dinsdag 22 maart 2016

Bruxelles ma belle

De wekker die afgaat om 6u30, de race tegen de klok begint: 5 kinderen klaarmaken, ontbijten en zorgen dat ik ze op tijd op school afgezet krijg. Een doodgewone dinsdag aan het begin van de lente. Onderweg in mijn auto naar Brussel begin ik aan mijn telefoontjes en terwijl ik aanschuif in de file ter hoogte van Zaventem moet ik plots plaatsmaken voor een kolonne brandweerwagens, ambulances en politiewagens. Mij van geen kwaad bewust telefoneer ik voort en zet ik mijn tocht verder door Brussel zonder stil te staan bij al het sirenegeloei. Het is pas als ik de parking van mijn werk oprij en mijn telefoontje afrond dat ik het verschrikkelijke nieuws hoor...ontploffingen in Zaventem met mogelijk doden en gewonden later aangevuld met het nieuws dat er ook een verschrikkelijke ontploffing heeft plaatsgevonden in de Brusselse metro. Ineens komt de terroristische dreiging heel dichtbij...gelukkig zitten de kinderen veilig op school in Vilvoorde en ook papavanvijf zit veilig op zijn werk in Antwerpen. Als ook blijkt dat alle collega's die de metro die ochtend genomen hebben veilig zijn en vrienden zich safe melden via whatsapp en facebook begint naast de opluchting ook het ongeloof door te dringen. Ik ben niet iemand die snel ongerust is en weiger mij te laten leiden door angst maar ik moet toegeven dat ook ik mij vandaag even de bedenking heb gemaakt 'in wat voor wereld leven mijn kinderen' ? Om daarna direct de bedenking te maken dat ook ik een verantwoordelijkheid heb om dit aan mijn kinderen uit te leggen. Dat de manier hoe ik omga met deze aanslagen het meeste impact op hun gaat hebben. En aangezien onze kinderen onze toekomst zijn, heb ik gekozen om zonder de feiten te minimaliseren, toch de nadruk te leggen op hoop, het samenhorigheidsgevoel na de aanslagen doorheen nationaliteit, kleur en religie, de heldendaden van de hulpverleners, het samenwerken van de veiligheidsdiensten. Want ik weiger om mijn kinderen op te voeden met angst en verdeeldheid, ik wil ze daarentegen grootbrengen als positieve, open-minded en kritische mensen die hun verantwoordelijkheid gaan nemen om hun steentje bij te dragen om van deze wereld een mooiere plek te maken.

Ps: de uitslag van de give-away verschuif ik even tot later deze week. Ik vond de timing vandaag niet echt gepast.
Fotocredits: facebookpagina van Studio Brussel 

8 opmerkingen:

 1. Wat mooi geformuleerd... Zelf sta ik elke dag voor de klas en probeer ik dezelfde boodschap naar de kinderen over te brengen. We moeten blijven geloven en blijven hopen dat we toch het verschil kunnen maken om deze wereld in een mooier plekje te veranderen zonder al dat geweld, én kinderen helpen en aanmoedigen om te blijven geloven in hun dromen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. heel mooi... vandaag werd iedereen geraakt. maar net als jij probeer ook ik de wereld niet vanuit angst en verdeeldheid te bekijken, hoe moeilijk dat soms misschien ook is... ik schreef er trouwens net ook een blogpost over: https://lilliepawillie.wordpress.com/2016/03/22/zonder-woorden-of-toch-niet/

  BeantwoordenVerwijderen
 3. We kunnen alleen maar hopen dat er heel veel mensen zo reageren en beseffen dat hoe wij het vandaag uitleggen, overbrengen aan de kinderen dat dit invloed kan hebben voor de rest van hun leven. Gaan we voor de makkelijke, populistische weg en scheren we iedereen over dezelfde kam of geven we antwoorden op vragen die we ons zelf stellen, blijven we sommige antwoorden schuldig en bovenal kiezen we voor de weg dat het geen wij -zij verhaal is, maar een ons, de wereld verhaal?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel mooi geschreven. Idd in welke wereld komen onze kinderen terecht en hoe moeten we het uitleggen. Niet altijd even gemakkelijk maar we geraken er wel ... SAMEN.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. 2 dochters van jou op het 13u journaal, neen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 3 zelfs denk ik, en de papavanvijf ook zeker?
   Ze deden het goed.

   Verwijderen
 6. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Krachtig wat je schrijft. En ik zag je meisjes op het vrt journaal. Alle goeds voor jullie.

  BeantwoordenVerwijderen