zondag 28 januari 2018

Tieneralarm!

Nog een maandje of drie en het aandeel tieners in mijn gezin swingt procentueel de pan uit. En mama zijn van tieners vergt toch een beetje aanpassingsvermogen heb ik al mogen ondervinden. Je moet dan misschien 's nachts niet meer uit je bed en het gesleur met knuffels, doekjes en flesjes ligt ook alweer mijlenver achter je maar in de plaats daarvan krijg je kinderen die 's morgens hun bed niet meer uitgeraken, onverklaarbare moodswings hebben of er ineens met je potjes make-up vandoor zijn. Anders dus, maar wel plezant :-). En uit mijn beperkte ervaring zijn dit mijn tips om de lijn open te houden met mijn tienercrowd

1. Kijk mee naar de meest absurde video's, youtubefilmpjes en vloggers. En vooral lach mee, ook al is het meer uit absurditeit dan omdat het jouw humor is.

2. Vertrouw hun herinneringen van je eigen tienertijd toe. Vinden ze geweldig om te horen dat jij ook gestruggeld hebt met leerkrachten op school, vriendinnengroepjes of onzeker was over die ene jongen in de jeugdbeweging.

3. Neem ze mee voor een shopnamiddagje of ga met ze een koffietje gaan drinken. Voelen ze zich direct heel groot :-). En jij geniet keihard mee van hun verhalen en ontboezemingen.

4. Probeer aandacht te hebben voor hun stressmomentjes. En heel misschien komt er dan ook een moment dat zij aandacht hebben voor die stressmomenten van jou :-) Al is de kans hier heel groot dat ik hier nog even op ga moeten wachten.

5. Toon oprechte interesse in hun tienerwereld. Slijm kunnen maken, tickets kunnen scoren voor een concert, met de juiste pull thuiskomen of een hun een leuke site leren kennen. Allemaal keihard punten pakken :-). En je wilt naast de liefste mama toch ook heel graag de coolste mama zijn :-D

6. Luister, luister en nog eens luister, het is pas op momenten dat het rustig is en er ruimte is om te praten dat ze met hun zorgen en twijfels naar jou komen...en het is net op die momenten dat je er moet zijn.

Voorlopig red ik het hier nog mee...al hebben we natuurlijk nog heel veel boeiende jaren voor de boeg. Ooit als die tieners, pubers gaan worden. Maar voorlopig geniet ik keihard van het tienermama zijn ;-)

1 opmerking:

  1. Wat een heerlijke kinderstapel!

    Elke leeftijd heeft zijn leuke en minder leuke kanten. Ik kan ook heel erg genieten van mijn pubers (15 en 12) en de jongste van 8 heeft weer zijn eigen wereldje... Stiekem ook wel weer jammer dat er 's nachts geen luiers of flesjes meer nodig zijn!

    BeantwoordenVerwijderen