maandag 2 september 2019

Pak je kinderen eens mee op bootvakantie

Had nooit gedacht dat ik ooit een boot zou besturen, laat staan eentje met 10 slaapplaatsen en 3 badkamers. Al klinkt dat nu wel wat luxueuzer dan dat het was. Het was geen jacht maar een degelijke rivierboot van de organisatie Le Boat. Eentje dat je nog net zonder vaarbewijs mag besturen op de Franse wateren. Wel met de nodige dosis stress als je de eerste keer aan het manoeuvreren bent en je de boot moet aanleggen. Maar kijk, uitdagingen zijn er om aangegaan te worden en we did it, samen met mijn mama, als twee echte zeekapiteins loodsten we de boot van haventje naar haventje, van Port Cassafières tot en met Port Saint Gilles en beleefden we een heerlijk slow vakantie. En aangezien ikzelf ook op zoek ging naar tips en tricks voor je zo een bootvakantie boekt hieronder alvast mijn tips

1. Sla voldoende drinkwater (en eten) in. Het water op de boot is niet drinkbaar en je meert niet zomaar overal aan laat staan dat er tankstations zouden zijn waar je snel snel wat water kan inslaan :-)

2. De vaarroutes die worden aangeboden zijn heel relax uitgerekend. Wij maakten de fout door de eerste dag te ver te lang door te varen waardoor we eigenlijk voor liepen op schema.

3. Check zeker dubbel als je de watertank bijvult. Wij tankten per ongeluk water in de mazouttank met alle gevolgen van dien :-). Maar wel met een hele goede pechverhelping van de organisatie zelf.

4. Het makkelijkste is om in haventjes aan te meren om te overnachten maar hou wel rekening dat je hier havengelden betaalt. Tussen de 15 euro en de 50 euro per nacht. Werkt zo een beetje als campings. Je betaalt ook voor water en elektriciteit.

5. Je hebt elektriciteit op de boot wanneer de motor draait en een klein beetje op de batterij. Als je aangemeert bent in een haven kan je je connecteren met het elektriciteitsnetwerk en heb je voldoende power om alle toestellen te gebruiken.

6. Je krijgt en vaarboek mee maar dat is het enige instrument waarmee je je weg moet vinden. Dus geen kompas, navigatiesysteem of google maps. Maar nu is het zo dat je je niet heel erg kan vergissen. Het is zo goed als de hele tijd rechtdoor. Tenzij wanneer je door een meer moet varen en je verschillende 'uitgangen' hebt en je de foute kiest, exact wat er bij ons gebeurde. Maar dat merk je wel snel als je niet meer onder een brug kunt en rechtsomkeer moet maken ;-)

7. Zorg voor genoeg bezigheid voor de kinderen. Je vaart toch enkele uurtjes per dag en de kinderen moeten dan ook zoals in een auto vermaakt worden. Bij ons was het vooral tekenen, lezen, zonnen en ja ook ruziemaken :-)

8. Als je de kans hebt zeker fietsen mee aan boord nemen. Zorgt er direct voor dat je veel mobieler bent als je aanmeert.

9. Je auto best met gevulde tank achterlaten op je vertrekplaats. De organisatie zorgt ervoor dat deze naar je eindbestemming wordt gebracht. zodanig dat jij na het aanmeren vlotjes weer naar huis kan vertrekken.

10. Onderschat het varen niet. Je kan het roer echt geen vijf minuten loslaten. Is ook de reden waarom je altijd met een co-kapitein moet werken. Om te mogen varen moet je minstens 16 zijn.

11. Als je boekt bij organisatie Le Boat zijn al je bedden opgemaakt en heb je een volledig uitgeruste keuken ter beschikking. Je moet er wel aan denken om keukenhanddoeken, schotelvod en afwasmiddel mee te nemen. Ah ja en de afwas is met de hand :-)

Maar dus geen enkele reden om geen bootvakantie te overwegen :-). En al helemaal niet als je zot bent van het prachtig natuurgebied dat de Camargue is. Want de paarden, prachtige vogels en vissen krijg je er zomaar gratis en voor niets bij

Geen opmerkingen:

Een reactie posten