maandag 30 september 2019

Voorlezen een recht voor iedereen


Vorig jaar had ik de kans om mee te gaan op perstrip naar het stille lapland met Huawei die de lancering van de app Storysign in de kijker wou zetten. Een ongelooflijke unieke ervaring waar ik kennismaakte met een wereld die tot dan toe ver van mijn bed was. De wereld van de slechthorendheid en doofheid  en gebarentaal. En als je weet dat er wereldwijd 32 miljoen dove en slechthorende kinderen zijn, waarvan negen op de tien horende ouders heeft die geen directe toegang hebben tot gebarentaal, stemt dit tot nadenken. Want veel van deze kinderen hebben daarom moeite om te leren lezen, vaak vanwege een gebrek aan middelen die de brug slaat tussen gebarentaal en geschreven taal. Iets waar ik tot vorig jaar nooit bij stilstond maar wat voor veel ouders en hun kinderen dagelijkse realiteit is. En ik weet hoe uitdagend het is om de dagelijkse ballen in de lucht te houden als moeder. Als deze problematiek er bovenop komt zijn alle hulpmiddelen welgekomen kan ik mij inbeelden.
StorySign werd vorig jaar gelanceerd in Vlaamse Gebarentaal (VGT) en werkt heel eenvoudig: Star, het centrale figuurtje in de app, vertaalt een selectie van de meest populaire kinderboekjes naar VGT. Omdat ouders en kinderen zelf de pagina’s scannen van het boek op hun schoot, ontstaat een naadloze leeservaring in hun eigen tempo. Op die manier brengt het ouders en kinderen dichter bij elkaar via Vlaamse Gebarentaal.
En wat ook mooi is is dat Huawei, die deze app ontwikkeling financiert, de app ook heeft ontwikkeld voor IOS (apple) zodanig dat de technologie voor iedereen voorhanden is. Dat het echt draait om de ouders en hun kinderen en niet enkel om commerciële belangen. En daarom zet ik graag mijn schouders mee onder dit project, want voorlezen is een recht voor iedereen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten