dinsdag 28 februari 2017

Mamavanvijf aan de foodprep


Bron: buzzfeed
Ik had het al op verschillende Amerikaanse blogs zien voorbijkomen. Foodpreppen. Denk aan übergeorganiseerde moeders die de hele zondag thuis blijven om te koken, te bakken en alles klaar te zetten in bakskes voor de week die eraan komt. Om dan in een wip en een knip een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Nu als je een beetje nadenkt is die trend helemaal niet zo nieuw. En wie weet ben jij wel iemand die ooit, voor ze zondagavond naar haar kot vertrok, de doosjes tupperware  van de mama braafjes meenam. Foodprepping avant la lettre ;-). Maar soit, ik ben dus een nieuwsgierige doos en probeer graag zaken uit en wie weet was dit wel echt de oplossing voor de eeuwige avondrush. Al was de eerste grote uitdaging om tout court een zondag te vinden dat we thuis waren om te preppen :-D.Idee is dat je alle groenten snijdt, roerbakt of grillt in de oven, de rijst kookt en kip in blokjes snijdt. Met andere woorden, het voorbereidend werk. Hieronder vind je de ingrediëntenlijst en de gerechten waar ik mee aan de slag ging. Eigenlijk heb je best veel speelruimte om zelf je eigen gerechten in elkaar te flansen want dat is uiteindelijk nog het enige wat je moet doen, ingrediënten bij elkaar voegen. Je kookt een weekje uit de losse pols en je wordt er best creatief van :-)Voor ons lukte het wonder boven wonder om met deze lijst van ingrediënten een weekje heel snel, goedkoop en gezond eten op tafel te toveren. Ok, je geeft je er wel een paar uur van je zondag voor op, eet een paar dagen hetzelfde en je frigo zit vol tupperwarepottekes. Niet iets voor elke week maar als je je er dan toch aanzet krijg je er wel een rustige week voor in de plaats. Ook veel waard natuurlijk :-)

Gerechten:

- Veggie wraps met avocado/paprika/wortels/sla
- Slaatje met maïs, avocado, tomaten, kip, koriander,
- Rijstschotel met wortels en broccoli
- Last minute pizza's (op een pittabroodje)
- Kikkererwten roerbakschotel met de laatste restjes groenten


Boodschappenlijstje: (voor 6 kleine eters en 1 grote ;-))

4 rijpe avocado's (die je pas last minute snijdt)
6 tomaten
3 Broccoli's
10 tal wortelen
Koriander
2 blikken maïs
Knoflook,
3 limoenen
4 rode paprika's
6 romeinse slaharten
Tomatensaus
3 ajuinen
4 courgette
250 gr geraspte kaas
12 eieren
500 gr kippenborstfilet
Tortillabroodjes
Pittabroodjes
Balsamico azijn,
4 koppen rijst
Zoutarm kippenbouillon
300 gr kikkererwten
Sojasaus
Rijstazijn

Foodpreppen

- Wortels snijden en grillen in de oven
- Courgette sijden en grillen in de oven
- Paprika snijden en grillen in de oven
- Brocolli stomen
- Kikkererwten laten weken en voorkoken
- Rijst koken
- Kip bakken en in stukjes snijden
- Kaas malen

12 opmerkingen:

 1. Neemt meteen ook de vraag "Wat eten we vandaag?" weg. :-)
  Ik vrees dat ik jou winkellijstje wel zou moeten verdrievoudigen voor ons gezin. Jongens hebben duidelijk toch een grotere eetlust dan meisjes precies. Ik hou mijn hart al vast voor de puberteit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. zo weinig eten,ik schrik er ook van. Mijn jongens (4 met man inclusief) eten ook véééél meer.

   Verwijderen
 2. Wat ik mij nu afvraag aan dat foodpreppen, is dat de 4de en 5de dag eigenlijk wel nog lekker? Zo kip die al 5 dagen in de frigo ligt....?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je maakt de eerste dagen de recepten met de kip. De laatste dagen zijn het vooral de bonen en de eieren die het menu maken. Hadd helemaal niet het gevoel dat we minder smakelijk gegeten hebben...

   Verwijderen
  2. Dat vroeg ik me dus ook af. Maar het is dus blijkbaar een kwestie van goed nadenken wat langste vers blijft en dat tot het einde houden

   Verwijderen
 3. Super, het uitproberen eens waard

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ohja, met een tas vol pottekes naar kot vertrekken... Those says :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat je ook kan doen, kwestie van minder "heel de week hetzelfde te eten" en toch nog tijd te besparen is gewoon al al je groenten voor te snijden op zondag, eventueel rijst koken en de groenten van de eerste (2) dag(en) al klaar te maken en bijvoorbeeld een stoofschotel kan ook al helemaal worden klaargemaakt dan. Mijn gemiddelde kooktijd voor avondeten is nu 15min doordat de mise en place al in orde is. Vlees bak ik de avond zelf, pasta en patatjes kook ik ook de avond zelf en dan is het gewoon nog alles bij elkaar gooien :) Goeie bron voor inspiratie is Mind over Munch (zij heeft leuke mealprep video's op youtube)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik probeer op zondag en woensdag al te koken voor de dag erna, en maak op die dagen zelf vaak dubbele porties om in te vriezen (spaghettisaus, curry, chili,...). Zo zijn maandag en donderdag al gecoverd. Op dinsdag eten we overschotjes of diepvries. Woensdag ben ik thuis en kook ik vers. Vrijdag zijn het frietjes of croques - mijn favoriete avond van de week :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, en restjes groenten vries ik ook steevast in. Als je dan wat bloemkool, boontjes en wortels van uit de diepvriezer in de wok gooit, hoeft er niet veel meer bij om snel lekker te kunnen eten. Supermooie foto's overigens van je foodprep!

   Verwijderen
 7. Ik offer elke zondag 2 uur op om de komende week wat vlotjes te laten verlopen... ik ben als zelfstandige meestal pas na 20u thuis, mijn vriend gaat terug naar school en heeft dus na 'schooltijd' ook de handen vol.
  We zijn natuurlijk nog maar met z'n 2. Qua hoeveelheid is dit dan nog haalbaar. Ik zie er enkel voordelen in (op dit moment): snel eten voor allebei op het moment dat we reuzehonger hebben, weinig afwas in de week, weinig denkwerk, superefficiënt. IK werk niet echt met een weekmenu, we warmen op waar we op dat moment zin in hebben. We moeten zelden iets weggooien (bezorgdheid van veel mensen).
  Het enige nadeel is dat ik er niet altijd zin in heb, maar het toch moet doen, anders is het miserie tijdens de week (ook al hebben we bijvoorbeeld net een familiefeest op verplaatsing achter de rug op zondag en wil ik eigenlijk gewoon in de zetel chillen voor de rest van de avond).
  Maar voor de rest... ik kan me alleszins niet meer voorstellen dat ik elke dag moet koken!

  BeantwoordenVerwijderen