zaterdag 2 april 2016

Over teamwork en kastelen bouwen


Opgroeien in een groot gezin...het is niet altijd rozengeur en maneschijn. Soms moet ik strenger of strikter zijn dan ik zou willen. De kinderen moeten compromissen maken omdat er bepaalde zaken nu eenmaal niet mogelijk zijn als je opgroeit met vier zussen en een broers (denk aan naschoolse activiteiten). Ze moeten tijd en ruimte delen met elkaar. Ze moeten helpen in het huishouden. Ze moeten rekening houden met verschillende meningen en ideeën. Maar over all ben ik ervan overtuigd dat opgroeien in een groot gezin een meerwaarde is voor kinderen. Als ik zie hoe ze de opdracht om samen een kasteel te schilderen aanpakken, als ik zie hoe ze met elkaar overleggen wat het thema gaat zijn (regenboog;-)), hoe ze de taken verdelen, hoe ze elkaar helpen met kleuren te mengen, hoe iedereen zijn rol speelt in 'het team', dan vergeet ik even al de moeilijke praktische momenten die we soms door moeten om vijf kids groot te brengen en ben ik gewoon een fiere mama die keihard op de roze wolk springt die effe voorbij komt vliegen. (om er nadien weer af te vallen, maar ok, just live the moment eh :-)).

13 opmerkingen:

 1. oooh, dat hebben ze prachtig gedaan ! Vele handen maken licht werk ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben ervan overtuigd dat ze van al dat aandacht-delen en meehelpen zoveel waardevolle dingen leren voor later! En wat een prachtig kasteel is dat geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wauw, chapeau voor het mooie resultaat. U kunt fier zijn op uzelf, ik heb soms al moeite met mijn 2 puberzonen, laat staan 5!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo mooi verwoord! Ik kan het mij helemaal voorstellen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vandaag dacht ik nog ... Hoe doen mensen dat toch met 4 of meer kinders?!? Ik had een, keitof echt waar, verjaardagsfeestje van de dochter.

  Om later mijn ventje te horen verzuchten, dat dat tweede kindje nu ook weer niet zo heel erg veel veranderingen met zich meebracht. Terwijl hij stiekem hoopte om gewoon met 1 kindje door t leven te gaan <3

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi gedaan, je mag inderdaad fier zijn op hoe je dit allemaal aanpakt. Ik vind dat je heel veel inspiratie hebt en telkens nieuwe ideetjes om je kinderen iets leuks te laten doen, dat lukt me niet zo goed! En je tekst.. is zo herkenbaar als mama van 4. Vaak is het een struggle om alles rond te krijgen en elke dag besef ik dat 'tijd' toch ons kostbaarste goed is. En nu er 2 van de 4 (de 2 kleinsten van 3 en 5) op vakantie zijn naar de grootouders, beseffen we dat dit een wereld van verschil geeft, eigenlijk een oase van relatieve rust :-). Maar na een dag kwamen de 2 oudsten (11 en 8) al vragen wanneer de 2 kleintjes terug thuis komen, want ze missen hen zo hard!! Dus groot of klein gezin, het heeft zo allemaal zijn voor,- en nadelen, maar ik weet één ding: onze kindjes zijn erg gelukkig dat ze met 4 zijn thuis!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Geweldig! Daar mag je terecht van genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Super en ik ben het helemaal met je eens over het grote gezin.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Je geeft me hoop voor mijn drie jongens waarvan de twee oudsten nu nog vechten om eenzelfde autootje (we hebben er maar 99 andere maar dat is niet dát autootje :-D).

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oh tof! Waar heb je het kasteel gehaald? Dat wil ik ook wel eens met mijn jongens proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo Ellen,

  je kan het oa via onderstaande link kopen

  https://www.trendyspeelgoed.nl/Calafant-Level-3-speelwerelden-van-karton.html

  grtjs

  Anne

  BeantwoordenVerwijderen