zondag 18 november 2018

Weekendje Namen, meest bourgondische bestemming om de batterijtjes weer op te laden


Voor wie denkt dat je voor citytrips altijd voor de big cities moet kiezen heb ik goed nieuws genaamd Namen, de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Ikzelf was er hooguit eens gepasseerd maar verder dan dat het aan de Maas lag kwam mijn kennis niet. Moet ook eerlijk bekennen dat het niet direct op mijn bucketlist stond, onbekend is onbemind of zoiets. Maar het was lang geleden dat ik 'als toerist' nog zo in de watten ben gelegd. Alsof elke Namenaar zich persoonlijk verantwoordelijk voelt voor de perceptie van zijn stad. En ik zou liegen oom te zeggen dat iedereen daar Nederlands verstaat maar het leek alsof ze in Namen meer Nederlands verstaan dan in Brussel.

En het bewijs dat Namen echt wel verborgen plekjes heeft is het feit dat de foto op de cover van het internationale boek 'hidden places of Belgium' getrokken is in Namen. Zie foto hieronder. Het heeft mij even moeite gekost om de exacte locatie te zoeken waar de foto getrokken is (ik heb het boek zelf niet in mijn bezit) maar ik heb het gevonden! Het betreft om  Exterieur Nuits te gaan een brasserie in het centrum van Namen die één van de oude gondels van de vroegere kabelbaan heeft gekocht en deze helemaal Instagramproof heeft opgehangen op hun binnenkoer. En het beste van al, je staat daar dus helemaal alleen :-) Dat is dan het voordeel om voor een stad als Namen als bestemming te kiezen, je hoeft helemaal geen files te doen :-)

Ook zin om eens naar Namen te gaan? Hieronder de adresjes die wij de moeite vonden:

Villa Balat: PRACHTIGE bed & breakfast met een ongelooflijk sympathieke uitbaatster en gelegen aan de oevers van de Maas. Ideaal als uitvalsbasis om de stad te ontdekken maar ook heerlijk om te genieten van de prachtige kamer en badkamer (met een bad op pootjes!). ook het ontbijt is heerlijk verzorgd en volledig artisanaal bereid.

Citadel: De groene long van Namen en ideaal om naar boven te wandelen en daar te genieten van het uitzicht over de stad. En ook hier ben je bijna alleen. Geen troepen toeristen, geen files maar je kan gewoon rustig wandelen en genieten.

Botanical by Alfonse: Fantastische cocktailbar met een vleugje Londen of Berlijn waar de passie en het vakmanschap van de muren druipt. Ideaal om je avond te starten met een aperitief of af te sluiten. Ik heb mij laten wijsmaken dat ze daar 300 cocktails per avond klaarmaken. Je kan de armen van die shakers wel inbeelden :-) Zeker de avocado cocktail eens proberen!

Les sens des gout: Ik heb zo heerlijk gegeten tijdens deze citytrip. Wij gingen de eerste avond naar dit restaurant en genoten van de gastvrije ontvangst en culinaire hoogstandjes op ons bord. Wat ook opviel is dat het heel normaal is om in Namen om met streekproducten te werken. En dan niet enkel omdat het nu hip is om dat te zeggn maar om de simpele reden dat ze dat daar altijd al gedaan hebben. 

La capitainerie: Wij boekten een privé boottochtje op de Maas. Tijdens de zomermaanden is er zelf een heuse watertaxi waar je om de 20 minuten voor één euro van de randparkings naar het centrum van de stad kan varen. 

Musée Rops: Museum met een mooie vast collectie van de kunstenaar Rops

Bienvenue chez vous: Experimentële keuken aangeboden door Cédric in zijn huiskamerrestaurant. er zijn maar 3 tafels beschikbaar maar als je een plaatsje vastkrijgt vertrek je op culinair avontuur.

Extérieur Nuit: Het verborgen instagramplekje met de oude kabelbaan cabine. 

Maison des dessert: de plek bij uitstek voor de zoetebekken onder ons. Je vindt er een bakkerij en een tea-room waar je onmiddellijk taartjes kunt smullen. Deed mij beetje denken aan de bakkerij Pasteis de Nata in Belem Lissabon :-)

Vino Vino: wijnbar met een gepassioneerde, supervriendelijke patron waar je kan genieten van een gevarieerd aanbod wijnen in combinaties met kleine tapas. Hun leuze is déguster, discuter :-)

Pain Quotidien: Hier verzeilden we op zondagochtend voor een lunch. En ook al ken ik hun kaart bijna van buiten, het blijft gezellig lunchen daar. 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten