maandag 21 november 2016

5 tips voor een lekkere kaas- en charcuterieplank


Heerlijk eenvoudig. Want meer dan lekkere producten kopen, beetje stylen en serveren moet je niet doen als je een kaas en charcuterieplank op tafel wilt zetten. Ik vind het altijd wel leuk om zo'n plankje in een bepaald thema te serveren. En aangezien ik het geluk heb dat er elke zaterdag een markt is in Vilvoorde met een bangelijk goed Italiaans en Spaans kraam is het thema snel gevonden: een kaas en charcuterieplankje met zuiderse touch. Olijven, zongedroogde tomaten, druiven, manchego kaas, pecorino, pancetta, serrano hesp,...de mogelijkheden zijn eindeloos en als je kwaliteitsproducten koopt zijn ze stuk voor stuk een streling voor de tong...een aanrader voor relaxte middaglunches of avondjes doorzakken met vrienden of familie.

Hieronder mijn 5 tips bij het samenstellen van een kaas-en charcuterieplank

1. Kies een thema

Zoals ik al zei vind ik het leuker om de producten in een bepaald thema te kiezen. Een zuiders plankje kan een optie zijn maar ook een Frans, Engels, Zwitsers of Belgisch plankje of waarom niet je selectie op kleur maken en gaan voor een wit plankje?

2. De plank  

Het rustieke van een kaas en charcuterieschotel komt veel sterker uit als je de juiste plank kiest. Ruw hout doet het altijd goed maar ook marmer kan een optie zijn. 

3.  De Styling

Als je kwalitatieve kazen en vlees koopt moet je voor de rest niet veel doen dus heb je misschien net iets meer tijd voor de styling van je schotel. Het is altijd leuk om in je thema te blijven met je styling maar durf gerust verder te gaan dan enkel de traditionele druiven en noten. Rocquettesla, gedroogde tomaten, olijven, hummus, vijgen, chutney zijn allemaal lekkere opties om je schotel te vervolledigen. 

4. Serveren

Elke kaasboer zal het je beamen. Kazen die net uit de frigo komen smaken niet zo vol als wanneer ze op kamertemperatuur worden geserveerd. Maar wist je dat dit ook geldt voor serranohesp?

5. Wijn

Ik durf helemaal niet pretenderen dat ik iets van wijnen ken. Maar gelukkig bestaan er meer dan genoeg apps die je helpen je keuze te maken. Maar de ongeschreven wet dat kazen en wijnen uit dezelfde gebieden goed combineren heeft mij nog geen windeieren gelegd en is nog zo gemakkelijk.

Succes en smakelijk!


3 opmerkingen:

 1. Wat een leuk idee en wat ziet het er heerlijk uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En ook belangrijk: goed brood, liefst verschillende soorten. Nou ja, da's mijn mening dan. Lekker!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In de Auvergne wonen helpt ook :-)
  Heerlijke kazen en charcuterie à volonté,met heerlijke crudités en vinaigrette ... dit is dus héél dikwijls onze belgisch-franse manier van eten !
  Bon appétit !!

  BeantwoordenVerwijderen