zondag 29 april 2018

Mamavanvijf weeral op reis? Hoedoedegijdatoch?


Congressen in het buitenland? Ik heb lang gedacht dat dat iets was voor dokters en specialisten ofzo. Maar kijk toen we de uitnodiging ontvingen of we met Maison Slash graag aanwezig wouden zijn om het family congres van Martinhal in Cascais, Portugal moest ik geen twee keer nadenken. Ondernemers op het podium die vertellen hoe zij met diensten en producten de wereld van de gezinnen mooier maken enerzijds en een prachtige locatie, strand een spa en lekker eten anderzijds. Van een win-win gesproken :-) Met als toppertje de lezing van onze Belgische Isabelle van Minimarietea die bezig is aan een crazy verovering van de wereld met haar kinderthee!! Heel erg fijn en inspirerend om daar aanwezig te mogen zijn en te netwerken tussen internationale bloggers en ondernemers. 

Maar natuurlijk samen met de uitnodiging komt automatisch de vraag, krijg ik dit geregeld? Of ik zal het anders verwoorden, krijg ik die vraag van de buitenwereld hoedoedegaijdatoch? Drie dagen naar het buitenland verkassen terwijl er thuis 5 kinders moet gevoed, gewassen en overal naartoe gevoerd moeten worden? En het antwoord is even simpel als kort, awel ja, dat lukt :-) Maar misschien moet ik toch een paar zaken of tips geven om het te verduidelijken :-)

- Neen, ik leg de kleren niet klaar van mijn kinderen. Ondertussen zijn ze natuurlijk al oud genoeg om zelf een outfit uit hun kast te halen maar hier ligt de sleutel vooral in het loslaten dat de kans misschien bestaat dat ze als een clown naar school gaan. Maar hé jij zit met een glaasje wijn te aperitieven in het zonnetje. ZO hard niet jouw probleem.

- Wij (= papavanvijf en ikzelf) sharen een agenda. Wat wilt zeggen dat iedereen toegang en zicht heeft op alle alle activiteiten van de kinderen. Dus ook op verjaardagsfeestjes, sportactiviteiten en dergelijke. Groot voordeel als er één van ons twee weggaat hoef je niemand te briefen over de agenda van de kinderen. En dat er een cadeautje hoort bij een verjaardagsfeestje, dat is een link die wij beiden kunnen maken hoor, hoef je geen vrouw voor te zijn ;-) alleen is soms een beetje heel last-minute.

- Brooddozen en ochtendrituelen. Aangezien papavanvijf hier altijd al de lead in neemt is het business as usual als ik weg ben. (ik geraak toch altijd zo moeilijk uit mijn bed :-))

- 's Avonds gezond eten op tafel krijgen? Daar blijven, hoe cliché ook, plannen en vooruit koken de toverwoorden. Met de hulp van de kinderen die dan de lasagna op tijd in de oven zetten (ze komen al alleen terug van school) heeft iedereen op tijd zijn vitamientjes binnen.

- En de agenda en activiteiten van papavanvijf terwijl ik weg ben? Daar zijn babysitapps en ons netwerk de redders in nood. En ook dat hoef ik niet te regelen aangezien papavanvijf als beste weet hoe hij zijn planning best maakt.

Dus ja, 3 dagen weggaan terwijl er thuis 5 kinders achterblijven. Dat lukt :-) Beetje loslaten, delegeren en je kinderen mee verantwoordelijkheden geven. Meer is het niet. En accepteren dat het toch anders gaat dan als jij aan het stuur staat. Zoals als je onderstaande foto doorgestuurd krijgt :-) Maar hé het is oké? Niet? 

En leuke anekdote, door deze aanpak vinden onze kinderen dit niet meer dan normaal en spreken ze nu al van te gaan reizen, de wereld te gaan verkennen en dromen ze van jobs in Parijs en New York. Sust direct dat beetje schuldgevoel dat af en toe toch naar boven durft komen. 
3 opmerkingen:

  1. Voila, met plannen komt een mens al ver. Hier wordt ook zo gepuzzeld met de agenda, is er steeds eten voorradig in de diepvries en worden er soms dingen last-minute aangepast, en daar is nog niemand van gestorven. HOera voor de vrijheid om jezelf te verrijken!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Niemand stelt zo'n vragen als de vader weggaat, alleen misschien of je dat als vrouw niet vervelend of eenzaam vindt... maar niemand die vraagt of je dat als vrouw geregeld krijgt, maar oeioei als een vader eens alleen thuis voor de kroost moet zorgen...

    BeantwoordenVerwijderen