zondag 30 juli 2017

Hartjes voor een nonchalante zomerlunch









Gewoon een beetje zon, meer hebben we niet nodig om van ons tuintje een gezellige extra tuinkamer te maken. En lekkere food, wijn en vrienden natuurlijk :-). Of nog beter vrienden wiens kinderen besties zijn met jouw kinderen. Krijg je nog een rustige namiddag cadeau :-). 

Qua styling kan ik mijn geen beter decor wensen dan onze wonderwall muur. Vazen met wildbloemen uit de berm op tafel (eindelijk heb ik ook de cactusvaas :-)), een paar leuke schalen, kommen en kannen, gearomatiseerd water en kleurrijke fingerfood maakten de nonchalante zomerse sfeer af. 

En als je kiest voor koude mezze heb je zelf geen keuken nodig. enkel een leger helpertjes die meehelpen snijden en een blender om de heerlijkste zelfgemaakte hummus te maken. Ok, en eerlijk, ook ergens een klein gasbrandertje om de kikkererwten te koken en een BBQ om het naan brood en de aubergines te roosteren :-). Voor de aandachtige lezers...de zelfgemaakte quiche kwam mee als cadeautje :-)

Hieronder de receptjes die ik gebruikte de meeste zijn geïnspireerd op het Mezze kookboek Souq van Nadia Zerouali en Merijn Nol.

1. Fattoush

Ingrediënten: 2 komkommers, 8 kleine trostomaten, takjes munt, oregano, dragon, peterselie, basilicum en dille, 3 kropjes little gem, 3 platte broden, olijfolie, sumak, 100ml granaatappelmelasse, 1 teen knoflook, citroensap

Bereiding: Snij de komkommers, tomaten, little gem in stukjes. Meng met de kruiden. Rooster het plat brood onder de grill met wat olie, zout en sumak (of zoals wij deden op de bbq).
Mix de granaatappelmelasse met 200ml olijfolie, knoflook, 1 eetlepel sumak, citroensap en zout naar smaak. Meng dit door de salade (zonder het knapperige brood). Meng vlak voor het serveren het brood erdoor

2. Zelfgemaakt hummus en geroosterd naanbrood

Ingrediënten: 300 gr geweekte kikkererwten (ik gebruikte er uit blik), flinke scheut tahin, knoflook, citroensap, water.

Bereiding:  Kook de kikkererwten tot ze gaar zijn en laat ze uitlekken en afkoelen. Doe ze in de blender met een flinke scheut tahinpasta, geplette knoflook, citroensap, zout en een scheutje water. Laat de machine draaien en draaien en proef, proef, preof :-) 

3.Linzensalade

Ingrediënten: 200 gram linzen (uit blik), 2 sjalotten, 2 eetlepels rodewijzazijn, blokje fetakaas, olijfolie, peterselie, komkommer

Bereiding: Snij de komkommer en de fetakaas en voeg alles samen. Werk af met de rodewijn azijn, peterselie en olijfolie

4. Tomatensalade met pistachenoten

Ingrediënten: 4 rijpe romatomaten, 2 rode uien, 175gr pistachenoten, peterselie, rodewijnazijn, olijfolie. 2 granaatappels

Bereiding: Snij de tomaten en de uien en menge ze met de gehakte pistachenoten en granaatappelpitten. Maak aan met de rodewijazijn en de olijfolie.

5. Olijvensalade

Ingrediënten: 150 gr ontpitte olijven, 1 biologische citroen, oregano, olijfolie

Bereiding: Snij de olijven in kleine stukjes net als de citroen (met schil en al). Meng met een kleine handvol verse oreganoblaadjes 

6. Gegrilde aubergine

Ingrediënten: aubergine, grikese yoghurt, granaatappelpitten en zout

Bereiding: Snij de aubergine in langwerpige plakken, bestrooi met zout en rooster ze op de bbq (of onder de gril. Beleg met griekse yoghurt en werk af met de granaatappelpitjes.


Voor het recept van de quiche verwijs ik naar de blog van Dietemiet. Eén van de volgende dagen zal daar het recept online komen

Styling in samenwerking met Juttu en mijn persoonlijke verzameling tweedehands vondsten :-)

1 opmerking:

  1. Zalig die foto's. Ik kan er naar blijven kijken, ik zie steeds wat nieuws :-). Bedankt voor de recepten. Helemaal mijn ding!

    BeantwoordenVerwijderen