woensdag 16 november 2016

Een groot gezin: niet meer van deze tijd?


Vijf??? Heb jij echt vijf kinderen??? Allemaal van jou??? Je wil niet weten hoe vaak ik deze opmerkingen heb gekregen de laatste zes jaar. Mensen die mij niet kennen en mij ontmoeten op plekken waar mijn kinderen er niet bijzijn moet ik soms via foto's bewijzen dat ik echt vijf kinderen heb. Alsof kiezen voor vijf kinderen niet meer van deze tijd is...Je zou het bijna geloven als je ziet welke maatregelen de overheid neemt de dag van vandaag. Als groot gezin kom je er bekaaid van af...kinderbijslag dat een duik naar beneden gaat nemen als je voor meer dan drie kinderen kiest, opvang dat duurder wordt, work/life balans dat op de helling komt te staan...je zou voor minder je verlangen naar een groot gezin onder de mat schuiven. En toch....ik krijg regelmatig mailtjes met vragen van lezers die twijfelen om toch voor dat grote gezin te gaan en daarom ben zo vrij om even een paar dooddoeners te counteren.

1. Plaatstekort

Het lijkt logisch dat zeven personen meer plaats innemen dan vier of vijf. Maar geen idee waar het idee vandaan is gekomen dat kinderen enkel een gelukkige jeugd kunnen hebben als ze een eigen kamer hebben. Mijn twee oudsten slapen samen omdat dit nu het beste uitkomt maar niets weerhoudt mij ervan om binnen een paar jaar te switchen. En ja, ze maken ruzie en roepen dat ze een eigen kamer willen om daarna samen uren te knutselen en met twee in bed te kruipen om samen woordspelletjes te spelen terwijl ze eigenlijk al lang moesten slapen.

2. De was en de plas

Ook hier is er een significant verschil in hoeveelheid ten opzichte van de tijd toen mijn huishouden maar uit 4 personen bestond. Anderzijds...ik kan het amper geloven maar er was een tijd dat ik alles streek, keukenhanddoeken, onderlakens, joggingbroeken,...Tijdtekort heeft mij gedwongen om hier zwaar in te cutten en nu zie ik dat ongestreken onderbroeken even lekker zitten dan gestreken exemplaren :-). De tijd dat ik de kinderen elke dag een nieuwe outfit gaf ligt ook al een hele tijd tijd achter mij en de lat ligt op dat vlak ondertussen een goeie meter lager...zolang het toonbaar is doen de kinderen hun kleren verder aan. Punt. Met de tijdswinst die dit heeft opgeleverd durf ik ondertussen terug te concurreren met sommige kleinere gezinnen.

3. Koken tegen de sterren op

Zeven monden voeden...dat moeten toch ongelooflijke hoeveelheden eten zijn en veel werk zijn om dat klaar te maken...Ook daar kan ik jullie geruststellen. Tenzij jullie elke dag aardappelen maken kost het niet zo veel meer tijd om eten te maken voor zeven dan voor vier of vijf. Beter nog, er zijn zelfs voordelen. Grotere hoeveelheden zijn vaak goedkoper in de supermarkt en anderzijds zal je merken dat je veel minder moet weggooien. We love pompoenen, boerenkolen, watermeloenen,...

4. Tijd

Het grote struikelblok volgens mij. Spijtig genoeg krijg je niet per kind dat je op de wereld zet meer uren in één dag :-). Maar ook hier zijn er voordelen. Waar ik vroeger als moeder van eentje of twee veel meer focus had op elk afzonderlijk moet ik nu mijn aandacht verdelen. Positieve is dat kinderen ruimte krijgen om dingen zelf uit te proberen aangezien ik geen ogen op mijn rug heb. Soms met heel verrassende resultaten...kinderen die ineens kunnen fietsen, check, kinderen die plots hun veters kunnen knopen, check, kinderen die alleen hun zwemzakken klaarmaken, check, kinderen die problemen eerst zelf proberen op te lossen, check. En inderdaad, je krijgt geen extra tijd cadeau...maar anderzijds...de tijd die je uitspaart omdat je kinderen als vanzelf zelfstandig worden, die win je wel terug.

5. Geld

Beetje gevaarlijk onderwerp aangezien het voor iedereen heel persoonlijk is. Mijn ervaring is dat je met een beetje creativiteit best heel wat issues kunt oplossen. Waar ik vooral naartoe wil is dat vijf kinderen niet evenveel kosten dan vijf maal één kind. Je kan namelijk veel hergebruiken van hetgeen je hebt. Kledij kan je doorgeven, speelgoed wordt gedeeld, grote verpakkingen in de supermarkt zijn goedkoper dan kleine potjes, boeken komen van de bib en of je licht nu brandt voor vier of zeven personen maakt weinig verschil. Ook word je zelf kritischer wat je echt nodig hebt. Kinderen hebben niet elk jaar een nieuwe boekentas nodig of moeten niet per se naar de kapper. En dat maakt dat je misschien een beetje meer moet rekenen enerzijds, anderzijds word je hierdoor een bewustere, kritischere consument. En ik denk dat dit op het einde van de rit alleen maar een voordeel is.

6. Gezelligheid en liefde

Is het daar niet waar het allemaal om draait? De dag dat ik ons Fee in mijn handen hield en besefte dat ik vanaf dan mama was van een groot gezin voelde ik mij ongelooflijk trots en rijk. En voelde ik ongelooflijke kracht vanuit mijzef uitgaan dat het ons ging lukken om vijf kinderen groot te brengen en te laten opgroeien tot zelfbewuste, kritische, progressieve en openminded volwassenen. Maar ik ben er mij evenzeer van bewust dat dit met vallen en opstaan zal zijn...en dat is ok...want is het niet daar waar we het meest van leren? Sometimes you win...sometimes you learn....ook als je vijf kinderen grootbrengt.

Met andere woorden, moest je überhaupt goesting hebben om voor dat groot gezin te gaan...met een beetje creativiteit en gezond verstand lukt het vast wel. Als het hier lukt dan lukt het vast en zeker bij jullie ook.

35 opmerkingen:

 1. Oh zo graag gelezen! Ben ook zo dankbaar dat Patrick dankzij jullie mooie gezin overtuigd is om voor een groter gezin!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij wonen met 6 in een klein rijhuisje en slapen op twee slaapkamers (ooit komt die derde wel in orde op zolder). Zelfs dat lukt prima en daar is zelfs iedereen heel tevreden mee. Wij hebben een kind minder maar ik ken alle opmerkingen.

  Handen vol? Nee hoor, een hart vol liefde, plezier en geluk. Dankjewel voor je heel herkenbare post!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik ben ook nog iedere dag zielsgelukkig met mijn grote gezin. Ja het is pittig, ja het is druk en ja het kost geld, maar man, wat een liefde, wat een warmte en wat een gezelligheid krijg je er voor terug! grtjs Annelore

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een ontzettend leuk, maar ook waar stukje! Zelf kom ik ook uit een gezin van 5 en wij hebben precies dezelfde samenstelling (4 meisjes en 1 jongen). Uit benieuwdheid, wie is eigenlijk eerder geboren Ella of Lucas? Het grappige vroeger vond ik altijd, dat ik altijd een speelkameraadje had en misschien werd er bij ons ook veel doorgegeven wat betreft kleding, mijn moeder heeft ons nooit opzettelijk voor gek laten lopen (ze bedoelde het vast goed, maar de mode van toen ligt mij niet zo ;)) Al moet ik zeggen dat wij met 14 jaar verschil ook wel ver uit elkaar liggen hoor, maar ja ik heb er zelf nooit last van gehad al mijn ouders dat vast wel hebben gehad met ruim 14 jaar lang in ieder geval wel één puber in huis..
  Juist leuk dat er ook nu nog grote gezinnen zijn! :D

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier reageren de mensen ook met grote ogen en vraagtekens op ons grote gezin... Daarom vind ik jouw blog heel herkenbaar. Heb jij ook vaak het gevoel dat je jezelf moet verdedigen tov al die vooroordelen? Daarom dat je ook dit blog schrijft. Ik heb graag de drukte rondom mij. En de warmte die in voel al we 's avonds allemaal de sofa opkruipen... Of al die kusjes voor het slapengaan... "Mama, jij bent de liefste mama!" Daar smelt mijn hartje van...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi stuk! Ik kom ook uit een gezin van vijf meisjes. Papa had niet veel te zeggen met zes vrouwen in huis :). Ik vond het zalig!!! We lagen ook per twee op een kamer en dan nog kropen we soms samen in een bed. Wanneer we ergens naartoe gingen dan zag je de mensen ons tellen waarop ons moeder dan zei: ja het zijn er vijf!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi geschreven. Herkenbaar ook! Wij krijgen ook regelmatig de vraag of onze 4 zonen (vijfde onderweg) allemaal van ons zijn. Ja! dat is zo!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij zijn met 8 kinderen thuis (ook allemaal van dezelfde mama en papa, want ja die opmerking krijgen we ook vaak) en het is echt een hele leuke boel om in op te groeien. Ik heb nooit het gevoel gehad iets te kort gekregen te hebben :) En nu ben ik zelf aan mijn gezin begonnen, momenteel kan het tweede kindje elk moment geboren worden en mijn man en ik willen ook graag een groot gezin :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. helemaal eens met je blog post ! hier werkt het net zo, kleertjes worden (met kritische blik wel) doorgegeven, het is idd geen uur langer schillen aan 4 extra mondjes (wij hebben 6 kids). en ik plooi ook was dat het een lieve lust is , strijken doen we voor de hoogstnoodzakelijke dingen. nog 1 aanvulling misschien: vragen ze dan ook niet direct erbij hoe het komt dat je nog zo slank bent? precies of je moet gigantisch zijn als je 5 of 6 kids hebt :-)
  groeten Annelies

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Knap hoor en volgens mij is het heerlijk gezellig bij jullie. Ik ben ook absoluut van mening dat kleding en speelgoed best gedeeld mag worden. Het omgekeerde is trouwens ook waar. Wij willen juist maar één kindje en daar krijg ik ook soms hele verbaasde reacties op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Idem! Hier ook maar 1 kindje en de reacties die je daar op krijgt! Verschrikkelijk toch?

   Verwijderen
 11. Zo herkenbaar. Al lopen hier slechts 4 (!!) kinderen rond i.p.v. 5. Het is vaak behoorlijk heavy (zeker als de man weer eens aan de andere kant van de wereld zit). Maar ik zou het voor geen goud willen missen ...
  Hier slapen ze trouwens met z'n vieren in één kamer. Er staan dus nog 2 kamers ;-) leeg ....

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Komt die vraag of ze allemaal van jou zijn er ook niet deels omdat ze weten dat je fulltime werkt? Want het is gewoon indrukwekkend, om zo'n groter gezin te hebben en toch nog fulltime te werken. Mijn mama heeft 8 broers en zussen, maar mijn oma werkte niet (of toch niet fulltime), want het was normaal dat de vrouw voor de kinderen zorgde, dus die vraag zal toen niet zo vaak gesteld geweest zijn, vermoed ik. Hoe dan ook: chapeau! En ook: ik kan het alleen maar toejuichen dat je een bewustere, kritischere consument bent geworden dankzij je kinderen! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wij hebben ook 5 kinderen allemaal het huis uit al. Het heerlijke is nu te zien hoe ze op elkaar kunnen terug vallen met babysitten en dergelijke. Ook als er eentje zorgen heeft weet die meteen dat ze terug kunnen vallen op hun zussen of broer.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. herkenbaar! soms zagen we mensen tellen, een, twee, drie,...negen???
  Soms staken we de negen vingers op.
  Negen? van de zelfde man?? Hoe doe je dat??
  Haha, je krijgt ze niet allemaal tegelijk. een zwangerschap duurt negen maanden. Enz, enz.
  Ggeniet ervan!! Voor je het weet zijn ze groot en uitgevlogen!!
  Groet, Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Of het nu allemaal van dezelfde mama en papa is of niet,heeft volgens mij geen belang. Wij hebben samen 3 jongens en 3 meisjes en zijn ook heel gelukkig met onze kroost! Veel van de dingen op jouw blog hebben wij ook... Uit praktische noodzaak :) Je wordt heel creatief met 6 kinderen in huis en inderdaad ze worden snel zelfstandig, maar is dat een nadeel dat onze kids van eerste leerjaar zelf hun boterhammen maken om naarschool mee te nemen? Vind ik niet hoor? Ook onze kinderen komen geen liefde tekort!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wij hebben er 3 rondlopen (als nieuw samengesteld gezin) en heel eerlijk, als het aan mij lag was er nog een vierde en vijfde en ... bijgekomen :D Uiteindelijk hebben we die stap toch niet gezet voor heel veel verschillende redenen, maar vooral omdat het al allemaal niet zo eenvoudig was om alles geregeld te krijgen als nieuw samengesteld gezin en het er allemaal niet eenvoudiger op ging worden à la 'yours, mine and ours'. Begin het dan maar eens allemaal uitgelegd te krijgen :D
  Het is waar wat je zegt, alles hierboven. Ook over het financiële. Maar er is één ding dat mijn man zei toen en waar ik hem ook wel in volg: 'Als ze klein zijn, merk je dat financieel allemaal niet. Op dat extra patatje gaat het niet komen. Maar als ze ouder worden en hobby's willen doen begint het spel. En dan hebben we het nog niet gehad over verder studeren... want je wil uiteindelijk toch dat je dat kan geven aan je kind als ze dat willen.'
  En met al die maatregelen die de overheid aan het nemen is, vraag ik me maar af hoe lang het nog gaat duren eer ze in die studiebeurzen enzo ook ferm gaan beginnen snoeien.
  Maar in the end: ik vind een groot gezin nog altijd prachtig om te zien! En ik wens het iedereen die het wilt, dan ook toe. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Helemaal mee eens.... Jullie hebben trouwens fantastische kinderen!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Iedereen moet inderdaad zelf beslissen of een groot gezin iets is wat ze willen & zolang het allemaal kan, waarom dan niet? Ik vind de foto's van jouw gezin altijd super om te zien! Als ik naar mezelf kijk: ik heb nu één dochtertje en denk dat er maximum nog één kindje bijkomt. Dat is voor mij voldoende :)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Als moeder van 8 , waar van de jongste 2 en oudste 18 jaar is, herken ik veel uit deze blog. We hebben gelukkig een groot huis, een groot hart, niet al teveel materialistische wensen en we genieten, ondanks alle zorgen die er ook zijn, elke dag van onze kids!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Helemaal gelijk heb je. En ik weet nog een pluspunt: je kunt er prachtige foto's van maken! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Mooi artikel! :) Al snap ik nog altijd niet dat mensen zo veroordelend zijn over de keuzes van anderen... Goed dat jij het je niet aantrekt!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Hier ook een mama van vijf (jongens). Had het zelf niet beter kunnen verwoorden!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. ik krijg al opmerkingen bij drie kinderen...
  dus ik begrijp dat jij overspoelt wordt
  Die weten gewoon niet hoe gezellig dat het is

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Bij ons ook 4 (net) lagere schoolkinderen en helaas is mijn man al overleden....Toch lukt het, met één gewoon loon. Ik zou niet anders willen. Wij weten wat telt en dat zijn zeker en vast geen materiële dingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Mooi artikel, fijn om te lezen! En je tips zijn ook bruikbaar voor een gezin met (voorlopig ;-)) 2 kindjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Ik ben ook een mama van vijf en ja hier ook heel vaak dergelijke opmerkingen of vragen.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Hier nog maar 1 kindje maar dri van een gezin van 4. Zelfs mijn ouders kunnen het niet snappen. Hun idee tis zo'n slechte wereld aan het worden. Waarom je kinders daarin willen laten op groeien? Begin nu te twijfelen aan mijn droom van een groot gezin. Jou artikel doet geef me hoop.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Deel nog eens een rommel foto of een wasfoto, dan kalmeren men eierstokken terug :p
  Lijkt me heerlijk een groot gezin, maar men handen al vol aan eentje momenteel

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Ik heb net de indruk dat er weer meer en meer mensen voor kiezen...Ken er toch al meer dan vier voorbeelden van in mijn directe omgeving. Maar het blijft wel een minderheid. Mocht ik medisch gezien nog mogen kwam er ook een vierde... al is het wss niet altijd in deze prestatiegerichte maatschappij....

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Ik heb net de indruk dat er weer meer en meer mensen voor kiezen...Ken er toch al meer dan vier voorbeelden van in mijn directe omgeving. Maar het blijft wel een minderheid. Mocht ik medisch gezien nog mogen kwam er ook een vierde... al is het wss niet altijd in deze prestatiegerichte maatschappij....

  BeantwoordenVerwijderen
 31. De kinderbijslag neemt een duik? Dat wist ik niet. Ik dacht altijd dat de kinderbijslag in België ook hoger lag dan in Nederland. Ook dat je als je een baby krijgt, je een extra bedrag krijgt?

  Hier maar twee kinderen. Met elk een eigen kamer. Maar ze logeren altijd bij elkaar. Veel gezelliger!

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Dit lees ik nu net nadat ik overtuigd was dat 3 genoeg is. Mijn man zal een vreugdedansje doen :-)

  BeantwoordenVerwijderen