een gezonde levensstijl. Ook weer super teasing foto's en helemaal fan van het hoofdstuk over familiediners.5. Een nieuwe manier van koken

Dit is een ideaal kookboek voor als je jezelf wat sterker wilt voelen in de gezonde keuken. Het is te zeggen, het is best een dik boek met heel veel know-how in, meer dan dat de foto's je zullen meeslepen. Het draait om een soort van 'educatie' hoe je nu zelf met de juiste voorraadkast en manier van denken sneller gezonde gerechtjes klaarmaakt op een doordeweekse avond. Ik hou wel van wat theorie omdat het je helpt zelfvertrouwen op te bouwen om zelf aan de slag te gaan zonder minutieus een recept te moeten volgen.
Het valt mij nu ineens op dat bijna alle kookboeken die ik hier aanhaal vegetarisch zijn. Niet dat wij vegetarisch zijn (buiten Ella dan die dat op haar eentje op 4 jaar heeft beslist) maar om één of andere reden zijn wij bijna per ongeluk vegetariër. Ik ben nu eenmaal veel meer getriggerd door die kookboeken die geen vlees gebruiken. Zo ook The green kitchen kookboekenreeks. Zij slagen erin om vanuit hun gezinssituatie met 2 kleine kinderen eenvoudige maar verrassende gerechten uit hun hoed te toveren die haalbaar zijn als je zelf een gezin moet draaiende houden. Bietenquiche met geitenkaas of citroenricottalasagna. Net iets anders dan de traditionele variant maar ideaal voor een groot gezin mee te voeden.


Ter info:

Ik krijg heel vaak de vraag of mijn kinderen dan zo'n gemakkelijke eters zijn aangezien heel wat gerechten die ik klaarmaak net iets uitdagender zijn dan de traditionele chipolatta met appelmoes of spaghetti bolognaise. Ik kan je vertellen dat ik heel normale kinderen heb, dus zeker geen fijnproevers. Als zij mochten kiezen aten we dagelijks frieten, hamburgers, vol au vent, pannenkoeken, pizza en spaghetti. Ik heb nog nooit een gerecht op tafel gezet dat ze alle vijf lusten. Er is er altijd minstens ééntje dat zich verzet. Maar aangezien het ook weer niet zo problematisch is dat ze niets eten hebben wij gekozen om dat vakkundig te negeren. Ze moeten proeven and that's it. Als ze het niet lusten eten ze niet. Ervaring leert mij dat at the end uiteindelijk al veel meer geproefd hebben dan ze zelf voor mogelijk hielden en ze het normaal vinden dat er eten op tafel komt dat ze niet kennen. Keep you post binnen 10 jaar of het geholpen heeft :-D

4 opmerkingen:

 1. Net vandaag het boek Honger uit de bib geleend ;-) Ik ben ook fan van kookboeken maar als alleenstaande mama kies ik om ze eerst te gaan lenen eer ik beslis om ze alsnog te kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier ook fan van Honger, schreef er gisteren een kookboekreview over: http://www.tussendeplooien.be/2018/02/koken-uit-honger/

  En eigenlijk ook fan van Deliciously Ella, ik heb haar boek "Elke Dag" en daaruit al heel veel gekookt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Och tof, bedankt voor de tips. Ik kook momenteel vaak dingen met recepten van Ottolenghi (ook echt een aanrader!). Ik hou nooit echt rekening met het feit of mijn kinderen iets zouden lusten of niet. Ik merk ook dat ze eigenlijk niet moeilijk zijn om te eten daardoor. Uiteraard lusten ze niet alles maar ze proeven altijd en vaak eten ze dan wel op zijn minst een beetje. En ze doen daar eigenlijk nooit moeilijk over. Volgens mij is dat ook gewoon de manier om veel te leren eten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De Mme en Anna Jones zijn hier ook favorietjes <3

  BeantwoordenVerwijderen