zondag 12 maart 2017

Onze top 6 gezelschapsspelletjes
Gelukkig dat we hier ook nog andere spelletjes hebben dan enkel computer en Ipadspelletjes :-D. Het is bijna traditie geworden dat er hier elke vrijdag of zaterdagavond een gezelschapsspelletje uit de kast wordt gehaald. En het valt op dat het vaak dezelfde spelletjes zijn. Maar toen ik een top 5 wou samenstellen kwamen we er niet uit. Na enige discussie door de kenners van zaken werd er dan maar voor een top 6 gegaan :-D

1. Machiavelli

Een eenvoudig kaartspel waar zoveel meer inzit. Psychologische inzicht, strategie en maar een heel klein beetje geluk. Zonder twijfel de grote favoriet op dit moment bij onze kinderen en bij papa van vijf.

2. Dixit

Dit is dan weer mijn favoriet. Hou van de creativiteit die dit spel vraagt. Ideaal ook om kinderen out of the box te leren denken. Je verdient namelijk punten door omschrijvingen te geven bij de geïllustreerde kaarten.  Deze omschrijvingen moeten dicht genoeg bij de illustratie aanleunen zodat de andere spelers het kunnen raden maar mogen ook niet te makkelijk zijn aangezien je geen punten ontvangt als iedereen het raadt. Geeft soms heel grappige situaties :-)

3.Ticket to ride

Leuk familie bordspel met niet al te ingewikkelde spelregels en een speelduur die korter is dan dat je zou verwachten als je het spelbord ziet. Bedoeling is dat je zoveel mogelijk treinroutes door Europa legt. Leuke bijkomstigheid is dat kinderen spelenderwijs geografische kennis opdoen van Europa.


4. Hotel

Een spel waar ik als kind ook al fan van was. Als volwassene net iets minder maar als de kinderen een spel kiezen waar er geen volwassene meedoen is het gegarandeerd dit spel dat ze uit de kast halen.Wel altijd een hele opdracht om het spel weer helemaal in de doos te krijgen :-)

5. Kolonisten van Catan

Een hedendaagse klassieker onder de gezelschapspellen. En ook hier blijft het een succes. Wij zijn ondertussen al overgeschakeld van de junior versie naar de volwassen versie. Volgens mij ligt het succes van dit spel in zijn eenvoud, betrokkenheid en interactie. Je moet niet gewoon wachten tot het je beurt is maar zit heel de tijd midden in het spel.

6. Carcasonne

Zoals iemand ooit iemand tegen mij zei...Carcasonne heeft mij weer bekeerd om gezelschapspellen te spelen :-). Eenvoudig, constructief, spannend en ook een mogelijkheid om er een leuk spel van te maken als je maar met twee bent. Bovenop het basisspel hebben we al wat uitbreidingssets liggen en ook die zijn altijd een leuke meerwaarde.

14 opmerkingen:

 1. Ook hier wordt zowet elke vrijdag een gezelschapsspelletje gespeeld! Carcassonne en Ticket to ride zijn hier ook de favorieten. Kolonisten vindt onze jongste nog wat moeilijk, maar dat hebben we ook wel al gespeeld. Andere favorieten zijn Roar (spel waarbij je wel een tablet nodig hebt, maar dat zit heel mooi geïntegreerd in de zoektocht), Set (combinatiespel) en Rummikub...
  Mijn man en ik spelen heel graag spelletjes, en net als het boeken lezen zijn we blij dat ook onze kinderen dat graag doen! Dat zorgt voor heel gezellige gezinsmomenten!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank hiervoor! Is ook weer een stimulans om weer 's een spel te voor schijn te halen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben een echte spellenfreak, de verzameling telt momenteel al boven de 130 spellen (en nee, dat is eigenlijk niet veel in bordspellenland ;-) ). De spellen hierboven zijn ook hits, andere aanraders voor kinderen vanaf 7 à 8 jaar:
  - iguazu
  - patchwork
  - cottage garden
  - takenoko
  - kingdomino
  - blokus
  - sushi go
  - stenen tijdperk
  - giro galoppo

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Daar zitten ook enkele van onze favorieten tussen! Die Dixit moet ik eens opzoeken, lijkt me ook heel leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Onze topper is Kamelenrace. Klinkt misschien niet zo wow, maar is een spel waarbij je tot de laatste minuut geconcentreerd moet zijn. Onze dochters speelden dit al toen ze zeven jaar waren, en ik moest verdomd goed uitkijken of ik eindigde laatst.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Weet je wat ook heel leuk is? Spot it van Blue Orange games. Ik weet niet of ze het in nederland ook verkopen, misschien onder een andere naam? Ik heb het spel uit Amerika gekregen, en ook een duitse versie ervan. Het is een spel waarbij je zo snel mogelijk plaatjes moet herkennen om je kaartjes kwijt te raken of juist bij elkaar te sparen. Een beetje zoals Set, alleen dan wat makkelijker (je hoeft minder te combineren). Al goed te spelen met onze 4 en 5 jarige.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ook erg leuk, en handzaam van formaat dus makkelijk mee in de tas± Uno en Dobble. Allebei ook voor ouders nog leuk om mee te spelen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. We hebben dezelfde spelletjessmaak! Ook Camel Cup en Quirkle zijn hier favoriet!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leuk om inspiratie op te doen... vanaf welke leeftijd speelden de kinderen ticket to ride?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Leuk : een gezelschapsspelletjesblogpost ;-)
  En nog zoveel extra tips via de reacties !
  Hier 'regeren' voor het moment andere titels ; deze zijn favoriet :
  Zooloretto
  Uit de Kunst
  Regenwormen
  Kakkerlakkensalade.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waar heb je uit de kunst nog gevonden, spel verkopen ze niet meer...

   Verwijderen