donderdag 18 augustus 2016

7 tips om te citytrippen met kinderen in Rome

Hoe we dat toch allemaal klaarspelen om met 5 kinderen een stad te bezoeken waar bijna constant 30 graden is en de hoeveelheid cultuur bovengemiddeld is? Het is exact deze vraag dat ik in mijn mailbox kreeg. Heel vaak antwoord ik met 'geen idee eigenlijk' of 'met vallen en opstaan' tot iemand opmerkte dat dit natuurlijk een non antwoord is waar niemand iets aan heeft :-D. Dus bij deze een echte poging.

1.   Maak je citytrip niet te kort

Wij bleven 6 dagen in Rome. Ideaal om meer dan voldoende tijd te hebben om een mooie mix te hebben tussen cultuur, ontspanning, zwemmen, slenteren, koffie drinken...Wij splitsten bijvoorbeeld het bezoek van het Colosseum van het bezoek van het Forum Romanum en het bezoek van de St Pieters Basiliek van het bezoek van de Sixtijnse Kapel. Iets wat veel toeristen allemaal op 1 dag plannen...

2. Zorg voor regelmaat in je planning

Kan saai klinken maar wij starten de dag altijd met rustig opstaan en ontbijten. Om dan om 10u te gaan zwemmen tot ongeveer 14 u. Daarna trokken we naar de stad waar we eerst iets gingen bezoeken daarna wat door de straatjes slenterden om dan te gaan eten op restaurant en om 21-22u terug te keren. Deze regelmaat zorgde voor herkenning bij de kinderen.

3. Maak van het openbaar vervoer nemen een uitje op zich

Citytrippen is best zwaar en voor je het weet heb je kilometers gestapt. Om te vermijden dat de kinderen moe waren voor we aan ons eerste bezoek moesten starten namen we zoveel mogelijk metro's en bussen. Extra tip: download de app moovit. Dit is een soort google maps voor openbaar vervoer. Je zegt waar je naartoe moet en waar je bent en hij geeft je aan welke metro en bus je kan nemen. Deze app heeft ons heel veel tijd doen winnen. Tip voor Rome: openbaar vervoer is gratis tem 10 jaar. Voor 50 euro reisden wij 6 dagen non-stop met ons hele gezin op de metro en de bus.

4. Speel zelf voor gids

Lees zelf de avond voordien de wikipedia pagina van hetgeen je wilt bezoeken en probeer op zoek te gaan naar een paar leuke extraatjes zodanig dat je je uitleg kan doorspekken met grappige verhaaltjes of anekdotes om de aandacht van de kinderen vast te houden. Bij ons werkte het wonderwel. We hadden zelf een eigen fictieve figuur die we lieten meespelen in de verhalen. Flavius Maximus Maximus Maximus. Een superdikke senator die in oude Rome leefde. De kinderen vonden dit geweldig

5. Zorg voor afleiding

Waar de kinderen op het vliegtuig op de ipad mochten spelen, ging deze niet mee als we de stad introkken. Boeken, schriftjes en pennetjes daarentegen sleurden we wel mee. Ik had hen voorbeelden getoond via pinterest over scrapbooks en reisdagboeken. Met als gevolg dat elk ticketje minitieus werd ingeplakt en we konden meegenieten van de reisverslagen van onze kids. Altijd leuk om te lezen wat ze onthouden of het leukst vonden. Ze schreven in deze schriftjes aan fonteinen terwijl wij een koffietje aan het drinken waren, op restaurant, bij het wachten op de bus of op de metro.

6. Beloon de kids

Met...ijsjes :-) Elke dag na het bezoeken van een monument of museum kregen ze een ijsje met twee bollekes. Dit was voor hun al een ongelooflijke beloning en iets waarmee we ze meermaals hebben kunnen oppeppen. Goed om weten in Rome zijn echt overal fonteintjes met fris, drinkbaar water te vinden. Heerlijk om je te verfrissen.

7. Reserveer je restaurant

Zeker al je met 7 man in een deftig restaurant op terras wilt eten. Meestal vonden wij ons restaurantje terwijl we door de stad slenterden en we reserveerden 's middags om diezelfde avond daar te eten. In Rome werkt dit blijkbaar prima :-)


Aangezien er in Rome achter elke hoek geschiedenis geschreven staat en het gewoon ronddwalen door de stad al zo fantastisch is hebben wij ons meer laten leiden door ons gevoel dan echt doelgericht adresjes te gaan opzoeken. Wij ontdekten de stad met de reisgids van 100% gids van Rome al zijn er wel twee adresjes die ik je niet wil onthouden.


 • Onze favoriete ijsjes vonden we bij Gelateria del teatro. En probeer dan zeker het rozemarijn-honing ijs. Het leuke is dat je je ijsje op de mooie trappen naast het ijssalon kunt oplikken. Mooie foto's gegarandeerd. Het feit dat we er 2x naartoe zijn gegaan zegt genoeg denk ik.
 • Ons favoriete kindvriendelijke restaurant was Osteria delle Coppelle. Een authentiek maar ook hip restaurant waar kinderen meer dan welkom zijn. Met superlekker eten en een fantastisch terras op een verborgen romeins pleintje

Overnachten deden we in het Crown Plaza Hotel . Ideaal hotel om te logeren met grote gezinnen. Je kan met 4 in één kamer liggen en je kan er tot 3 aaneensluitende kamers boeken. Was wel grappig om te zien dat wij niet het enige grote gezin waren :-). Het hotel ligt op 4 km van Rome stad en heeft een shuttle dienst. Wij opteerden wel voor het openbaar vervoer omdat dit meer flexibiliteit bood en we via de app moovit heel makkelijk de uurroosters konden raadplegen.


Ter info: Deze post kwam er in samenwerking met Neckermann die ik langs deze weg nog eens wil bedanken voor het feit dat ik samen met mijn gezin Neckermann ambassadeur mocht zijn. Dank je wel!  

20 opmerkingen:

 1. Wauw! Wat een gave reis! Ik ben een goeie tien jaar geleden geweest en ik moet zeggen: jullie reis ziet er zoveel leuker uit! Misschien kan ik Het ventje wel overtuigen om op citytrip te gaan als ik dit laat lezen, want Rome: ik wil er ooit nog eens naartoe!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Voorlopig hebben wij het nog niet gewaagd om met onze kroost (4 en 6) op citytrip te gaan. Maar eens de jongste richting lagere school gaat, zou ik het wel eens willen proberen. En dan ga ik deze tips zeker gebruiken, echt leuk!
  Prachtige foto's ook <3.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wauw wat leuk! En die tip van moovit neem ik zeker mee voor als we volgend jaar op vakantie gaan! Jullie hebben duidelijk genoten aan de foto's te zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh wat tof! Wat een leuke tips en wat is het genieten om te zien dat dat jullie leuke gezinnetje zo "makkelijk" af lijkt te gaan, haha! -x- Mama van Dijk

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi, ik ben in maart in Rome geweest en volgens de foto's hebben jullie echt wel veel gezien van Rome. Ik was met Italiaanse les groep en wij zijn zelfs colosseum niet binnengeraakt. mooi !

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Amaai zo'n leuke citytrip en mét kids!!! Ik krijg al zin om er ook eentje te plannen... Misschien is het met kleine kinderen toch niet zo onmogelijk als ik eerst dacht maar vergt wel wat meer voorbereiding. Bedankt voor de zeer bruikbare tips!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oooh, ik wil terug naar Rome!

  Je schrijft dat je op Wikipedia weetjes enz. opzocht om dan zelf gids te spelen. Als je nog eens naar Rome zou gaan, neem dan zeker het boek SPQR - Anekdotische reisgids voor Rome van Luc Verhuyck mee. Een heel boek vol weetjes en anekdotes. Zoveel jaar geleden ben ik op Romereis geweest met Luc Verhuyck als gids en ik heb er nog altijd leuke herinneringen aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je foto's zien er altijd vrolijk en supertof uit en nodigen ook uit om het ook eens te proberen. De keren dat ik het probeerde (citytrippen met kids) in het verleden vielen mij zelf enorm tegen. Ik stond stijf van de stress :-).

  Jouw kinderen zijn het natuurlijk wel al goed gewend denk ik zo. Ik ken geen enkel ander gezin in mijn vrienden- of familiekring die zo vaak op vakantie gaan. Zelfs op de school ken ik geen enkel gezin zo. De meesten hebben gewoon zoveel vakantie niet (ik had zelf toen ik nog werkte ook maar een 20 dagen per jaar!) of gewoon het geld niet.
  Het is dus een groot geluk dat jij dit wel kan doen met je kinderen.
  Bij mij is er soms een steek van jaloezie als ik een blog lees, maar ik weet dat bijvoorbeeld zo een citytrip voor mij én ons kinders alleen maar stress oplevert.
  Zelfs met jouw tips :-).
  Wij genieten meer van actieve buitenvakanties zoals ons reisje naar Zwitserland.

  Natuurlijk langs de andere kant. Wanneer je zoveel samenwerkingen hebt hoef je waarschijnlijk ook niet zo hard te werken om dit alles te betalen. Reizen, fietsen, foodboxen, ...

  Alleszins: supertof voor jullie dat jullie dit mogen meemaken en wanneer de kinderen zich er later niet al teveel meer van herinneren (dat heb ik nu met de grotere: zij zijn sommige reizen compleet vergeten en ja: ook die mét cultuur)heb je nog altijd die foto's.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En toen ik op de camping gisteren in de Libelle zat te lezen stond jij in het boekje! Geen verrassing meer natuurlijk, maar toch..interessante tips. Heb je ze echt allemaal gefietst? Nemen jullie die fietsen dan mee met de auto of huren jullie die? En fietst Fee dit ook al?

   Verwijderen
  2. Hey Sandra, we hebben ze allemaal gefietst en Fee fietst sinds een jaartje mee. Soms huurden we fietsen en soms namen we ze mee en rijden we met 2 auto's

   Verwijderen
  3. Hey Sandra, we hebben ze allemaal gefietst en Fee fietst sinds een jaartje mee. Soms huurden we fietsen en soms namen we ze mee en rijden we met 2 auto's

   Verwijderen
 9. In één woord....GEWELDIG....de tips...de foto's...
  En niet te vergeten jullie fantastische gezin...
  Ben zelf ook in Rome geweest...waande me even terug na het zien van je foto's...geweldige stad.
  En ik heb een muntje in de trevi fontein gegooid....dussss.....

  Groetjes,
  Inge

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ohhh wat ziet het er weer geweldig uit!!! Het feit dat je vaak antwoordt met "geen idee" op de vraag hoe jullie dit allemaal klaarspelen toont volgens mij aan dat jullie met een positieve instelling vertrekken en jullie gewoon een leuke tijd willen hebben, a natural flow :D. Super, kon iedereen het maar zo ;)!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Prachtige foto's. Wij kijken al uit naar onze reis naar Italië volgend jaar. We gaan een rondreis maken met de mobilhome, in de paasvakantie. Kwestie van niet te smelten in die hitte😉

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Haha, wat een leuk idee om een personage te verzinnen en zo de historiek op een leuke manier aan je kinderen mee te geven :)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik heb de kinderen nog nooit mee op city trip genomen omdat ik het niet goed durfde. De tips zijn super. Ga het zeker proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Dank je wel voor de tips! Wij zijn een gezin met 4 kinderen (7,8,10 en 13) en gaan binnen 10 dagen op citytrip naar Rome. De eerste keer vliegen ook voor de kids. Zijn benieuwd en kijken er enorm naar uit! Ik neem alvast dagboekjes en plakgerief mee, de moovit-app is geïnstalleerd en de adresjes genoteerd. Thanks!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hallo, wij vertrekken binnenkort naar Rome. Ik vroeg me af of jullie kaartjes voor het Colosseum/forum Romanum/Palatijn ter plekke kochten of op voorhand? Met of zonder gids? Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen