zaterdag 13 februari 2016

Fier op mijn gezin!

Grote gezinnen: 'Geloof het of niet, maar zelfs met zes kinderen kan het rustig zijn in huis'

Grote gezinnen: 'Geloof het of niet, maar zelfs met zes kinderen kan het rustig zijn in huis'

Ons motto ? Opstaan, starten en doorgaan'

Anne (32) en Filip (33) hebben vijf kinderen : Kato (10), Lola (9), Ella en Lucas (7) en Fee (5). Anne blogt op www.mamavanvijf.be over haar drukke maar kleurrijke leven.
Ze wonen in een huis dat zo uit Pinterestland lijkt te komen. Ze werken allebei voltijds en houden van citytrips, musea bezoeken en etentjes met vrienden. Oh ja, en ze hebben vijf kinderen. Bijna elke week is er wel iemand die hen vraagt : hoe doen jullie dat ?
"Opstaan, starten en doorgaan", zegt Anne. "En mij niet te veel vragen stellen." (lacht)
Anne en Filip mixen nonchalance en enthousiasme met een flinke portie relativering tot de ouders die ze zijn. "We proberen gewoon ons best te doen. We maken fouten, maar dat mag. Het lukt ons om dit gezin te runnen door geen perfecte ouders te willen zijn. De kinderen maken ruzie, er liggen elke dag kruimels onder tafel en de hobby's zijn beperkt omdat we tijdens de week geen tijd hebben om chauffeur te spelen. Dat is dan maar zo. Je bespaart jezelf enorm veel stress door dingen los te laten."
Anne en Filip gaan even hard voor hun gezin als voor hun carrière. Ze kloppen overuren, gaan op zakenreis en kruipen 's avonds nog achter hun laptop. "We willen alle kansen grijpen die we krijgen, en stimuleren elkaar daar ook in", zegt Anne. "Ik ben niet de mama die thuis wacht met een vieruurtje. Onze kinderen blijven in de naschoolse opvang en horen elke dag wie hen komt ophalen. Ik heb daar geen schuldgevoelens over. Er zijn gewoon zoveel dingen die ik wil doen, naast het opvoeden van mijn kinderen."
Kinderen die hun plan goed weten te trekken omdat hun ouders hen dat ook laten doen. De oudste gaat met de bankkaart naar de Colruyt voor een vergeten boodschap, de kleinste dekt de tafel. "Die zelfstandigheid is nodig om alles te kunnen bolwerken. Maar eigenlijk vinden we dat niet meer dan normaal."
Hoe ouder ze worden, hoe gemakkelijker het gaat. Geen pampers meer, geen buggy's, slechte nachten - een fase waar de meeste van hun vrienden zich nu door ploeteren. "Wij zijn gegaan voor jong, snel en veel", lacht Anne. "Er zijn momenten dat ik denk : oh my god, waarom hebben we er vijf. Maar die vergeet je ook weer. De moeilijke dagen gaan even snel als de gemakkelijke, en wegen niet op tegen de vele fantastische, gezellige momenten die we meemaken. Met het hele gezin op stap in Parijs, samen pannenkoeken eten op een regenachtige zaterdag. Dan weet je : dat zijn momenten die de kinderen zich later zullen herinneren."
Een gezin van vijf is een sneltrein die nooit stopt. "We zorgen ervoor dat we onszelf niet uit het oog verliezen", zegt Filip. "Om de twee weken houden Anne en ik een woensdagavond vrij, en elk jaar gaan we twee of drie keer een weekendje weg. Kinderen vragen heel veel energie. Dat we kunnen blijven doen wat ons energie gééft, helpt ons om een betere ouder en partner te zijn."
En daar verdient ook hun sterke netwerk van familie en babysitters eeuwige dank, zegt Anne. "De kinderen kunnen altijd bij onze ouders en zussen terecht. Dat is een ongelooflijke luxe. Dat, en de dienstencheques. Ik zou niet weten wat hoe we het zonder die twee dingen zouden doen."

Interview: Lien Lammar voor weekend Knack
Fotos': Fred Debock

17 opmerkingen:

 1. Fijn om te lezen dat zo ook kan ! Mooi gezin !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. dit klinkt zo warm... jullie stralen ook altijd zo mooi op de foto's...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een tof artikel!
  .....en ook erg herkenbaar 😊
  ( mama van negen)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wauw - leuk artikel en zo'n prachtige foto's.

  En ja, pinterestland - al voor ik het las -hahahaha

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel graag gelezen dit interview! Je mag fier zijn op je gezin en alles wat je doet <3

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je mag terecht fier zijn op je gezin en hoe je het bolwerkt. Je bent er zo ingerold en je doet het ook gewoon zonder teveel nadenken denk ik. Zo werkt het ook het beste.
  En gelukkig hebben jullie je familie en babysitters. Die hebben wij helaas niet. Ons jongste die ondertussen ook al 21 maanden is gaat wel naar de créche zodat ik overdag wat vrij ben en onze oudste is bijna 19 en wil af en toe eens babysitten.
  Jouw gezin doet mij denken aan de tijd dat ik er zelf vijf had :-). Nadien is het hier een beetje anders gelopen.
  En gelukkig hebben we hier het speelplein.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Super mooi artikel en heel knappe foto's! Om in te kaderen en te koesteren.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi interview! Ik heb heel veel respect voor jullie :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Knap van jullie,even goed ;) tof artikel en leuke foto's.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik las ooit al een eerder artikel van jullie, en nu dit weer en oh dat doet me altijd goed, loslaten, dat is wat ne mens moet doen en als jullie dat kunnen, moeten wij dat zeker ook kunnen! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Terecht fier! Loslaten inderdaad... soms makkelijker gezegd dan gedaan maar broodnodig ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
 12. ook ik las jullie artikel in knack weekend-heel leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mooi artikel!
  Het blijft me verbazen hoe jullie alles zo 'smooth' laten verlopen. Echt respect!
  Het maakt me bovendien ook nieuwsgierig naar jouw vangnetten / hulplijnen...
  Hoe vaak komt er een babysit? Nemen jouw ouders en zussen dan meteen alle 5 de kinderen in huis of splits je ze op?
  Doe je vaak beroep op strijk- en poetshulp?
  Bestel je je boodschappen online?
  Misschien een idee voor een volgende postje?

  BeantwoordenVerwijderen