zondag 16 september 2018

En toen hadden we 10 kilogram appels

Zalig nazomerweer nodigt uit tot dagtripjes. En zo sprongen we vandaag de auto en reden we richting Vlaamse Ardennen. Een tripje dat we wel vaker maken aangezien mij mama afkomstig is van deze streek en mijn 94 jarige oma er nog steeds woont. (In een klein vintage museumpje als je het mij vraagt, maar dit geheel ter zijde :-)). Een streek ook met hele fijne wandelingen. Mijn grootvader zaliger nam mij altijd mee op sleeptouw om de streek te verkennen als ik een klein meisje was. En ook wij ontdekten de streek al een tijdje geleden dankzij het wandelwalhalla, een site met een verzameling van alle wandelingen die je kan doen in de streek. Deze keer wandelden we lus 5 een dikke 10 kilometer langs molens en geuzen en ontdekten we fruithoeve Picard op onze wandeling, een plukboerderij waar je tijdens de nazomer appels en peren kan komen plukken. Ik kende dit principe wel al langer maar blijf toch elke keer verrast hoe fijn het is om je eigen eten te plukken. En na de obligate taartstop bij de oma reden we dan met 10 kg appels naar huis terug. Ja echt, 10 kilo! Blijkbaar kan je deze appels echt wel even bijhouden al plan ik er voorraadje appelmoes van te maken, op grootmoeders wijze, hoe kan het ook anders :-) 

Appelmoes op grootmoeders wijze (dus keihard op het gevoel :-))

8 appels
Klontje boter
Half glas water
Suiker (maar dat laat ik weg)

1. Schil de appels en snij in blokjes, verwijder het klokhuis
2. Smelt de boter is een kookpot en voeg een scheutje water toe
3. Voeg de stukjes appel toe en stoof tot ze zacht zijn
4. Roer er de suiker door als je dit graag wilt.


4 opmerkingen:

 1. Ik laat de boter weg in mijn appelmoes, ik heb de meerwaarde nog niet ontdekt ;)
  Afhankelijk van de soort appels gaat er wel een of ander zoetmiddel in (honing, suiker, ...)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hoe bewaren jullie de zelfgemaakte appelmoes?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik laat boter en suiker weg. Puur natuur! Superlekker!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik doe er een peer bij dan is het ook al wat zoeter.

  BeantwoordenVerwijderen