zaterdag 7 juli 2018

De Provence in een notendop

Ik was dus een Provence leek, of bij uitbreiding een Zuid-Frankrijk leek. Ik was nog nooit in de streek geweest en in tegenstelling tot zovelen onder jullie had ik geen nostalgische herinneringen aan lavendelvelden of zonnebloemen. Maar mijn kinders daarentegen heb ik besmet met het Provence virus. Zij riepen al van bij het begin van de vakantie, mama hier komen wij nog eens naartoe eh :-)

Eén ding is zeker, een week in de Provence is veel te kort. De afstanden zijn aanzienlijk, vooral omdat veel plaatsjes via nationale wegen of kronkelwegen te bereiken zijn. Maar op één plaats blijven zou zonde zijn. Al hoort een tot op het bot gevulde programma helemaal niet bij de slow-living sfeer die het zuiden van Frankrijk uitstraalt.

Hieronder alvast onze (onvolledige) highlights.

1. Avignon

Als je in juli komt heb je net zoals wij geluk. Want het is de hele maand lang festival in de stad. 's ochtends word je via allerlei kleine acts in het straatbeeld warm gemaakt om voorstellingen bij te wonen. Je hebt voorstellingen in allerlei kleuren en vormen en voor jong en oud.
Heerlijk om je gewoon te laten meedeinen door de festivalsfeer. En iedereen wenst je een 'bon festival' toe. Daarnaast kan je ook niet omheen de Palais du pâpe en de pont d'Avignon. Al was dat laatste voor mij wel een ontgoocheling, vond het een tourist trap. Wij waren 30 euro kwijt om 5 minuutjes op de brug te wandelen, en op zich is er niet zo heel veel speciaals te beleven.

2. Abbay De Salanque

Je moet er wel een hele klim voor over hebben maar de beloning is groot. Een prachtige abdij omgeven door lavendelvelden. Ideaal voor fotogenieke plaatjes. Al mag je wel niet door de lavendelvelden zelf wandelen.

3. Arles

Stad van het amfitheater en Vincent Van Gogh. Als bij toeval kwamen wij 's middags uit bij Café De La Nuit bekend van het schilderij van Van Gogh. En was aangenaam verrast want wij aten er een paella voor maar 15 euro. Zeker ook de moeite om door de gezellige oude stad te struinen. Op het moment dat wij er waren was er een groot fotografie festival bezig wat voor een fijne artisitieke vibe zorgde. Ook de Fondation Vincent Van Gogh is een bezoekje waard!

4. Pont Du Gard 

Voor mij één van de hoogtepunten van de vakantie. Wat.een.GEWELDIGE. plek!!! Zalig om te zien hoe cultuur, geschiedenis en natuur samen komen. Je betaalt een inkom en daarna kan je de hele dag aan het water installeren.

5. Marseille

Tweede grootste stad van Frankrijk heb ik mij laten vertellen. En ik voelde mij er onmiddellijk thuis. Havenstad met een heerlijke mix van een urban sfeertje met zuiderse vibes. Als je meer tips wilt hebben dan raad ik je dit artikel aan.

6. Camargue

Natuurgebied in de Provence en bekend om de wilde paarden en de flamingo's. Je kan als wilt een paar dagen uittrekken om het gebied te verkennen maar daar hadden wij jammer genoeg te weinig tijd voor. Wij opteerden voor een bezoek aan het vogelreservaat waar we grote aantallen flamingo's zagen en een toertje op Camargue paarden. Deze promenades à cheval kan je heel makkelijk last minute reserveren en je hebt veel keuze van manèges die deze service aanbieden. Je betaalt ongeveer 20 euro per persoon voor een uur. Wel opletten dat je goed schoeisel aanhebt.
Naast flamingo's en paarden is de Camargue ook nog gekend omwille van zijn salins. Wij waren te laat om het het gebied wat grondiger te verkennen maar zagen de roze meren van ver liggen. Ooit komen wij terug om ook dit stukje van de Camargue te ontdekken.

4 opmerkingen:

 1. Oh nostalgie!Ik ben vroeger met mijn ouders naar heel veel plaatsen geweest en Frankrijk hoorde daar ook bij ;-) Volop genieten daar.Mooie foto's trouwens van jullie leuke gezin. Geniet van de volgende plaatsen waar jullie nog naar toe gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inderdaad een prachtige streek met veel bezienswaardigheden. Marseille bezochten wij nog niet. En ik vermoed dat je het over abbaye de Senanque hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. je foto's sturen me wel de nostalgie toer op. 'k ben er inmiddels al 20 jaar niet meer geweest maar in mijn tienerjaren ging ik er wel iedere zomer op kamp en ook op terugweg van onze gezinsvakanties in Spanje stopten we steevast op enkele plaatsen in de provence. Het is er zalig, dat is een feit.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een heerlijke vakantiefoto's :)
  Misschien ook wel omdat ze bij me persoonlijk goede herinneringen naar boven halen aan een reis met mijn lief, voor we getrouwd waren, voor er kindjes er waren...
  Bezoek aan Parc Ornithologique in de Camargue met (te) veel muggenbeten...
  Het amfitheater van Arles, gevolgd door een avond met (te)veel Franse wijn op een leuk pleintje...

  Geniet van de zomer!
  Charlotte

  BeantwoordenVerwijderen