woensdag 23 november 2016

Stappenplan voor een kleerkast vol poweroutfits


Hoe zou het nog zijn met mijn capsule closet? Ooit had ik namelijk het lumineuze idee om een capsule closet te starten. Niet meer dan 50 kledingstukken mochten er nog in mijn kast liggen. Maar tussen droom en daad ligt er een heel stuk realiteit en ondertussen zijn we al meer dan een jaar verder en moet ik eerlijk bekennen dat ik alweer gauw over de 50 stuks ben gegaan. Ik zou natuurlijk het flauw excuus van de was en de plas kunnen inroepen. Dat ik niet bijgewerkt geraakt en ineens zonder tshirts, broeken of kleedjes zat maar als ik eerlijk ben hou ik gewoon teveel van afwisseling :-). 

Deze capsule oefening heeft er wel voor gezorgd dat ik een serieuze opkuis gedaan heb in mijn kast en deze volledig heb gerestyled om tot een kast te komen waar een kat haar jongen wel terugvindt en ik elke morgen mijn outfit :-). Hoe ik dit heb aangepakt? Hieronder een paar tips.

1. Zoek je stijl

Op maar een paar klikken van ons vandaan bevindt zich een walhalla aan inspiratie en kledingadvies. Driewerf hoera voor Pinterest. Eindeloos inspiratie opdoen. Begin op een moodboard alle outfitposts die je jezelf ziet dragen te pinnen en je zal zien als je dit een tijdje volhoudt jouw stijl stilletjes aan door de foto's door komt piepen. Hier zie je mijn persoonlijk moodboard


2.Ruim je kleerkast op

Nu je je stijl kent kan je beginnen met je kleerkast uit te mesten. Gooi alle kleren die je al twee jaar niet meer gedragen uit je kast net zoals alle kapotte, te kleine en te grote kleren. Eens deze selectie achter de rug is kan je je focussen op je nieuwe stijl. Kijk welke overgebleven stukken uit je kledingkast hierin passen en leg deze opzij. Dit is het begin van je nieuwe kleerkast. Bedoeling is niet dat je al je andere kleren in één keer weg doet. Wel dat je ze niet meer ziet of dat ze je niet meer hinderen als je 's morgens je outfit uit je kast neemt. 3. Stel een wishlist op

Analyseer goed de foto's die jij op je moodboard hebt gepind en kijk welke stukken vaak terugkomen. Voor mij is dat bv de gescheurde zwarte jeans, de ruime basic witte t-shirt, de grote grijze sjaal, de lange beige trenchcoat. Als je die al in je kast hebt zitten, prima, anders zet je ze op je wishlist. Dit gaat je helpen om de juiste aankopen te doen op je volgende shoppingtrip en vooral voorkomen om miskopen te doen. Sinds ik op deze manier werk en altijd in mijn hoofd of telefoon check of het nieuwe kledingstuk in mijn stijl/kledingkast/moodboard past doe ik geen miskopen meer. En heb ik meer budget over om te investeren in een topstuk.4. Investeer

Ik weet dat het niet voor iedereen is weggelegd. Maar ik weet wel dat ik vroeger veel meer goedkope kleren kocht en nu minder kleren die iets duurder zijn waardoor ik hetzelfde budget uitgeef maar toch investeer in duurzame en een kwaliteitsvolle kleerkast. Over het algemeen merk je ook gewoon dat de pasvorm beter zit en deze stuks langer meegaan. Ik merk ook dat ik mooie stuks waar ik voor gespaard heb koester en dat als ik ze draag er om één of andere reden ook veel meer zelfvertrouwen mee uitstraal. En dit geldt zelfs voor lingerie die niemand ziet :-)

5. Mix en match

Eens je alle voorgaande stappen hebt doorlopen zal je merken dat 's morgens outfits samenstellen een fluitje van een cent wordt. Alle kledingstukken passen bij elkaar, dus het moet al heel fout gaan om iets fout uit je kast te trekken. Moest je daarentegen af en toe nog zonder inspiratie vallen ga dan gewoon terug een kijkje nemen op je moodboard. Je zal zien dat na verloop van tijd je de meeste van deze outfits zelf kan samenstellen vanuit je eigen kleerkast. Altijd leuk om een inspirerend fotootje te zien en dan te merken dat jij er de volgende dag net hetzelfde kan uitzien. Hoef je daar alvast je hoofd niet over te breken. Gewoon een snuif zelfvertrouwen over strooien en je kan stylish je dag starten! You rock it girl! Succes :-)

14 opmerkingen:

 1. Ik was inderdaad benieuwd hoe het was met je voornemen. Hier doe ik ook voorzichtige pogingen, maar ik ben er nog niet. Impulsaankopen doe ik ondertussen niet meer. Ik merk dat ik op zoek ben naar specifieke dingen (een leren jasje bv), zo kieskeurig ben geworden omdat ik echt weet wat ik wil nu en niet vind wat ik zoek. Maar ooit bots ik er wel op toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijn dat je het even uittypt, want superlogisch als ik ernaar kijk, maar daar was ik zelf maar met veel moeite op mijn eentje op gekomen :)
  Probleem is die eerste stap (daar zit ik al een hele tijd mee in mij hoofd...) Ik kan zo een supertof moodboard ineen steken, maar waar ik vooral met struggle is of die stijl dan wel bij mij (en bij mijn lichaam) past. Heb je daar misschien tips voor?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel leuke post! Zalig, dat stappenplan. :-) De wish list is hier ook al een blijvertje! En hij werkt inderdaad.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ben ook in die richting aan het werken. Bv ook geen oufits meer kopen voor een speciale gelegenheid (feest) en ze dan 'sparen' om vijf jaar later vast te stellen dat je ze amper gedragen hebt, z niet meer passen, je het stuk eigenlijk niet zo graag meer ziet of het gewoon niet meer zo fashionable meer is. Ok de meeste feestelijke items kan je perfect op een doordeweekse dag dragen eventueel met aangepaste of minder accessoires :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ben net begonnen met wat ik mooi vind te pinnen, super idee, kleerkast heb ik idd al eens opgeruimd Marie Kondo style... brengt een verademing mee, maar ik worstel nog steeds met toffe kleding te vinden voor maatjes meer (wat een hel toch) en dan eigenlijk zou ik de zolder nog is moeten opruimen met de gedachte in die kleine kleren geraak ik toch nooit meer in ....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik deed deze zomer net hetzelfde met mijn kleerkast en het maakt het aankleden 's morgens en gaan shoppen, zo veel makkelijker. Jouw Pinterest bord had trouwens even goed het mijne kunnen zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oh mooi blogje!!! Ik vind kleding altijd maar iets lastigs.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk om te lezen! Ik ben helaas ook super kritisch en de merken die ik leuk vind gaan failliet. Maar goed, we blijven zoeken :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ho, met mijn maat ben ik al blij dat ik IETS vind, simpelweg een ramp als je een maat meer hebt. Amper keuze. Shoppen is de hel voor mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik weet niet waar jij al die tijd haalt, ik kom er niet toe om met 2 kinderen mijn huis op orde te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik zou in elk geval geen witte wollen pull of grijze mêlé t-shirt meer bij kopen :-D Volgens mij kan je nog een aantal jaar verder ...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. wat heb je een leuk blog, via via kwam ik je tegen.
  Ookal zijn mijn 2 kids allang de deur uit, de georganiseerde chaos herken ik als de kleinkinderen er zijn.
  Ik ga je zeker volgen via Feedly
  Fijn weekend
  Manon

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Bedankt. Inspirerend vind ik dit. Ik koop graag duurdere merken via outlet verkoop of solden, aangezien het toch over blijvers gaat, maakt het niet uit dat het uit een vorige collectie is.

  BeantwoordenVerwijderen