zondag 28 augustus 2016

Stadskinderen op de boerderij
Ik denk dat dit weekendje al het langst vastlag van al onze vakantieplannen deze zomer en daar was ik zeker niet rouwig om. Ik heb namelijk nogal doortastende kinderen moet je weten. Niet dat zij het hier voor het zeggen hebben, verre van, maar ze laten mij toch af en toe zweten in sommige discussies. Laat het mij even uitleggen. Mijn drie oudste dochters zijn nogal dierenvrienden en om de zoveel weken smijt één van de dochters de vraag op tafel of we geen poesje, hond, kikker, konijn, cavia, goudvis, kip, ratje of wandelde tak in huis zouden nemen....iets waar ik nog niet aan mag denken, laat staan dat ik het zou overwegen. Wat met andere woorden resulteert in een vermoeiende (toch voor mij) herhaaldelijke discussie met de kinderen, met soms lachwekkende argumenten van hun kant, zoals Ella die opperde dat als we dan toch geen huisdier zouden nemen ze ook blij zou zijn met een zusje of een broertje :-). Dus toen ik op een ochtend na weer een discussie een mail binnenkreeg van Farmcamps met de vraag of ik met mijn gezin een nieuwe boerderij wou uittesten voor de blog waar de kinderen een heel weekend lang voor een pony konden zorgen, was mijn compromis geboren...geen huisdieren ten huize mamavanvijf, maar in ruil boekten we een weekendje op een paardenboerderij. Ge moest eens weten hoe triomfantelijk ik dit nieuws aan de keukentafel heb verkondigd, nu had ik tenminste een antwoord bij de volgende discussie :-) Van een win-win situatie gesproken.

Even een heel lange disclaimer
Mijn vorige posts hebben onbedoeld veel reactie losgemaakt over gesponserde en niet gesponserde posts. Zoals ik hier al uitlegde is het nooit mijn bedoeling geweest om een onafhankelijke blog te zijn maar wel een authentieke, net zo min dat ik er ook niet om wil liegen dat er inderdaad samenwerkingen zijn. Om voor mijzelf een lijn te trekken werk ik samen met merken die ik zonder sponsering ook zou kopen, of waar ik klant was voordat ik een blog had. En ja, ik zou liegen moest ik zeggen dat ik deze opportuniteiten niet fijn vind maar de realiteit is evenzeer dat het nu bijna 23 u is op een zondagavond en ik achter mijn pc zit omdat ik afspraken heb gemaakt en die ook wil nakomen. Dat ik 3 op de 4 samenwerkingen afwijs - ook al zijn ze lucratief -  omdat ze niet bij mij passen of  omdat er bijvoorbeeld geen reden is om plots de kinderen zonder reden te overladen met speelgoed. En dat ik zo goed als dagelijks een tiental mails beantwoord met vragen waar mijn zetel,tafel, servies, pulleke van Fee, koffiemachine vandaan komt. Ik denk dat ik wekelijks een 14 tal uur bezig ben met mijn blog. Als je dan in het oog van de storm terechtkomt terwijl je gewoon probeert goed te doen...dan kwetst dit harder dan ik zou willen...Ik moet eerlijk bekennen dat ik heel even heb gedacht dat ik misschien beter gewoon stop met alles...geen druk meer, geen commentaren, geen deadlines...maar gelukkig ben ik omringd met fantastische mensen die mij weer alles in perspectief hebben doen zien dat ik deze laatste gedachte gewoon weer opzij heb geschoven. Ik blijf lekker doorbloggen, al was het maar omdat ik het zo graag doe.

36 opmerkingen:

 1. Niemand wordt verplicht om je blog te lezen he ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo'n opportuniteiten zijn natuurlijk fijn! Reden te meer om ervan te genieten met je gezin. Leuke blog om te volgen en zo geef je ons ook nieuwe ideetjes ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het "drie-druppels-water"gevoel komt spontaan naar boven als ik je dochters zie :D

  Ik denk dat je vorige post gewoon veel commentaar kreeg omdat het een van de weinige (zoniet de enige) is waar velen zich niet kunnen in vinden. Waarmee ik bedoel, hier moet ik het niet wagen om nu al schoenen voor over twee maand te kopen. Persoonlijk had ik het gevoel dat het voor één keertje geen goed advies was wat de schoenen betrof, de rest daar ga ik volledig mee akkoord.

  MAAR en dat is een grote maar; als jij vindt dat wat je typt voor jou werkt, wie weet is iemand anders ermee geholpen!

  Hier gaan we dan met de motto's: "Trek het je niet aan" is een dwaze binnenkopper want je trekt het je sowieso aan. "Zet je erover" is te cru en niet zo evident. "Hoge bomen vangen veel wind" is misschien ook niet ideaal... Dus hou het simpel: blijf genieten van alle kansen die jullie krijgen en zolang je er zelf plezier aan beleeft, blog erop los!

  Als iemand erover valt dat jullie "veel krijgen", iedereen die de kans zou krijgen om dat soort dingen mee te pikken zou het zonder enige twijfel doen. Zeker met kinderen want dan heb je niet altijd de kans om alles te blijven/kunnen doen.

  Behalve jouw prachtige gezin ben je niemand iets verschuldigd, een blog is geen vraag-aanbod situatie :-) En ik vermoed dat alle reacties wel van mensen komen die nog steeds graag komen lezen, maar dat ze enkel 'eerlijk' wilden zijn, zelfs al kwetst het.

  Een blog blijft een beetje een 'soap-mysterie', omdat men foto's ziet en een blog leest denkt men dat men je kent en plaatsen mensen je binnen een bepaald kader. Wanneer je eruit springt of als personage iets doet wat hen niet aanstaat, dan wordt dat gemeld... Gewenst of ongewenst ;-) Je bent wie je bent, in realiteit, niet wie je lijkt op je blog. #noexcuses

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zag je foto's en had meteen zin om ook te gaan met mijn meisjes. Welke camping zijn jullie juist geweest? Want dit concept zouden ze super vinden. Enneuh, de huisdierendiscussie, héél herkenbaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik lees zelden de commentaren die volgen op een blogpost, maar nu ben ik wel eventjes gaan terugkijken naar de vorige post. Ik vind het (net als velen) spijtig dat je afgerekend wordt op enkele posts met reclame. Het is inderdaad jouw goed recht hierop in te gaan of niet, moest ik zulke mails krijgen, dan zou ik ook niet twijfelen... Ik heb ook al kortingscodes heel goed kunnen gebruiken die jij dan deelt met ons! Moest er nu toch een post bijzijn waarvan ik denk ' dat interesseert mij minder', dan sla je toch gewoon een keertje over... Het is toch niet zo dat jij alleen moet schrijven wat anderen willen lezen, dat wordt een onmogelijke zaak.
  Dus, ik blijf je zeker en vast met heel veel plezier volgen! Doe alsjeblieft gewoon verder, ik vind je posts nog altijd zalig!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik lees zelden de commentaren die volgen op een blogpost, maar nu ben ik wel eventjes gaan terugkijken naar de vorige post. Ik vind het (net als velen) spijtig dat je afgerekend wordt op enkele posts met reclame. Het is inderdaad jouw goed recht hierop in te gaan of niet, moest ik zulke mails krijgen, dan zou ik ook niet twijfelen... Ik heb ook al kortingscodes heel goed kunnen gebruiken die jij dan deelt met ons! Moest er nu toch een post bijzijn waarvan ik denk ' dat interesseert mij minder', dan sla je toch gewoon een keertje over... Het is toch niet zo dat jij alleen moet schrijven wat anderen willen lezen, dat wordt een onmogelijke zaak.
  Dus, ik blijf je zeker en vast met heel veel plezier volgen! Doe alsjeblieft gewoon verder, ik vind je posts nog altijd zalig!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het is jammer dat hoe eerlijker en transparanter je over die samenwerkingen bent, hoe meer je erop afgerekend wordt. Laat er je slaap alsjeblieft niet voor en blijf die mooie foto's en verhalen delen! Xx

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Farmcamps vonden onze kinderen ook geweldig (het was net zo een TOPvakantie als de ponyvakantie in Center Parcs), maar ik vind het eigenlijk best duur (vergelijkbaar met CP). Alles wat je extra wil moet je bijboeken. Bovendien was onze hangmat stuk op dat moment, maar werd deze niet vervangen. Dat had wel gemogen voor die prijs. Zelf zoek ik nu vooral naar minder dure vakanties die de kinderen ook TOP vinden. Dat hoeft niet duur te zijn.

  En wat je blog betreft. Het is jouw blog en jij beslist wat je ermee doet.
  Het is een erg positieve blog met mooie foto's en mensen bewonderen jou om verschillende redenen (ik ook). Man die de helft van de huistaken doet, mooie kindjes die dure (merk)kledij dragen, mooi ingericht huis, strak lijf en tijd en goesting om te sporten, heel veel uitstappen en reizen, een goed sociaal vangnet, ...
  Niet iedereen heeft dit of kan zich dit veroorloven.

  Veel vrouwen zouden dit misschien wel willen. Maar ze zouden niet weten hoe ! Want ze hebben zo geen man, niet genoeg vakantiedagen of geen geld voor al die dingen en 's avonds zijn ze gewoon te uitgeput om te gaan sporten.
  En dan krijg je veel dingen ook nog eens zomaar cadeau.
  Oké. Dat komt allemaal niet vanzelf. Je hebt een zeer druk leven en steekt veel energie in je blog maar wie zou daadwerkelijk willen ruilen uiteindelijk?
  Want niet iedereen wil zo een man of vindt die kleertjes mooi en sommigen (zoals ik)weten wat er bij komt kijken bij al die uitstappen en reisjes (hier hebben we ook nog letterlijk van de ene valies in de andere gestoken om weer te vertrekken, maar dat kan ik niet meer opbrengen omdat er andere prioriteiten zijn: rust, regelmaat en meer geld)

  Het lijkt zo ideaal. Mij lijkt het vooral erg vermoeiend en ik vind het straf dat je er ook nog telkens een blog aan kan wijten. Dat moet energie vragen. Zelf zou ik keihard afstevenen op een inzinking dan (die ik ook gehad heb om andere redenen dan een blog :-)).

  Hoe je het allemaal doet is een vraag die men mij ook dagelijks stelt (niet op mijn blog, maar in mijn omgeving), maar je doet dat gewoon !! Dan denk ik soms aan jou want in mijn ogen doe jij veel, veel meer dan ik. Al denk ik stiekem: ik zou weleens willen weten hoe ze haar huishouden runt of hoe de slaapkamers/badkamer erbij liggen (maar dan herinner ik me weer dat je de taken 50/50 deelt met je man en mijn man niets doet haha).
  Zelf word ik heel ongemakkelijk wanneer iemand zegt: 'petje af' of zo van die dingen, maar ook zegt men weleens 'Jij liever dan ik!'.
  Jij bent ook maar een gewone moeder die het leuk wilt hebben met haar kinderen net zoals zovelen vrouwen.

  Misschien zou het goed doen voor anderen om te zien dat jouw kindjes ook ziek kunnen zijn of ook een beugel moeten of dat ze eens jouw weekschema zien of zien hoe jij je huishouden runt. Maar dat beslis alleen jijzelf. Niemand hoeft te zeggen waar jij over zou moeten bloggen.
  Men moet alleen in het achterhoofd houden dat de werkelijkheid net even anders is (dat is bij mij ook zo: over sommige zaken wordt NIET geschreven).

  En zolang je blog geen complete advertentie wordt zoals die van Griet Vanhees (mumoftheworld) blijf ik bij jou lezen.
  En op de links klik ik dus niet meer. Keuze is gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ben een actieve lurker bij je maar wil nu toch even reageren. Blijf zo doorgaan want wat er voorbij komt past echt bij je en is geen 'reclame-praatje'. Ik vind het zo jammer dat mensen zo eindeloos kunnen zeuren terwijl ze zelf andere keuzes maken, prima maar het is leven en laten leven.
  Als ik soms zie wat voor simpele dingen mensen durven vragen (en dan een antwoord verwachten) dan denk ik vaak zoek eerst zelf even via google! Als je iets graag wilt dan mag je er best een beetje moeite voor doen.
  Zelf hebben we ook 5 kids maar leven we totaal anders omdat ik ivm de gezondheid van 2 van onze kids ben gestopt met werken en we inderdaad lang niet alles kunnen wat we graag zouden willen. Zielig? Absoluut niet!! Er zijn zoveel simpele dingen te bedenken die (bijna) niks kosten en geluk en liefde zit niet in geld, dure auto's, kleding enz.
  En wat die schoenen betreft: hier hebben de kids hele brede voeten en een hoge wreef dus ik 'moet' ook altijd vroeg schoenen kopen anders is er simpelweg niets meer te krijgen wat ze passen. En dan heb ik het niet over wel of niet leuk maar over pasvorm helaas.....

  Het sleutelwoord: leven en laten leven en wees tevreden!!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Awel, ik moet eerlijk toegeven dat ik me er ook een tijdje aan stoorde. Autobanden, familievakanties zonder kinderen, eerlijk? Ik heb toen ooit een keer gereageerd om dan te besluiten dat ik jouw blog uit mijn leeslijst zou gooien. Maar ik kreeg het niet over mijn hart. Ik lees dus nog mee, als silent reader, maar ik geniet. Als de post qua inhoud mij stoort, klik ik weg of kijk ik enkel naar de foto’s. Want de foto’s, die zijn altijd om van te genieten. Als men jou volgt op Instagram, dan wordt het duidelijk dat je niet enkel blogt omwille van de sponsors.
  Als ik dan lees dat je even dacht aan stoppen, dan had ik zoiets van ‘oh wait, dit kan absoluut niet de bedoeling zijn!’. Ik denk dat er in de blogwereld ook heel wat afgunst de ronde doet, over populaire blogs en blogs met sponsors. Als je enkele keren op reis kan omwille van een sponsor, dan is dat heel schoon. Maar dat moet piekt in de ogen van zij die zwak van hart zijn, denk ik dan. Niemand is verplicht om te blijven lezen, net zoals ik dat niet was.
  Een van de eerste lessen die ik kreeg, was dat jouw blog de inhoud kreeg waarover je zelf besliste. Niemand anders. Jouw blog is één van de familieblogs die het leven afschildert zoals het is. Ik smul van je foto’s omdat ze zo echt zijn en niet doodgestyleerd (in goede kwaliteit!). Je bent een werkende moeder (voltijds he?), met een gezin om U tegen te zeggen, een lijntje om jaloers op te zijn, een vriendenkring om te onderhouden en een blog. En ik geloof echt dat je in die blog meer tijd steekt dan wij ooit zouden kunnen weten. En dat je geen sponsorgeile vrouw bent maar verdomme een van de topwijven uit blogland. En als ge dan nog eens op familievakantie zonder kinderen gaat, dan hoop ik u dat ge u nekeer goed laat gaan en ontspant alsof uw leven ervan af hangt. En ik ga dan geen silly comment meer posten maar denken ‘gesponsord of niet, ze verdient dat’.
  PS: Gendergelijkheid binnen het gezin? Fan! Het gesponsorde tripje naar Friesland? Fan! De papa van vijf die een stukje schreef? Fan! Brusselse shoppingroute? Op mijn wishlist! Keep it going, girlie!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ze zijn gewoon vet jaloers! Gewoon doorgaan hoor, er zijn genoeg mensen die jou geweldig vinden zoals ik! Je bent inspirerend en superleuk om te volgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Niets van aantrekken... Het is een verdienste voor al dat harde werk, toch?????? Als jij er uren insteekt en je dan eens hier en daar een paar schoenen mag kiezen... Dan is dat toch eerlijk verdiend? XXXXXX

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vind ik ook
   Niks van aantrekken mama. Ik wil blijven lezen!!

   Verwijderen
 13. Trek je alsjeblieft niks aan van de negatieve commentaren! De meeste komen enkel voort uit jaloezie. Je mag er trots op zijn dat zoveel sponsors met jou willen samenwerken, het is een teken dat je super goed bezig bent. En je hebt groot gelijk dat je daarvan profiteert, zou ik ook doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Met veel plezier lees ik altijd al je blogs! Ik vind het erg knap hoe je dat klaar speelt als fulltime werkende mama met 5 kinderen! En papa van 5 ook niet te vergeten! Ga vooral zo door!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hier beginnen die "nemen we een huisdier"-discussies ook al, misschien zo'n weekendje in het achterhoofd houden, 't ziet er in elk geval erg leuk uit!

  Goh, niemand is verplicht je blog te volgen/lezen... uiteindelijk vind ik dat je altijd erg duidelijk bent wanneer het om een samenwerking gaat, wat lang niet bij iedereen zo is. En de persoonlijke touch blijft toch overheersen, in gesponsorde en niet gesponsorde posts. En natuurlijk zal het wel leuk zijn als je bepaalde dingen kan krijgen of doen zonder daar voor te moeten betalen (al moet je natuurlijk wel zorgen voor goede foto's en tekst binnen een bepaalde termijn), maar goed, dat is jouw verdienste... iets wat je opgebouwd hebt.

  Ik kan ook jaloers zijn op vrienden die een bouwgrond en huis cadeau krijgen van hun ouders en jaarlijks op vakantie mogen op kosten van diezelfde ouders... maar wat schiet ik daarmee op?

  Ik doe mijn eigen ding, ben tevreden met wat ik heb, en als ik eens een kans krijg hoop ik dat anderen me dat ook gunnen... jaloezie is een akelig beestje...

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik schrok al...maar gelukkig je gaat door met bloggen...laat je niet gek maken door die paar jaloerse opmerkingen...want dat is het...jaloersheid.
  Iedereen zou die kans pakken om met bedrijven te mogen samenwerken, ook in de interieurwereld zijn er blogs die gesponserd worden, en het wordt met beide handen aangepakt.

  Ik had al verschillende foto's op IG gezien, die met je kinderen in hooi zijn zo leuk.
  Fijne dag nog,
  Inge

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Dag Anne,

  ik reageer hier doorgaans niet. Ik bekeek met grote glimlach de foto's van jouw mooie gezin, zoals meestal en las dan met enige verbazing de lange disclaimer onder je post...ging met meer nieuwsgierigheid naar de vorige post de comments lezen en nu spookt dit alles al even door mijn hoofd. Moet ik hier nu op reageren of niet? Heeft een extra comment nog toegevoegde waarde.

  'k doe het toch maar, omdat ik het erg vind dat je zo geraakt ben door de commentaar die je kreeg op je blog. 'k zou je willen zeggen "trek het je niet aan", maar 'k weet dat waar je je hart en ziel insteekt, dat dat niet zo simpel is. Zoiets raakt je nu eenmaal wel, we zijn geen robots.
  Ik hoop vooral dat je doorgaat met bloggen omdat je het zo graag doet zoals je zelf schrijft. Dat is toch het allerbelangrijkste! En de mening van die fantastische mensen die je omringen ! Dat weegt veel meer op dan die (on)bekende lezers die een mening delen.

  Maar laat me misschien als onbekende lezer die meningen ook wat in een context plaatsen en rationaliseren. Wij komen hier lezen omdat we hier op je blog zaken vinden die wij ook leuk vinden: we herkennen ons misschien in het moederschap, we zien graag foto's van jouw lachende kinderen, ... Iedereen heeft wel een andere motivatie om hier te zijn. Het lezen van product/service aanbevelingen kan daar wel of niet onder vallen. Niet elk van je posts zal ons evenveel aanspreken, maar dat is ok, zolang het aantal posts dat ons aanspreekt groter is dan het omgekeerde.

  Ik vermoed wel dat het eigen is aan ons allemaal om a) bij gesponsorde posts wat achterdochtig te zijn. We kunnen je wel proberen inschatten en je komt heel authentiek over, dus ik ga er wel vanuit dat je feedback in posts correct en eerlijk is. Maar 100% weet je dat niet, want uiteindelijk ken ik je niet echt. Ik geloof je vrij dat je heel veel aanbiedingen afslaat, maar dat zien we als lezer wel niet. Dus da's iets dat je misschien moet beseffen, dat samenwerkingen , hoe goed bedoeld ook, met wat achterdocht gelezen worden. b) Samenwerkingen zullen bij sommige mensen ook op wat jaloesie stuiten. Ik ga ook toegeven dat sommige posts me compleet gestolen kunnen worden, maar dat ik af en toe op een blog een samenmerking merk en toch even een steekje voel "waarom krijg ik die aanbieding niet?" c) Lezers een evenwicht zoeken in je blog zoals ik hierboven al aangaf, en misschien is voor een deel van de lezers die hier komt het evenwicht een beetje zoek. Als je nagaat onder hoeveel posts de laatste maand een samenwerking (heel eerlijk en transparant!!) vermeld staat en waar niet....voor sommigen was het misschien teveel.
  'k heb deze week een blog van een voor jou bevriende blogmama uit mijn feed gegooid omdat daar voor mij het evenwicht compleet zoek was en ik niet meer de redenen vond de laatste maanden waarom ik haar ooit was beginnen lezen. C'est la vie.

  Je zal dus nooit voor al je lezers kunnen "goed" doen de hele tijd. En ik denk dat je daar niet moet naar streven. Ga vooral na waarom jij bloggen zo fijn vindt, en zorg dat je het daarom blijft doen. Ook al stoot je misschien een deel van je lezerspubliek daarmee af. Jammer genoeg gebeurt dat soms met kwetsende commentaar en dat valt te betreuren. Maar beschouw die enkel als rationele feedback over een disconnect tussen enkele lezers en jouw blog, niet als kritiek op jouw persoon of gezin zelf.
  Kom jij nog regelmatig eens een leuke aanbieding tegen die bij jou en jouw gezin past: doe die dan maar zeker.
  Zelf vermoed ik dat ik meer lezers op mijn blog zou krijgen als ik zou ophouden met in slecht , vaak onsamenhangend Engels een soort dagboek bij te houden met te weinig variatie (maar teveel om nicheblog te zijn). Maar 'k heb gewoon geen zin om aanpassingen te doen. 't is mijn blog en ik doe het op die manier. En zo moet jij bloggen hoe het jouw manier is. En vooral doordoen !! En het niet aan je hartje laten komen, hoe moeilijk dat ook is.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hoi Anne,

  Ik lees heel vaak je blog, woon in de buurt en haal er voor mijn gezin inspiratie uit vooral dan naar uitstapjes toe en het vinden van leuke plekjes.
  Ik zou terecht fier zijn op het feit dat je zoveel aanbiedingen krijgt want dat heb je maar verkregen door er hard voor te werken, een fijne blog te schrijven en inspirerend te werken voor velen. Tussen die velen zitten natuurlijk allerlei soorten mensen met verschillende meningen. Onthou dat het voor velen heel moeilijk is om complimenten te geven en blij te zijn voor anderen. Reageren doe ik bijna nooit en ik ben zeker niet de enige die je blog leest om te ontspannen met een smile op mijn gezicht.
  Geniet van de aanbiedingen, kies er de leukste uit, geniet er samen met je gezin van en dan kunnen ook wij er veel inspiratie uithalen !

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Blijf vooral jezelf in je blogjes, en volg altijd je eigen gevoel!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Toch even melden dat ik helemaal niet jaloers ben, dat ik hier niemand wilde kwetsen! Ik moet misschien eens naar de sponsors zelf sturen : zoveel kindjes die nooit eens naar de film kunnen, speelgoed krijgen (terwijl onze kinderen dat wel hebben). Maar die ouders kunnen natuurlijk geen reclame maken op een blog. Dat is alles wat ik even kwijt wou. Ik kom hier nog altijd graag lezen, hoor! En knap wat je doet als 'mama van vijf'.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wat een speciale wereld is het hier... Ik ben geen fervente bloglezer dus misschien ben ik niet helemaal geplaatst om hier iets te schrijven en toch doe ik het, want ik krijg bijna medelijden met de mensen die het gewaagd hebben om zich te ergeren aan de sponsoring, wat een lading krijgen zij nu niet over zich heen? Mij lijkt wat over hen geschreven wordt kwetsender dan de genuanceerde mening die zij formuleerden, er was immers ergernis over de sponsoring, maar tegelijkertijd veel lof over jou en je gezin, ik vond het best mooi in evenwicht. Ik begreep hun ergernis over de sponsoring wel, niet omdat ik jaloers ben, zoals hier zo vaak gesteld werd, maar omdat ik me niet graag laat beïnvloeden door reclame. Want die sponsoring is er natuurlijk niet zomaar voor jou, die is bedoeld voor ons, de lezers van je blog. Het is de bedoeling dat jouw tekst en foto's ons ertoe aanzetten om ook schoenen aan te kopen in die hippe winkel, of ook te gaan logeren in die leuk uitziende boerderij. En ja, als een aantrekkelijke titel van jou me lokt naar een stukje van jou en ik lees op het einde dat ik een dosis reclame heb binnen gekregen vind ik dat ook niet zo fijn, dan voel ik me zelfs een beetje bedot en erger ik me ook even. Ik denk dat dat wel mag. Jij hebt het volste recht om te schrijven wat je schrijft, en om aan te nemen wat je aangeboden krijgt, het is je gegund, van harte zelfs, en het is ook het volste recht van mensen om daar als lezer wat bij te voelen, eveneens van harte. Zullen we elkaar de ruimte laten om te doen en te voelen wat we willen? We leven in een land waar dat allemaal kan, laat ons daar blij om zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wat een leuke plaats om te verblijven!! Daarmee zou ik bij mijn dochter wel scoren. Al zullen we een jaartje moeten wachten, aangezien we voor het begin van het nieuwe schooljaar staan ;). En ivm die kleine lettertjes. Ik vind het ongelooflijk wat jullie allemaal voor elkaar krijgen. Ik lees je blog ook super graag. Is het niet voor de foto's dan is het wel voor de leuke ideetjes. En wie ergens tijd insteekt verdient het dan ook wel om daar voordelen uit te halen! Is dat niet een beetje met alles zo? In ieder geval, doe zo voort en neem elk voordeel met twee pollekes aan!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik onderschrijf geheel wat Elke hier vlak boven mij schrijft. Het punt wat sommigen trachten te maken betreft volgens mij niet dat ze het mamavanvijf misgunnen dat zij met haar gezin allerlei leuke dingen heeft of kan doen (ik volg deze blog al lang, en volgens mij deed het gezin van mamavanvijf ook voor 'de sponsoring' al hartstikke veel leuke dingen en droegen haar kinderen mooie kleding), het gaat erom dat sommigen van ons het jammer vinden dat 'de commercie' het tot op zekere hoogte over gaat nemen van de vrije, objectieve en onafhankelijke uitingen. Dit is altijd een grijs gebied/dunne lijn/glijdende schaal natuurlijk: het lijkt (en is tot op zekere hoogte ook) heel 'onschuldig' om samenwerkingen aan te gaan die dicht bij je eigen voorkeuren liggen, om cadeaus aan te nemen die je anders misschien wel zelf gekocht zou hebben. In zekere zin blijf je dan heel dicht bij jezelf, en is er geen probleem.
  Of toch wel? Want wat doe je als die mooie schoenen die je gekregen hebt kwalitatief toch eigenlijk niet zo goed blijken te zijn, of wanneer de vakantie van de organisatie met wie je een samenwerking aan bent gegaan op bepaalde punten echt tegenviel? Kun je dan nog objectief je mening geven, of gebiedt de samenwerking (en misschien gewoon wel simpelweg je beleefdheid/dankbaarheid voor het gratis gekregen product) je dan om dat toch maar voor je te houden?

  Ik houd zelf wanneer ik blogs lees van een bepaalde eerlijkheid/diepgang (en dan bedoel ik zeker niet dat posts zwaar filosofisch zouden moeten te zijn, maar wel dat ik het gevoel heb dat ze door een echt persoon geschreven zijn en niet door een promo-bureau), en hoewel ik de redenen om samenwerkingen/sponsoring etc aan te gaan goed kan begrijpen, vind ik het de blogs die steeds verder die weg op gaan meestal niet ten goede komen. Ik heb er zelf in het verleden ook mee geworsteld en weet dat het soms een lastige afweging is, want bloggen is voornamelijk 'liefdewerk oud papier', er gaat veel tijden werk in zitten, het is fijn om op een leuke manier 'beloond' te worden etc.
  Uiteindelijk is het geheel aan jou, mamavanvijf, hoe je hiermee omgaat. Hoe wil jij dat jouw blog zich ontwikkelt, waar voel jij je goed bij binnen dit krachtenveld? Dat kun je uiteindelijk alleen voor jezelf beslissen, en ik denk dat je daarin de keuzes die bij jou passen al gemaakt hebt. En dat is uiteraard je goed recht.

  Ik vind het alleen wel wat naief wanneer ik (zoals wel vaker in dit soort discussies op blogs, valt me op) voornamelijk veel reacties zie in de trant van 'Geniet er toch lekker van, ze zijn gewoon jaloers!', omdat ik denk dat dit soort discussies wel raken aan wezenlijke onderwerpen: integriteit, de 'vercommercialisering' van datgene wat we als persoonlijk/echt beschouwen, en de wens om een bepaald domein van ons leven vrij van reclame/beïnvloeding/commercie te houden. Dat alles afdoen als 'jaloers gekrakeel' is naar mijn idee wel een erge simplificatie van de wezenlijke vragen die dit onderwerp oproept.

  Terug naar mamavanvijf: zoals waarschijnlijk iedereen die hier komt ben ik hier omdat ik je stukjes met plezier en bewondering lees. Als er kritiek is moet je die misschien tot op zekere hoogte ook zo interpreteren: mensen komen hier omdat ze jou als 'echt bloggend persoon' leuk en interessant vinden, en ze zijn bang het contact met die echte persoon (voor zover je dat als lezer van een blog hebt natuurlijk ;-)) te verliezen doordat andere belangen misschien de overhand dreigen te gaan nemen. In feite zou je de kritische vragen dus vooral ook moeten lezen als een wens om 'de echte mamavanvijf' niet kwijt te raken ten gunste van iemand uit een reclamefolder.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Hey lieve mama van vijf,
  tussen al deze negatieve, maar ook positieve berichtjes zal ik wellicht al één van de zovele zijn. Ik ben een meisje van 16, oei wat doet die nu op een mamablog? Wel ik vind het hééérlijk om te zien hoe je kinderen het naar hun zin hebben, hoe jullie leven, wat voor een band je kinderen hebben,.. Ik ben zelf opgegroeid in een gezin van 6, of ja ik ben aan het opgroeien in een gezin van 6, zonder mama van 6.. Die hebben we 2 jaar geleden moeten afgeven maar ze was minstens even straf als jou! Nogmaals: ik vind het dus heerlijk om te zien hoe het er bij jullie aan toegaat! En ja, je bent een voorbeeld voor me, wat hoop ik ontzettend hard dat ik later ook een groot gezin zal hebben en ze er net zo vrolijk zullen uitzien als die van jou! Gesponsord of niet ;) Ik stoor me er zeker niet aan, ik vind het juist fijn om al de tips en reviews te lezen, fijn dat jullie met jullie gezin zoveel kunnen doen/meemaken koester de tijd dat jullie deze dingen samen kunnen doen! Tot de kinderen in de pubertijd belanden en niet meer op de foto willen, of liever gaan feesten dan naar een paardenkamp te gaan! ;) En oh wat vind ik het ook zo ontzettend fijn om te zien hoe ook papa van vijf zo bezig is met het gezin! en instagram! ;) Doe vooral waar jullie zelf plezier in hebben en gelukkig van worden, ookal worden andere mensen daar misschien niet gelukkig van, so what! Geniet, geniet, geniet! x

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Hey mama van vijf!
  Ik ben - in tegenstelling tot de meeste andere lezeressen hier - geen mama, maar een meisje van 21. Ik volg jouw blog al een tijdje (uit nieuwsgierigheid en fascinatie ook) en door jou heb ik immens veel zin om later (binnen elke jaren) ook een groot gezin te stichten! Jouw blog laat mij elke keer weer glimlachen en de foto's zijn altijd leuk om naar te kijken (wat een mooie kindjes hebben jullie trouwens, moest je ooit een babysit zoeken :D). Dat is volgens mij het belangrijkste: gesponsord of niet, ik geniet telkens weer van jouw geweldige artikels! Ik ben dan ook van mening dat het niemand schaadt om wat 'reclame' te maken, in de vorm van een gesponsorde post. Krijgen we via Facebook, Instagram, Twitter dat ook allemaal niet? En geen haan die ernaar kraait... Bovendien is het op jouw blog enkel 'reclame' waar jij zelf ook helemaal achterstaat en die je zelf uitgetest hebt, en dat is net wat ik zo mooi vind! Ik las met plezier en zal met plezier blijven lezen. Keep up the good work!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Ik vond deze maand de blogpost van 20 augustus de allerleukste... zegt dat genoeg? En Nina en Elke hierboven, jullie hebben het mooi verwoord. Ik blijf wel komen lezen (zeker!) maar hoop wel op meer authentieke posts zoals die van Barbapapa. Wat een gezelligheid was dat! Mooie start morgen aan de kindjes! Een prachtig schooljaar voor alle vijf!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. O wat zou het jammer zijn als je niet meer zou bloggen. Ik oma van een 2jarig ventje en een tweede op komst en jij die even oud bent als mijn dochter ik leer van jou.
  Jullie geven aan (al dan niet met sponsors) dat er veel mogelijk is. Het doet mij stappen ondernemen als kleinkind meenemen op de scootmobiel, weer proberen te fietsen en met mijn beperkte energie mijn oppasdagen tot een feest te maken.
  Dus niet stoppen! Sponsoring is zelfs bij sport een levens ader, dus waarom niet bij een blog.
  Blijf schrijven, en genieten dan geniet ik mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. O wat zou het jammer zijn als je niet meer zou bloggen. Ik oma van een 2jarig ventje en een tweede op komst en jij die even oud bent als mijn dochter ik leer van jou.
  Jullie geven aan (al dan niet met sponsors) dat er veel mogelijk is. Het doet mij stappen ondernemen als kleinkind meenemen op de scootmobiel, weer proberen te fietsen en met mijn beperkte energie mijn oppasdagen tot een feest te maken.
  Dus niet stoppen! Sponsoring is zelfs bij sport een levens ader, dus waarom niet bij een blog.
  Blijf schrijven, en genieten dan geniet ik mee.

  BeantwoordenVerwijderen